Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

A dat „aurul negru” pe „caratele” fermei de familie

Publicat: 27 noiembrie 2017 - 21:54
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Mărturiesc că îmi propusesem de multă vreme să ajung în comuna gălăţeană Slobozia Conachi şi să vorbesc cu unul dintre fermierii care au dezvoltat o pasiune specială pentru mecanica agricolă. Pe Nicolae Ene îl întâlnisem la un eveniment de câmp organizat de un cunoscut distribuitor naţional de maşini şi utilaje agricole, moment în care m-am hotărât să-l vizitez acasă.

Ajuns la destinaţie, când am urcat dealul spre ferma familiei Ene, l-am găsit pe Nicolae meşterind la atelierul mecanic. Pregătea campania de recoltat porumbul, combinele trebuiau reglate corespunzător şi „îmbrăcate” cu echipamentele de tăiere pentru recoltat prăşitoarele. Fără prezenţa lui, utilajele parcă erau fiare reci, fără viaţă.

De la petrol, la „aurul câmpurilor”
Nicolae Ene a lucrat o bună bucată de viaţă în petrol, a întreţinut sondele de la Schela Ianca, msituate în punctul de lucru din apropierea comunei natale, Slobozia Conachi. Timpul lui Nicolae, mai ales în campaniile agricole, era împărţit în două: noaptea era în brazdă, urcat pe tractor, la arat sau la pregătit terenul în vederea însămânţării, iar ziua era prezent la muncă, la sonde. A durat o vreme până când a trebuit să hotărască: renunţă la câmpul petrolifer ori la cel de arat! În anul 2007, Nicolae Ene a ales să ajute ferma familială care începea să se întrupeze destul de bine. “Imediat după Revoluţie, în 1991, am pornit «motoarele» afacerii de familie. Mai întâi, am cumpărat un tractor U 650 cu vopseaua încă proaspătă, de la fabrica din Braşov. Aveam ceva teren adunat de la rude… Cultivam legume şi în solar, şi în câmp. Ăsta a fost începutul!”, şi-a amintit cu vădită plăcere Nicolae Ene.

“Obama” şi “Nemuritorul”
A urmat zootehnia... Familia Ene a închiriat de la primărie patru grajduri ale fostului CAP şi le-a populat cu animale de rasă; vreo 50 de vaci cu lapte, Holstein, luate de la o fermă de elită din apropiere, de la fostul IAS Şendreni. A adăugat vreo 70 de scroafe şi doi vieri. Vacile s-au înmulţit, depăşind 80 de capete; porcii au sporit ceva mai abitir. Laptele de vacă mergea “prostuţ” la preţ şi pe atunci.
Dotarea tehnică a fermei n-a fost lăsată mai prejos. “La puţin timp, am investit masiv în agricultură. Mai întâi am luat utilajele în rate; am început cu un tractor de 190 CP, apoi un altul - New Holland T 7060. Pe atunci, firmele erau interesate să finanţeze fermierii din fondurile proprii pentru cumpărarea de maşini şi utilaje agricole. Acum este altă treabă, cu leasing, cu intervenţia băncilor. Am mărit suprafaţa preluată în arendă, astfel că mai trebuia un tractor şi o combină.Vedeţi parcul! Numai anul ăsta am luat trei tractoare. Primul, un John Deere pentru arat şi scarificat, de putere ceva mai mare. L-am alintat «Obama», că-i cumpărat în mandatul fostului preşedinte american. Îl va înlocui pe vechiul New Holland T 7060, numit «Nemuritorul», ce acumulase aproape 9.000 de ore de lucru în brazdă. Celelalte două sunt de putere mai mică, de 105 CP fiecare”, ne-a declarat, nu fără o umbră de mândrie, Nicolae Ene.

Nicolae EneClick pe poza pentru galerie!

