Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Agricultura, de la mai rău în jos...

Publicat: 20 iulie 2009 - 23:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten
Pentru mulţi dintre agricultorii români, "răul care nu vine niciodată singur" a devenit deja o măsură de agrotehnică, aplicată cu conştiinciozitate în ultimii ani, după ce şirul interminabil de probleme şi de neajunsuri pare că nu se mai sfârşeşte. Cine mai crede în ziua de azi că primăvara, când dă colţul ierbii şi se intră în forţă într-un nou sezon agricol, toate vor fi bune şi frumoase, şi că vremea şi vremurile îşi vor da mâna şi vor anunţa un an cu recolte mulţumitoare?!

Click pe poza pentru galerie!

Că nici vremea nu mai ţine cu românul ne-o dovedeşte trista experienţă a ultimilor ani de secetă şi de temperaturi extreme, de inundaţii şi grindină, de prăpăd total în majoritatea zonelor de cultură. Că vremurile sunt cum sunt, simţim cu toţii şi din plin. Aşa se face că agricultura noastră scârţâie din toate încheieturile, suferind de prea multă nepăsare şi neştiinţă, în timp ce agricultura vest europeană, bine subvenţionată şi susţinută prin programe reale de intervenţie, asigură 80 la sută din necesarul zilnic de hrană al românilor.

S-a vorbit şi se vorbeşte atât de mult despre "potenţialul" nostru agrar şi despre cât de "prea mult" importăm, încât subiectul şi mai sperie pe nimeni. Nici măcar pe cei care, măcar de ochii lumii, ar trebui să tresară la auzul acestor nenorociri care ţin locul productivităţii şi eficienţei în agricultură.

Depăşiţi de multe ori de situaţie, cei care hotărăsc viitorul agriculturii se limitează la a constata şi la a ridica din umeri. Nimeni nu îşi asumă vreo răspundere, căutând şi invocând în permanenţă alte scuze şi alţi vinovaţi.

Între timp, agricultura noastră merge mai departe. Cum, cu ce şi cât mai poate. Este nevoie de tehnologizare? Agricultorul român ştie asta. A depus proiecte, a încercat să acceseze un credit mai avantajos, dar s-a lovit de veşnicele probleme: banii europeni există dar România nu este în stare să-i gestioneze şi să dea drumul finanţărilor, garantarea creditului sună frumos în gura ministerului dar lipseşte cu desăvârşire, preţuri şi măsuri de intervenţie sunt dar nu se aplică...

Şi uite-aşa agricultorul român se trezeşte singur pe o piaţă unde competiţia e acerbă, fără să aibă puterea să concureze pe cineva.

E mai mult decât evident că nu reuşim să aplicăm aşa cum ar trebui normativele şi regulamentele europene, că nu reuşim să dăm odată drumul banilor spre agricultura românească, pentru a susţine poate singurul sector al economiei autohtone cu care am putea ieşi fără probleme în faţa multor "state dezvoltate".

Dincolo de preţul foarte mic al grâului, de preţul ruşinos de scăzut al laptelui, dincolo de discuţiile inutile şi interminabile şi de lipsa unor măsuri coerente în sistemul agricol, să nu uităm că anii trec şi angajamentele pe care ţara noastră şi le-a asumat prin Tratatul de aderare cad rând pe rând. Cine ar trebui să răspundă pentru asta? Şi când? Şi până când va fi agricultura noastră câmpul de bătaie al intereselor străine, fără un minim de protecţie şi fără vreo perspectivă de mai bine?

Cruntă soartă avem să fim contemporani cu asemenea paradoxuri! România, ţara agricolă cu oameni devotaţi, instruiţi, dornici să se dezvolte şi să investească. România cu terenuri, păşuni şi potenţial productiv la care alţii doar visează frumos. România, ţara agricolă... fără agricultură.

Vizualizat: 494 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Agromalim 12 - 15 septembrie 2019 Case IH - Sistemul AFS Harvest Command
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?