Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Zmeura de la “Colţ de Rai”

Publicat: 29 octombrie 2018 - 22:27
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Polovragii Gorjului sunt un colţ de Rai în sine. Probabil că aici s-a născut Mioriţa aceea năzdrăvană din balada neamului acestuia de păstori, iar realitatea zilelor noastre nu poate tulbura prea mult profundul frumos ce se desenează în locul cu Munţii Parâng pe fundal.

Zilele dedicate proiectului „Viitor pentru sate” au trecut, dar impresiile au rămas puternic ancorate în sufletul nostru. Mai ales zmeura cât mura de soi (soiul scoţian Glen Ample) culeasă într-o plantaţie care se învârte după mersul soarelui.
Emilia Buşoi, asistent medical în cadrul Primăriei Polovragi, a plantat anul trecut 10.000 fire de zmeur pe ceva mai mult de 60 ari (0,6 ha). Zmeurul ocupă acum poiana în care se coceau înainte căpşunile de Polovragi, vestite pentru aroma şi gustul lor desăvârşit, dar care, din pricina noilor soiuri de căpşuni mult mai mari şi rezistente, au devenit o afacere din ce în ce mai proastă.

Emilia Busoi_b
Emilia Buşoi a achiziţionat drajonii de la Petroşani, judeţul Hunedoara, acolo unde se multiplică soiuri performante de zmeur cu certificate. Investiţia s-a ridicat la 3.000 de euro. A plantat şi drajoni din soiurile Polka (un soi polonez, premiat, cu fructe uriaşe şi extrem de gustoase) şi Polana (tot un soi cu origini poloneze, excelent atât datorită aromei, cât şi din punct de vedere al culorii, mărimii şi aspectului comercial). De îngrijirea plantaţiei, Emilia Buşoi se ocupă în timpul liber, dar îl are de ajutor şi pe băiatul ei, care a înţeles necesitatea de a avea un venit suplimentar.

Comercializarea trece şi ea în zodia Facebook
Acum vinde fructele proaspete ambalate în caserole, pe care le expune la marginea DN 67, acolo unde mesele localnicilor se află toată vara până târziu în toamnă. Pe lângă fructe, vinde şi gemuri, dulceţuri, siropuri, tincturi şi chiar lichioruri. O parte din marfă o face pachet şi o trimite celor care au odată ce-au oprit maşinile şi au cumpărat marfă de la ei, rămân clienţi fideli de la distanţă. Oameni cu care Emilia Buşoi a făcut schimb de telefoane şi, evident, de conturi de Facebook. Proprietara micii afaceri cu zmeur chiar lucrează la un site de comercializare şi în curând va avea o pagină de prezentare, deoarece a înţeles mersul vremurilor. Aşa cum a înţeles şi că trebuie să se adapteze din mers la realităţile pieţei schimbând căpşuna pe zmeură. Sora ei îşi creşte plantaţia de zmeur în vecinătate. Amândouă împart terenul frăţeşte, la fel cum tot împreună se sprijină în administrarea pensiunii lor „Colţ de Rai”, care se află chiar înainte de intrarea propriu-zisă în localitatea Polovragi, pe dreapta drumului principal. O pensiune cochetă, curată, cu patru camere şi un apartament.

Zmeura_b
Pensiune despre care a povestit Nicoleta Dragomir, sufletul acestei iniţiative „Viitor pentru sate”. (cititi AICI) O iniţiativă care aici a legat punţi între oameni, dar şi între ofertă şi cerere, deoarece e păcat ca aceste fructe naturale, fără chimicale, să nu fie promovate şi să nu ajungă la românii cu dare de mână, mai ales că preţul lor se încadrează la nivelul producţiei convenţionale. Iar conservele costă doar 10 lei borcanul. Inclusiv murăturile adevărate, fără alţi conservanţi decât sarea şi oţetul.
Una peste alta, oamenii Polovragiului produc cele mai gustoase fructe, deoarece pun suflet în tot ceea ce fac. Iar aici totul este încă autentic.


Un articol publicat în revista Ferma nr. 18/220 (ediţia 15-30 octombrie 2018)

 Viitor pentru sate_b

 

Vizualizat: 331 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Scolile agricole - semnal de alarma!

Scolile agricole - semnal de alarma!

Specialist în cresterea pasarilor de curte si absolvent al unei scoli cu profil agricol - Liceul Tehnologic „Mihail Kogalniceanu” din Miroslava (jud. Iasi) - Leonard Stafie considera ca institutiile de învatamânt cu profil agricol au nevoie de sprijin pentru a redeveni ceea ce erau cândva.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga George Stanson, despre condiţia fermierului român Maschio-Gaspardo îşi extinde operaţiunile în afara Europei
Cultura anului 2017

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2017?