Echipa de aur a mecanizării în fermă
La atelierul mecanic aflu că Săndel Ene, unul dintre fraţi, care lipsea la acel moment din fermă, se ocupă de combine. Este as în ceea ce priveşte „măruntaiele” uzinelor de recoltat. Atunci când este nevoie, se urcă pe tractor sau pe combină şi Dumitru Ene, şeful, „ca să nu uite de unde a început”. În total, ferma are 16 muncitori angajaţi, mulţi dintre ei învăţând pe parcurs rosturile unei profesiuni aflate mereu în devenire şi în competiţie cu noul, cu inovaţia. De cele mai multe ori, reparaţiile mici se fac aici, în atelier, dar atunci când situaţia o impune, este chemată asistenţa tehnică de specialitate a firmelor care le-au vândut utilajele. „Echipa de aur”, aşa cum o numeşte Toader Ene, este formată din mecanicii Şerban Boghean şi Neculai Radu.
În ziua când am sosit la ferma din Slobozia Conachi, Portul Galaţi era blocat. Nu se mai încărca floarea-soarelui. Era vârf de recoltare. Din ferma familiei Ene a plecat în cursă o singură maşină, când în mod normal trebuiau făcute trei drumuri. Seminţele de floare au fost depozitate pe o pistă betonată. Pentru transportul produselor din câmp ferma este dotată cu o rabă, cu un cap tractor şi cu două tiruri.

La noi nu există „las’ că merge şi aşa!”
„Ca mecanic de maşini şi utilaje agricole, un lucru de care nu trebuie să uiţi este schimbarea uleiului la timp. Trebuie să fii pregătit cu filtre speciale, adecvate, şi apoi să nu umblii cu nici un fel de improvizaţii, pe principiul păgubitor «las’ că merge şi aşa!»”, a simţit nevoia să explice Nicolae Ene. Atunci, am încercat timid o întrebare, dacă diferă munca de la sonde de cea de aici, din ferma agricolă. Iată ce răspuns am primit: „Tot fiare erau şi acolo ca şi aici, numai că la sonde nu aveam... volan!”
La început de septembrie nu căzuse nici un strop de ploaie, aşa că au fost pornite instalaţiile de irigare pe vreo 400 de hectare, ca să ajute la răsărirea culturii de rapiţă. În câmp, mai era niţel teren de pregătit patul germinativ - baza viitoarelor recolte. Nicolae Ene s-a urcat pe „Nemuritor”, credinciosul tractor New Holland, şi a plecat în câmp. Ştia că până la căderea serii, va sfârşit lucrarea.

 Nicolae Ene_b

Dumitru Ene: „Noi provenim dintr-o familie deosebit de muncitoare. Dintotdeauna am avut grădină în câmp, întinsă pe câteva hectare, din care aprovizionam nu numai pieţele gălăţene şi tecucene, dar şi pe cele din ţară. Aveam apă, că erau canalele de irigaţii pline ochi; apa o trăgeam cu motopompele vechi româneşti, de udam legumele”.


INVESTIŢII ÎN VALOARE DE TREI MILIOANE DE EURO
Trec prin fermă şi gazdele îmi arată “regele câmpului”, botezat de muncitori “Obama”, noul tractor John Deere, care are la activ 150 de ore de lucru în câmp. „Amărăciunea noastră este că de la an la an sunt cam aceleaşi preţuri de piaţă la achiziţia de produse agricole, iar piesele de schimb la maşini şi utilaje se scumpesc. Plus că unele dintre ele nu sunt atât de fiabile pe cât ar trebui. Până acum am investit vreo trei milioane de euro numai în tehnica de mecanizare. Dar va trebui să schimbăm gama, să venim cu o nouă generaţie de maşini şi utilaje, să fim în pas cu vremea; cu performanţa în agricultură”, a intervenit în discuţie „şeful”, Dumitru Ene, administratorul întregii afaceri de familie, care cuprinde sectorul vegetal (peste o mie de hectare) şi creşterea animalelor (inclusiv piscicultură şi struţi!)

O AFACERE BAZATĂ PE MUNCĂ CINSTITĂ!
Am purtat o scurtă discuţie şi cu Toader Ene, tatăl celor trei fraţi Ene care conduc business-ul de familie, gestionat şi administrat cu multă chibzuinţă şi pricepere de Dumitru. Ne spune că „Mulţumirea mea sufletească este că am reuşit să-mi educ copiii în cultul muncii; sunt mândru că am reuşit să las ceva trainic în urmă, o afacere bazată numai pe muncă cinstită”.

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 18/201 (editia 15-31 octombrie)

 

Vizualizat: 1643 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE! 
Locație: Ferma Emiliana West Rom, jud. Timiș

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?