Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Viţa-de-vie în siguranţă - Ortus 5 SC. Vorbim despre acarieni la trecut

Publicat: 12 aprilie 2019 - 12:45
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Întotdeauna ne face mare plăcere să scriem despre viţa-de-vie. Probabil pentru că este cea mai... veselă cultură a fermierilor români. Totuşi, astăzi abordăm un subiect mai puţin plăcut, şi anume o categorie de dăunători ce pot afecta această îndrăgită cultură, scăzând vitalitatea şi productivitatea. Ne referim la acarieni.

 

Acarienii: obstacolul dintre fermier şi producţia ridicată! Acarienii au o acţiune puternică asupra producţiei, diminuând-o atât cantitativ, cât şi calitativ, prin scăderea conţinutului de zahăr. Una dintre cele mai importante grupe este reprezentată de acarienii tetranichizi, ce pot fi combătuţi cu ajutorul acaricidului Ortus 5 SC. Aceştia pot fi percepuţi cu ochiul liber sau cu ajutorul unei lupe, iar atacurile pot fi observate de timpuriu, din perioada dezmuguritului, provocând necroze la nivelul ciorchinilor, a primordiilor foliare, precum şi necroze ale lăstarilor. Există şi tipuri de acarieni folositori, prădători ai speciilor ce atacă via.
Tetranychus urticae (păianjenul roşu comun) este cel mai des întâlnit acarian ce afectează via, dar şi legumele, pomii, zmeurul, murul etc. Tetranychus urticae prezintă femele şi masculi diferenţiaţi morfologic. Femelele au o culoare ce variază între verde-deschis şi cărămiziu şi prezintă pete mai închise la culoare. Masculii sunt mai mici şi mai deschişi la culoare. Se întâlnesc pe faţa inferioară a frunzei şi pe buruieni. Iernează la baza coardelor sau în sol. Primăvara se manifestă pe plantele din apropierea butucilor.
Panonychus ulmi koch. Habitatul său este reprezentat de frunze, putând fi observat pe ambele feţe. Aceşti acarieni pot fi recunoscuţi după forma globuloasă şi culoarea roşie, prezentând şi două rânduri de tuberculi albi purtători de peri. Iernează la baza mugurilor, iar ecloziunea larvelor coincide cu perioada dezmuguritului. Atacurile se manifestă prin înţeparea şi sugerea sevei din ţesuturi. În aceste locuri, apar pete alb-brune, care cu timpul se unesc şi schimbă culoarea frunzei, ce devine albicioasă. În timp, frunzele cad.

Vie_b

Ortus 5 SC - pentru o vie fără acarieni tetranichizi
Ortus 5 SC este un insecticid pe bază de fenpiroximat 5%, ce inhibă complexul mitocondrial 1 de transport al electronilor (METI), adică afectează respiraţia celulară şi producţia de energie.
Ortus 5 SC acţionează prin contact şi ingestie şi conduce la moartea acarienilor. Acest insecticid are influenţă asupra tuturor formelor mobile de dezvoltare ale acarienilor, cu efect rapid şi sigur.
Deoarece Ortus 5 SC are acţiune de contact, este necesară acoperirea totală a plantei cu substanţă activă. În acest sens, vă recomandăm să utilizaţi acest insecticid împreună cu adjuvantul Designer, care conduce la o aplicare uniformă şi de durată a substanţei active pe epidermă.
Pentru detalii, vă invităm să contactaţi Reprezentanţii de Vânzări Kwizda Agro Romania.

Text şi foto: Kwizda Agro Romania


DENSITATEA ACARIENILOR ŞI DECIZIA APLICĂRII INSECTICIDULUI
Pentru acarienii tetranichizi, se examinează lăstarii cu 3 frunzuliţe adevărate. La această grupă, pragul economic este de 25 acarieni pe un lăstar. Tratamentele ulterioare sunt recomandate la 2-3 acarieni pe o frunză, până la faza de înflorit, şi o densitate de 4-6 acarieni pe o frunză, la fenofazele ulterioare. Momentul ideal de aplicare este atunci când populaţia de acarieni începe să crească, dar datorită persistenţei sale foarte bune, Ortus 5 SC are un efect excelent şi atunci când este aplicat preventiv.

Vizualizat: 2078 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Emanuel Miclăuş, la vârsta de 14 ani, se bucură de cei doi berbeci şi cele 63 de oi de Brează de care are mare grijă.

”De la şapte ani mă ocup de animale, de agricultură, de tot. Toamna le ţinem aici la Haţeg, la fratele meu.Pe timp de iarnă, primăvara şi vara le avem acasă sau la munte. Nu e chiar aşa de greu. Dimineaţa mă trezesc, mă duc la şcoală, vin după-amiaza şi le fac curăţenie, le dau apă, merg cu ele pe câmp, apoi învăţ. Vreau să mă fac medic veterinar, să urmez Facultatea de Medicină”, ne-a mărturisit Emanuel Miclăuş.


Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer Deutz-Fahr 6125 C - ediţie specială în culori Hürlimann Climate FieldView - simplificarea procesului decizional din ferme
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?