Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Ziua Demonstrativă Syngenta la Ferma Marcoser

Publicat: 29 iunie 2016 - 13:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Cea de-a doua ediție a „Zilei Demonstrative Syngenta la Ferma Marcoser”, desfășurată pe 22 mai 2016 în comuna gălățeană Matca, a reunit la start aproximativ opt sute de vizitatori, în mare parte pricepuți grădinari, veniți din principalele bazine legumicole ale țării: Balta Doamnei, Brătășanca, Filipeștii de Târg - toate localități din județul Prahova, Băleni Sârbi (Dâmbovița), Brăila, Constanța, Tulcea, Calafat (Dolj), Cujmir (Mehedinți), Giurgiu, Grădinari (Olt), Seleuș (Arad), Peretu (Teleorman) și bineînțeles, Matca.  

Click pe poza pentru galerie!

Organizatorii acestui eveniment de ținută - compania Syngenta, echipa Marcoser și Asociația pentru Agricultură Avansată Matca - au prezentat invitaților performanțele hibrizilor de tomate, ardei și castraveți cultivați în spațiu protejat, precum și eficiența tehnologiilor de fertilizare și a programelor de protecție fitosanitară a plantelor de cultură. 

 

Hibrizi de tomate performanți în portofoliul Syngenta

Cei care au pășit pragul porților deschise ale fermei Marcoser au avut posibilitatea să recunoască încă o dată calitățile remarcabile ale materialului semincer pentru tomate produs de Syngenta, și anume hibrizii cu creștere semideterminată Minaret F1 (hibrid timpuriu, cu creștere rapidă, ce dezvoltă fructe uniforme, cu o greutate de 180-200 grame, cu rezistență ridicată la ofilirea vasculară), Gravitet F1 (un extratimpuriu adaptat foarte bine la condițiile de mediu din România, are fructe cu dimensiuni uniforme, ușor turtite, cu greutatea de 180-220 g, cu toleranță la pătarea cafenie, la rirusul mozaicului tutunului și la uscarea vasculară.) și Qualitet F1 (un hibrid cu fructe mari, de 180-200 g, cu o uniformitate bună a fructelor, cu plante puternice, manifestând un echilibru bun între vegetativ și generativ). 

 

Material semincer valoros pentru ardeioase 

De asemenea, în loturile demonstrative au putut fi observați și hibrizii de ardei din portofoliul Syngenta: Barbie F1, un hibrid de ardei gras galben, de tip Blocky, cu 3-4 lobi, fructe cu pulpă groasă, plante rezistente la condițiile de stres; Yecla F1 ( hibrid de ardei gras roșu, cu fructe uniforme, cu pulpă groasă, plantele au vigoare medie, cu internodii medii, având o legare foarte bună și în perioadele mai reci). La aceștia se adaugă și Sahem F1, un hibrid de ardei iute, foarte productiv și tolerant la temperaturi scăzute, fructul având dimensiunea de 10-14 cm și o greutate de aproximativ 35 de grame. 

 

Tehnologii moderne de cultivare a legumelor

Specialiștii de la Syngenta și Marcoser au oferit informații detaliate privind tehnologiile de cultivare a legumelor în solarii, ce pot fi aplicate cu succes în toate bazinele legumicole ale țării. Între acestea se disting metodele inovative de palisare a legumelor, mulcirea totală cu folie transparentă, eficiența programelor de fertilizare și de aplicare a produselor de protecție a plantelor, irigarea cu ajutorul sistemului de udare cu tub capilar cu pix, dar și umbrirea solariilor cu ajutorul produselor speciale, metodă cunoscută sub numele de cretizare, ce ajută la scăderea temperaturilor din solarii pe timpul perioadelor caniculare. În acest sens, invitații au luat parte la un experiment inedit în urma căruia au putut constata diferențele de temperatură dintr-un solar cretizat și unul martor - la care nu s-a utilizat nici o metodă de umbrire. 

