Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Ale cui realizări?

Publicat: 07 octombrie 2011 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

„Urmare a eforturilor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale”... aşa începe înşiruirea de realizări ale Ministrului Tabără, care a prezentat recent performanţele unui an de mandat la conducerea MADR

Click pe poza pentru galerie!

La baza reuşitelor ministeriale stă „efortul de a da subvenţiile la timp” (de parcă n-ar fi normal ca acestea să ajungă la timp sau atunci când e mai mare nevoie de bani în agricultură).

Lumea agricolă românească, obişnuită cu mari întârzieri la plăţi, fie ele europene ori naţionale, s-a bucurat că efortul Ministrului a dat roade. La fel cum s-a bucurat pământul nostru de vreme bună pentru culturi.

sta până prin iulie, de când ne omoară seceta. Tot până atunci, exaltaţi fiind probabil de estimările de producţie mai mult decât bune, oficialii de la agricultură s-au grăbit puţin cu afirmaţii nefericite de genul „no vezi că n-are a face producţia cu irigaţiile?”, adresate, fireşte, scepticilor care nu credeau în marea transformare a agriculturii peste noapte. Şi au cam dat (oficialii) cu bâta în balta... fără apă.

A ţinut minunea cu eforturile până a dat uscăciunea în agricultură şi, în multe zone din ţară, culturile afectate au ajustat semnificativ (în minus!) prognozele ministeriale. Bineînţeles, revine şi întrebarea... Mai ales din partea celor păţiţi: „Şi irigaţiile? Ce se mai aude cu realizările în irigaţii, d’le Ministru?”. Probabil că s-au epuizat resursele pentru încă un efort...

În rest, că vine vorba despre cartof sau tomate, şi ele subvenţionate, producţiile peste aşteptări au dat frâu liber asumărilor MADR-iste. Numai că producătorul, eternul „nemulţumit” al filierei agroalimentare, nu se dezminte nici în acest an agricol. Logica şi mecanismele de piaţă n-au nimic de-a face cu realizările Ministerului.

În cazul legumicultorilor, cel puţin. Faţă de un an cu producţii mai slabe dar cu cerere mare şi, implicit, un preţ mai bun, 2011 e anul în care preţul de vânzare abia acoperă costurile de producţie. S-a investit mai mult pentru a obţine recolte mai bune. Aceasta e o realizare. A producătorilor, desigur. Când ajung însă pe piaţă, aceştia se uită chiorâş înspre Minister.

Pentru că în ceea ce priveşte „funcţionarea pieţelor agricole - măsurile derulate au vizat atât stimularea asocierii fermierilor în structuri organizate pentru valorificarea producţiei în piaţă, cât şi implementarea mecanismelor de reglementare a pieţelor” (citat din Realizările în sectorul vegetal ale MADR, într-un an de mandat).

Toate acestea s-au făcut, cu mari eforturi, însă numai pe hârtie! Teorie pură! Şi dacă totuşi s-a mai realizat câte ceva, investiţiile au fost insuficiente şi, de multe ori, greşit orientate.

După toate scenariile, naţionale şi mondiale, agricultura (inclusiv cea românească) e domeniu prioritar, spre care ar trebui să se îndrepte, cu adevărat, toate eforturile intelectuale şi materiale disponibile la ora actuală.

Să lăsăm producătorii să producă, pentru că al lor e meritul şi a lor trebuie să fie asumarea de merite. Ministerul să se asigure că banii ce li se cuvin ajung la timp, că avem o piaţă cu adevărat funcţională, că ne putem asigura consumul intern... Şi asta fără să ridice din umeri şi să se întrebe oare de ce mai importă România alimente şi produse agricole? O întrebare pe măsura efortului...

Vizualizat: 667 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?