Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

7 Avantaje ale perdelelor forestiere pentru PAC

Publicat: 02 mai 2022 - 20:29
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Cu ochii numai la ce se vinde mai bine pe piaţă, s-a ajuns ca în anumite ferme să se însămânţeze doar câteva culturi, fără a se organiza asolamente pentru menţinerea şi sporirea fertilităţii solului.

Practicarea agriculturii intensive duce invariabil la pierderea, în timp, a biodiversităţii. Sloganul Politicii Agricole Comune (PAC) este: "Trebuie să trecem la o agricultură durabilă, sustenabilă din punct de vedere al mediului şi al climei".

 

Perdele forestiere în PNS


Cum Directivele UE prevăd ca fiecare fermă să menţină 10% din suprafaţă pentru biodiversitate şi elemente neproductive, cel mai avantajos ar fi ca o parte din această suprafaţă să fie ocupată cu perdele forestiere de protecţie, prin care pot fi realizate majoritatea dezideratelor din prevederile PAC.

De exemplu, Franţa, în Planul Naţional Strategic (PNS) a prevăzut plantarea perdelelor forestiere de protecţie pentru a favoriza biodiversitatea şi stocarea carbonului.

 

"Antidotul" pentru secetă!


Dacă ne dorim o agricultură performantă, durabilă şi sustenabilă trebuie avut în vedere că seceta şi arşiţa sunt fenomene tot mai frecvente pe teritoriul ţării noastre şi contracararea acestora se poate realiza, măcar în zonele cele mai afectate, de două măsuri importante:

1. amenajarea terenului pentru irigat;

2. plantarea perdelelor forestiere de protecţie.

perdele forestiere 001_b 

7000 km plantaţi şi defrişaţi


În perioada 1945-1955 au fost acţiuni masive de plantare a perdelelor forestiere de protecţie. Se realizaseră 7.000 km perdele care protejau 1 mil. ha şi 1.400 km perdele care protejau căile de comunicaţie. În doar doi ani, 1961-1962 au fost defrişate! Au mai existat încercări de plantat perdele, dar firave.

• În anul 2000 s-a elaborat Stategia Naţională şi Programul pentru combaterea secetei şi a deşertificării.

• În anul 2002 s-a votat Legea 289, modificată şi completată cu OUG 38 din 2014 şi alte acte normative.

• UE a prevăzut măsuri de finanţare pentru perdele forestiere de protecţie, asigurarea riscului la secetă ş.a.

Însă la noi nu s-a manifestat voinţă şi hotărâre politică pentru a se trece la treabă!

Vom prezenta, pe scurt, contribuţia perdelelor forestiere de protecţie la realizarea obiectivelor PAC.

 

1. Asigură biodiversitatea


Prezenţa în perdele a diferitelor specii de arbori, arbuşti şi pomi fructiferi, cu creşteri la diferite înălţimi şi cu coronamente variate constituie bune obstacole împotriva vântului, dar şi o bogată biodiversitate.

În interiorul perdelelor cresc tot felul de ierburi monocotiledonate şi dicotiledonate, se înmulţesc entomofauna utilă, insectele polenizatoare, inclusiv cele dăunătoare culturilor, însă şi prădătorii acestora, astfel încât se realizează un echilibru natural.

Pe rădăcinile arborilor se înmulţesc micorizele alături de celelalte ciuperci şi bacterii asigurând o mai bună valorificare a apei şi a elementelor nutritive din sol.

Prezenţa perdelelor forestiere de protecţie constituie habitatul pentru bufniţe, şoimi, şoricarul comun care distrug rozătoarele.

 

2. Asigură protecţia mediului


Menţinerea echilibrului între insectele dăunătoare şi prădătorii acestora precum şi prezenţa păsărilor care se hrănesc cu insecte duce la reducerea tratamentelor cu pesticide şi, prin urmare, se diminuează şi efectele negative asupra mediului.

În general, în ţara noastră se consumă puţine pesticide, cca 650-700 g/ha, faţă de media UE care depăşeşte 2 kg/ha şi de aceea nu prea se mai găsesc insecte în unele ţări.

Prin măsurători s-a stabilit că 1 ha pădure absoarbe 30-80 t praf pe an şi degajă 10-12 t oxigen necesar tuturor vieţuitoarelor!

