Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

ZMEURĂ BIO din Ţara Făgăraşului

Publicat: 24 iulie 2017 - 15:29
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

V-am povestit acum 2 ani despre cum la ieşirea din localitatea Berivoi, undeva în Ţara Făgăraşului, se află una din cele mai moderne astfel de plantaţii ecologice de fructe de pădure. 

E adevărat că nu în pădure, dar nici prea departe. La doar 2 km începe şi pădurea, chiar imediat în spatele Mănăstirii Berivoi, foarte aproape de localitatea Recea şi la câţiva km de Făgăraş. Plantaţia de afin, mur şi zmeur în sistem bio se întinde pe 9 ha şi a fost înfiinţată pe măsura 121. O investiţie de aproape 1 milion de euro. Dacă acum 2 ani abia am putut gusta o mură, iată că acum au început să recolteze zmeură şi afine. Am trecut prin zonă şi nu am putut să nu mă abat pe la ei. Am cumpărat câteva kg de zmeură. Zmeură care arată foarte bine. Cu un miros fantastic. Nu exagerat de mare. Se vede că nu sunt forţate.

zmeura-bio-fagaras_b

Pentru cine nu a citit textul atunci am să aduc câteva elemente care fac deosebită această plantaţie. Plantaţia este independentă energetic, alimentată cu energie solară iar panourile solare se mişcă după soare. Ca şi structură de culturi sunt 4 parcele de afin însumând 4,2 ha, zmeurul cu 3,2 ha şi murul care se întinde pe 2,5 ha. Între fiecare 4 parcele se află o platformă tehnologică. Fiecare platformă deţine un puţ forat la circa 55 m adâncime. În fiecare puţ sunt introduse două pompe submersibile. Una la 52 m iar cealaltă la 50 m. Curentul este asigurat de panourile solare situate în imediata apropiere a fiecărei staţii tehnologice. Fiecare baterie produce aproximativ 4 Kw iar poziţia panourilor se actualizează, la fiecare 5 minute, în funcţie de poziţia soarelui. În caz că vântul depăşeşte 30 km/oră, viteză măsurată de un anemometru amplasat pe platforma tehnologică, panourile se aşează automat la orizontală.

plantatie-zmeur_b

Apa este scoasă din puţuri în câte un rezervor de 35.000 l iar de aici, prin intermediul unei alte pompe, pleacă în sistemul de irigare prin picurare. La mur şi la zmeur sunt 8 zone de irigat, fiind plante mai multe, iar fiecare zonă este alimentată printr-un circuit de distribuţie comandat prin electro-valve. Toate datele deţinute de platforme sunt transmise către staţia centrală unde este calculatorul. De aici se poate interveni în orice moment asupra electro-valvelor şi se poate programa udarea sub orice fel de algoritm alege specialistul. Pe zone, în funcţie de senzorul de umiditate din sol corelat cu staţia meteo independentă energetic, care se actualizează cu cea din Germania, de la Mannheim.
Cei 9 asociaţi ai SC Racoviţa Berivoi se rotesc la cules, iar zilierii fac faţă cu greu producţiei ceea ce e de bine. Să sperăm că Ion Coman, preşedintele consiliului de administraţie şi ceilalţi ortaci ai săi vor valorifica cât mai bine producţia penntru a înregistra primul an cu profit.

Vizualizat: 2530 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?