Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

ZMEURA în trei culori

Publicat: 08 octombrie 2018 - 22:49
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

La graniţa dintre judeţele Gorj şi Vâlcea, ca pe un picior de plai fantastic, unde susură pârâul Cerna, cel care dă şi numele satului aparţinând comunei Vaideeni, doi oameni frumoşi şi-au împărţit un pic din rai. Cuvintele nu sunt deloc metaforice, cei care vor ajunge vreodată în acest loc le vor împărtăşi ca pe un adevăr incontestabil. Dar să trecem la cele lumeşti. 

Aici, deasupra unei pensiuni de poveste, se află o minifermă pentru... zei. Cei doi muritori se străduiesc să nu zâmbească, deşi feţele lor nu pot arăta altfel. Fericirea se citeşte ca într-o scriptură, aproape matematic, în sufletul soţilor Dinică (nu i-am întrebat dacă sunt rude cu celebrul actor din filmul „Prin cenuşa imperiului”). Viorel Dinică a trecut de 55 ani, dar, exceptând părul său, pare mai degrabă un tânăr slujitor al gădinilor Elizee.

Plantatia de zmeur a familiei Dinica_b

De la sfredelit adâncul, acum zămisleşte hrana zeilor!
Zmeura în trei culori (galbenă, roz închis, roz deschis), ca un fel de drapel al libertăţii simţurilor, ocupă fiecare loc unde perii, merii, piersicii, gutuii sau smochinii au pregetat să-l ocupe. Zmeura adusă de la munte şi-a găsit loc între trandafirii pentru dulceaţă ai Rodicăi Pană-Dinică, precum o blândă cotropire. Glumesc cu soţii Dinică pe marginea acestei întâmplări, spunându-le că zmeura din trandafiri ar fi un bun motiv de ceartă, iar ei se îmbrăţişează zâmbind. Copiii lor, doi băieţi şi o fată (studentă la ASE, am reţinut facultatea deoarece consider că cineva ar trebui să-i înveţe să precupească mai cu talent bogăţiile locului). Dincolo de atmosfera de basm din grădina de peste un pogon, aici poţi găsi aproape fiecare fruct, uneori şi câte trei soiuri diferite într-un pom, prin miracolul altoirii. Fructele prisosinde se transformă în dulceţuri aromate, compoturi, sucuri cu pulpă făcute la fabrica din Vaideeni, Jinaru Com, dar şi în rachiu cu mărgele. In plus, din piersici fac nectarul („hrana zeilor”) necesar pentru mulţumirea „turmei de zei” de pe muntele care se poate zări cu uşurinţă.

Plantatia de zmeur a familiei Dinica_b
Familia lucrează două hectare cu pomi fructiferi, zmeură şi ceva lucernă pentru văcuţa lor cu lapte. O Bălţată cu roşu care întregeşte tabloul. Cumva alături de mama lui Viorel Dinică, cea care, precum bunica mea, stăpâneşte cerul cu ochii în pământ. La picioarele mele s-au adunat patru căţeluşi pufoşi ca nişte pui de urs, să ne jucăm. Nu pot rezista invitaţiei. Apoi mă aşez un pic în iarbă să mă judece. Nu sunt singurele animăluţe din miniferma pentru zei. Familia Dinică are şi un mic iaz cu peşti, dar şi câţiva iepuri belgieni. Si, de nelipsit, un motan galben, parcă neam cu Garfield. Pentru ca raiul să fie întreg, nu?!
Viorel Dinică a lucrat timp de peste zece ani ca inginer la exploatarea minieră Berbeşti-Copăceni iar acum este administrator la o asociaţie de proprietari în Horezu, tot în Vâlcea (la doar câţiva kilometri de localitatea Cerna). Rodica Pană-Dinică este recepţioner multi-funcţional la o pensiune aflată chair sub poalele proprietăţii lor. Un loc care întregeşte un tablou idilic, care, probabil, iarna este aproape trist. Dar sub stratul de omăt se ascund doar, ca sub o plapumă, miresmele viitoarelor primăveri.

Plantatia de zmeur a familiei Dinica_b
Aerul, dovlecii urcaţi spre cer şi micul solar din spatele zmeurei pusă pe şpalieri de lemn, uniţi cu sârmă galvanizată, parcă îmi fac cu mâna la revedere. Asemeni celor doi soţi Dinică în timp ce mă petrec zâmbind pe cărarea ce duce la maşină. Mă aşez la volan şi plec cu regret dintr-un loc unde m-am simţit ca într-o poveste în care cei doi păreau prinţul şi Albă ca Zăpada.
Acest text nu este o poveste, iar eu depun mărturie că nu am folosit, decât cu multă zgârcenie, metafore şi epitete!

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 16/221 (ediţia 15-30 septembrie 2018)


Viitor pentru sate_b

 

Vizualizat: 972 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Agromalim 12 - 15 septembrie 2019 Case IH - Sistemul AFS Harvest Command
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?