 

3. Cum se reduc emisiile de CO2


Marea diversitate de arbori, arbuşti şi ierburi din perdele, bogate în clorofilă şi cu o perioadă de vegetaţie lungă, pe tot parcursul sezonului fără îngheţ asigură o intensă activitate fotosintetică cu consum masiv de CO2 şi cu sechestrarea carbonului în sol, după căderea frunzelor (în litieră).

Un singur copac matur are suprafaţa cloroplastelor de 2 ha şi are capacitatea de a fixa 10-25 mg CO2/dm2/oră şi fixează 6-10 t/ha carbon!

 

4. Îmbunătăţirea climatului


În interiorul perdelelor forestiere se reduce viteza vântului cu 25-50%, asigurând depunerea zăpezii în strat uniform şi gros. Din fiecare 10 cm strat de zăpadă rezultă 300 m3/ha apă care se infiltrează în sol! Totodată, se reduc pierderile de apă prin evaporarea cu 20-45%.

Nivelul mai ridicat cu 10-30% al umidităţii atmosferice în interiorul perdelelor contribuie la reducerea transpiraţiei plantelor cu 20%. În acest fel se pot întârzia efectele secetei.

În spaţiul dintre perdele se reduce amplitudinea temperaturii între zi şi noapte cu peste 6 grade C, fiind favorabilă creşterii plantelor şi activităţii microbiologice din sol.

 

5. Cum asigură protecţia solului


Dacă ne referim la zona Bărăganului şi a Dobrogei, unde vânturile bat cu putere o bună parte din an şi mai ales primăvara, aceste vânturi spulberă solul de la suprafaţă, dezgolesc tinerele plante şi pe altele la acoperă complet. Acestea sunt şi zonele care cer cu prioritate plantarea perdelelor forestiere de protecţie.

În spaţiile dintre perdele, unde viteza vântului se reduce cu până la 50%, nu mai are loc acest fenomen de eroziune eoliană. În aceste spaţii, zăpada depusă în strat uniform se topeşte treptat, apa se infiltrează şi nu se scurge la suprafaţa solului.

 

6. Asigură sporirea producţiei


Experienţe riguroase realizate în zonele cu perdele forestiere de protecţie arată că, în condiţii meteo normale, sporurile de producţie sunt de 35-40% iar pe timp de secetă depăşesc 150%! La Staţiunea de Cercetări Agricole Mărculeşti, la seceta din 1946, producţia de grâu între perdele a fost de 100%, iar în câmpul liber de doar 19%. Menţinerea unui strat de zăpadă de 50 cm între perdele a protejat de îngheţ grâul de toamnă.

 

7. Alte avantaje ale perdelelor


• Prezenţa perdelelor forestiere de protecţie pe câmpurile din jurul localităţilor le protejează de viscol şi înzăpezire.

• Pentru persoanele autorizate, perdelele forestiere de protecţie sunt un bogat spaţiu de vânătoare.

• La maturitate, aceste perdele întreţinute şi exploatate în regim silvic asigură cantităţi importante de lemn.

Credem că sunt suficiente argumente ca decidenţii politici să treacă la plantarea perdelelor forestiere de protecţie!

perdele forestiere 002_b 

STRATEGIILE DURABILE ALE PAC


Agricultura durabilă trebuie să fie în primul rând productivă şi apoi profitabilă. Ea trebuie să asigure hrană, să protejeze mediul şi să ofere locuri de muncă.

Sustenabilitatea se bazează pe productivitate, eficienţă, echitate, stabilitate şi durabilitate.

Principalele două strategii ale PAC sunt:

• De la fermă la furculiţă

• Biodiversitate

 

Efectul de favorabilitate maximă al perdelelor forestiere apare atunci când sunt amplasate în caroiaje regulate, cu anumite distanţe între perdelele principale şi cele secundare şi cu un unghi de incidenţă faţă de direcţia vântului dominant.

Teama unora că prin plantarea perdelelor forestiere de protecţie s-ar diminua din suprafaţa necesară culturilor agricole este total eronată. Perdelele ocupă doar 3-4% din suprafaţa de teren şi asigură sporuri de producţie de peste 35 la sută!

 

un articol de

VASILE POPESCU

Vizualizat: 668 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?