Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Vița-de-vie nu le aparține

Publicat: 24 martie 2022 - 16:06
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Ne referim, desigur, la acarieni. Ce știm despre ei? Că se înmulțesc și se dezvoltă rapid. Că distrug peste 50% din producția viticolă anuală. Și că pot fi controlați în toate stadiile cu acaricidul ORTUS 5 SC.

Vita-de-vie ORTUS 5 SC_bFoto: Lăstar de viță-de-vie – stadiu de aplicare a acaricidului ORTUS 5 SC (sursa foto Adobe Stock Photos)

 

Ou, larvă și adult - 3 stadii, un singur acaricid


Acarienii pot produce pagube asupra părților aeriene ale viței-de-vie în orice stadiu de dezvoltare și pe tot parcursul sezonului. Primăvara, lăstarii sunt o pradă sigură pentru adulții care au hibernat în resturile vegetale sau pe scoarța pomilor din apropiere. Aceștia depun ouăle pe spatele frunzelor tinere sau pe muguri, organe pe care le înțeapă ca să le extragă seva pentru a se hrăni, oprind astfel dezvoltarea plantei. Părțile atacate se usucă, organele florale nu se mai formează, vița-de-vie își încetinește evoluția, iar producția este afectată. 

ORTUS 5 KWIZDA AGRO ROMANIA_bFoto 2: Atac de păianjen roșu comun (Tetranychus urticae) pe frunze tinere (sursa foto Adobe Stock Photos)

 

Măsuri de siguranță


O măsură de siguranță pentru viticultor este stabilirea unui plan de alternanță al produselor de protecție a plantelor, cu aplicarea, în primă fază, a unui acaricid pe bază de fenpiroximat, care să protejeze vița-de-vie în fața atacurilor din primăvară.

ORTUS 5 SC, acaricid care conține substanța activă fenpiroximat 51,2 g/l, este recomandat atunci când lăstarii ajung la 5-7 cm. Aplicat în doză de 0,5 l/ha, acționează prin contact și ingestie asupra acarienilor în toate stadiile de dezvoltare ale acestora (ouă, larve, adulți). Prezintă acțiune rapidă, de șoc asupra dăunătorilor, prin blocarea respirației celulare a lor și, ca urmare, încetează să mai producă energia necesară pentru a se hrăni. Astfel, acarienii încetează să mai facă daune în plantație la o zi după tratamentul cu acaricid.

 

ORTUS 5 SC în faza de lăstar. De ce? 


Știm despre acarienii viței-de-vie, mai exact despre păianjenul roșu comun (Tetranychus urticae) și păianjenul roșu (Panonychus ulmi), că, în funcție de condițiile climatice, pot avea chiar și 10 generații pe an, iar o generație se dezvoltă complet într-un interval de 15-28 zile. Din experiența utilizatorilor, efectele acaricidului ORTUS 5 SC se resimt în plantație timp de 3-4 săptămâni, avantaj considerabil dacă ne referim la controlul ridicat pe care acest produs îl asigură asupra unei generații întregi de acarieni (sau chiar două). 

 

Semnele atacului


Semnele de atac pentru ambele specii sunt reprezentate de punctele roșii apărute pe fața frunzelor (adulți) sau și de punctele albicioase de pe spatele frunzelor (depuneri de ouă). Deși preferă zonele de-a lungul nervurilor, pentru a-și facilita extracția sucului celular, în caz de populații mari, frunza este colonizată integral.

 

CÂND FACEM TRATAMENTUL?


Monitorizarea atentă și periodică a viței-de-vie este obligatorie, pentru ca tratamentele să se efectueze înaintea atingerii unui PED de 3-5 acarieni pe frunză sau lăstar. Pentru ca soluția de tratat să reziste mai bine la precipitații, tratamentul cu ORTUS 5 SC se poate combina cu adjuvantul DESIGNER, care mărește aderența soluției pe frunză și sporește eficacitatea acaricidului.

 

Pentru detalii suplimentare, contactați reprezentanții de vânzări Kwizda Agro Romania +40 37 208 97 00 .

un articol realizat de KWIZDA AGRO ROMANIA

Mai multe pe această temă www.kwizda-agro.ro

 

Vizualizat: 786 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren! Interviu cu Marius Mitra, reprezentat FALC în România, realizat la Agriplanta 2022

NATUREVO: „Luăm cultura de la zero și să o ducem până la momentul recoltării” Climate FieldView de la Bayer - hărți de producție cu precizie maximă în timp real AGRARIA 2022, 5-8 mai 2022, Jucu, Jud. Cluj!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?