Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Wines of Romania a desemnat „Cel mai bun viticultor din România”

Publicat: 15 martie 2023 - 11:12
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Sâmbătă, 11 martie 2023, profesioniști și amatori, iubitori ai viei și ai vinului s-au întâlnit în cadrul primei ediții a concursului „Cel mai bun viticultor din România”, organizat de Wines of Romania sub patronajul Oficiului Naţional al Viei şi Produselor Vitivinicole (O.N.V.P.V.). 

Wines of Romania 1_b

Competiția a fost găzduită de Stațiunea Didactică de Cercetare Dezvoltare pentru Viticultură și Pomicultură Pietroasa Istrița, județul Buzău, locul în care se formează viitorii profesioniști în horticultură, absolvenți ai Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară București.

Competiția națională de tăiat vița-de-vie în uscat a adus în prim plan o categorie de specialiști aflați rareori în lumina reflectoarelor, dar a căror muncă în vie este extrem de importantă pentru tot ceea ce înseamnă obținerea vinului.

„Tăierea vitei-de-vie este una dintre cele mai importante lucrări care se execută într-o plantație viticolă, iar accentul acestei prime ediții a concursului organizat de Wines of Romania fost pus pe un anumit tip de tăiere care limitează atacul agenților patogeni ce provoacă bolile lemnului, favorizând o producție constantă de struguri și contribuind la creșterea longevității plantației viticole. Am fost onorat să fac parte din comisia de jurizare alături de Fabio Sorgiacomo și de Vicenç Canals, doi profesioniști în domeniul vitivinicol din țări cu o viticultură avansată, Italia și Spania. Toți cei implicați, organizatori, gazde, participanți la concurs, echipa de jurizare, parteneri și voluntari au fost la înălțime, contribuind la reușita acestei inițiative și am convingerea că acest concurs va deveni o tradiție.”, a spus Ion Marian, președintele juriului, specialist în viticultură cu peste 30 de ani de experiență, inginer și doctor în științe, coordonator de proiecte de cercetare viti-vinicolă, organizator de sesiuni științifice, dezbateri naționale, workshop-uri și microsesiuni la ICDVV Valea Călugărească.

Wines of Romania 2_b

Concurenți din mai multe podgorii din țară, unii venind de la sute de kilometri distanță, „înarmați” cu foarfeci și metode bine puse la punct, și-au testat, sâmbătă, îndemânarea și priceperea. Fiecare dintre aceștia a avut de curățat 10 butuci în 20 de minute astfel că, pentru a câștiga, a fost nevoie de multă iscusință, de atenție, dar și de viteză.

„Inițiativa de a crea un concurs la nivel național este o idee excelentă pentru a ne asigura că viitorul viticulturii și al vinurilor românești va însemna evoluție în ceea ce privește calitatea, dar și reputația. Organizarea concursului a fost extraordinară și am putut observa lucrul acesta din susținerea partenerilor, alăturarea cramelor, nivelul participanților, dar și din comentariile și reflecțiile pe care jurații le-au avut. De asemenea, este de subliniat oportunitatea acestui demers în contextul discuțiilor legate de impactul schimbărilor climatice în sectorul vitivinicol și de modul în care diferitele zone viticole ale României se vor dezvolta și evolua”, a declarat Vicenç Canals, jurat, expert în viticultură cu peste 10 ani de experiență în gestionarea plantațiilor de viță-de-vie, profesor la Academia de Poda (Academia de taiere a vitei-de-vie) din Spania, de unde ofera cursuri de taiere in uscat a vitei-de-vie in toata Spania si Portugalia.

Wines of Romania 3_b

După atente evaluări din partea comisiei de jurizare, au fost desemnați câștigătorii. Cei trei jurați, viticultori cu experiență din România, Italia și Spania, au evaluat atât tehnica, cât și timpul de execuție și au desemnat câștigătorii: locul I – Dănuț Ploscaru, locul II – Constantin Udrea, locul III –  Paul Huieț.

„Cred că este un moment istoric pentru viticultura românească, care trebuie să continue să crească nivelul de cunoaștere și să conștientizeze potențialul său calitativ. Acum, provocarea pentru toate cramele este să concureze fără teamă cu cele mai renumite zone viticole din lume. Originea diversă și entuziasmul concurenților atestă această dorință. Mulțumesc Wines of Romania pentru ocazia de a participa la primul concurs național de viticultură, care sunt sigur că va crește în importanță și amploare în următorii ani. Din cunoștințele pe care le dețin, este singurul concurs de acest gen care se desfășoară la nivel național, iar acest lucru trebuie să fie un motiv de mândrie nu doar pentru organizatori și participanți, ci pentru întreaga lume a vinului din România”, a menționat  Fabio Sorgiacomo, jurat, agronom cu 30 de ani de experiență în domeniul viticol, dobândită prin colaborarea cu diverse companii italiene de top, în prezent manager agronom în cadrul Giotto Consulting, una dintre cele mai importante companii de consultanță, cercetare și formare oenologică și viticolă.

Wines of Romania 4_b

Concursul „Cel mai bun viticultor din România” va deveni o tradiție și se va desfășura anual la  Stațiunea Didactică de Cercetare Dezvoltare pentru Viticultură și Pomicultură Pietroasa Istrița.

Premiile în valoare de aproximativ 10.000 de euro au fost acordate cu sprijinul partenerilor Biosystems România, Corteva Agriscience, Da Bacco, Valdo Invest și Stațiunea Didactică de Cercetare Dezvoltare pentru Viticultură și Pomicultură Pietroasa Istrița. dar și cu susținerea partenerului media Agrointeligenta și a partenerului  de mobilitate, BlackCab.

Wines of Romania (www.winesofromania.com) este un proiect dedicat dezvoltării sustenabile a succesului național și internațional al vinului românesc. Împreună, ducem vinul românesc în lume!

Vizualizat: 479 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Costel Vînătoru: ”Cultura plantelor nu e o meserie. Este o MISIUNE!” | podcast agroSTORY #12

Costel Vînătoru: ”Cultura plantelor nu e o meserie. Este o MISIUNE!” | podcast agroSTORY #12

Este convins că destinul în viață i-a fost hărăzit de mic, încă din momentul în care a primit Sfânta Taină a Botezului. Toate deciziile au urmat aproape firesc, transformând copilul născut și crescut în zona de munte a Buzăului, într-unul dintre cei mai de seamă specialiști în legumicultură pe care îi are România, fiind de peste 36 de ani angrenat în activitatea de cercetare horticolă.

Este Costel Vînătoru, directorul Băncii de Gene şi Resurse Vegetale Buzău și ne împărtășește la #agroSTORY bucuria, dar și greutățile inerente ale pașilor făcuți în viață pentru a se împlini profesional și spiritual. Totul în jurul plantelor!

Vrei să afli toată povestea? Urmărește integral podcastul #agroSTORY: VINERI, 17 martie 2023, de la ora 19.00, pe canalul de youtube “revista Ferma”!

Cu Nicoleta Dragomir și Costel Vînătoru la o discuţie ALTFEL despre AGRICULTURĂ, PLANTE şi VIAŢĂ!

Mulțumim sponsorului BUSINESS AGRO CONSULTING din Girov, jud. Neamț!

Ionuț Cioranu și-a început studiile cu... Dreptul! Apoi a fugit la Zootehnie! | agroSTORY #11 Elena Mateescu ține pasul cu vremea! Ce vești aduce pentru fermierii români? | podcast agroSTORY #10 Mădălina și Raul, tinerii care au adus dronele agricole din viitor, în prezent! | agroSTORY #9
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?