 

Loturi demonstrative și soluții “la cheie”

“Ziua Demonstrativă Syngenta la Ferma Marcoser este un eveniment organizat de Syngenta în parteneriat cu distribuitorul nostru Marcoser, unul dintre cei mai importanți pe partea de legume, semințe, cât și pe partea de protecția plantelor. Aici avem amenajate mai multe loturi demonstrative, începând de la tomate, ardei și castraveți, cu hibrizii consacrați Syngenta. În plus ne prezentăm programele tehnologice de protecție fitosanitară a legumelor, deoarece noi vindem, în afară de material semincer de valoros, și pesticide, soluții la cheie”, ne-a declarat Vasilică Hoarcă, manager vânzări Syngenta. 

 

Ortiva Top - un fungicid care confirmă

Cu ocazia acestei întâlniri, fermierii au constatat eficacitatea noului fungicid Ortiva Top, lansat anul trecut de compania Syngenta, cu activitate de contact, sistemică și translaminară în plantă, acționând preventiv și curativ asupra unui spectru larg de boli. Produsul îmbină avantajele utilizării a două produse consacrate din portofoliul Syngenta (Ortiva și Score), la doză întreagă, venind în plus cu o eficacitate sporită și ușurința în utilizare, datorate formulării produselor. 

 

Timpul de pauză și tratamentele preventive

„Ceea ce subliniem și trebuie să țină cont legumicultorii este respectarea cu strictețe a perioadei de pauză la utilizarea produselor și tratamentelor. Acum este o presiune și din partea supermarketurilor să preia produsele de la fermieri și ar exista riscul ca la analize legumele să conțină un nivel ridicat de pesticide și ca urmare să fie refuzată producția sau să fie distrusă. O altă recomandare a noastră sunt tratamentele preventive. Mai bine să previi, decât să vindeci! La 1.000 mp de tomate, cultura principală aici în Matca, aplicarea preventivă costă cu TVA cu tot între 1.000 și 1.100 lei, preț de fitofarmacie. E mai ieftin decât să faci tratamente atunci când s-au instalat bolile și au apărut dăunătorii. Suntem prea săraci ca să nu investim!”, a precizat Vasilică Hoară. 

 

Foliile profesionale la învelirea solariilor 

„Mare parte din legumicultorii prezenți nu utilizează foliile profesionale. Aici au avut posibilitatea să vadă solarii învelite cu folii triplu sau penta stratificate (3-5 straturi), cum sunt prinse, cum sunt montate. De asemenea, au fost interesați de foliile de rândul doi cu efect termic, de foliile de mulcire pentru culturile extratimpurii, lucruri pe care legumicultorii le-au văzut pe viu și le pot aplica cu succes în fermele lor”, a susținut Costel Pohrib, directorul comercial al Marcoser. Acesta a însoțit o bună parte din grupurile de vizitatori în fermă, prezentând cultura extratimpurie de pepene galben palisat din solar, ardeioasele, și în câmp vânăta și cultura de porumb dulce extratimpuriu - Spirit F1, de la Syngenta.

Fiind permanent interesate de interacțiunea continuă cu fermierii, echipele Syngenta, Marcoser și Asociația pentru Agricultură Avansată vor continua, pe tot parcursul anului, conform unui calendar bine stabilit, seria întâlnirilor cu legumicultorii din diverse zone ale țării. 

 

 

UN EVENIMENT REUȘIT CE NE ONOREAZĂ 

„Suntem la cel de-al doilea eveniment organizat de noi. Dacă anul trecut, la prima ediție a Zilei porților deschise la Ferma Marcoser, am avut 150 de invitați, anul acesta au venit de cinci ori mai mulți oaspeți, fapt care ne onorează și în același timp denotă încrederea și prestigiul de care ne bucurăm între legumicultorii din întreaga țară. Împreună cu Syngenta vom mai organiza o acțiune de câmp la cultura de pepene verde, urmând, cu ajutorul colegilor de la tehnic, să continuăm acțiunea de consultanță pe care o avem în toate bazinele legumicole. Ferma noastră a fost amenajată în urmă cu trei ani și jumătate, în momentul de față avem 2,5 ha de solarii și un hectar de cultură în câmp, cu posibilitate de a ne extinde și dezvolta până la zece hectare”, ne-a declarat Marius Petrache, administratorul Marcoser. 

 

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.11(172) 15 - 30 iunie 2016

 

Vizualizat: 855 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?