Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Vinurile europene se ţin cu cheltuieli mari!

Publicat: 19 decembrie 2022 - 12:02
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Sectorul vitivinicol din Uniunea Europeană este copleşit de creșterea vertiginoasă a costurilor de producție, ceea ce eclipsează rezultatul ușor mai bun al recoltei din 2022.

Producția de vinuri din UE din 2022 va crește ușor (2%) în comparație cu anul de comercializare precedent, dar rămâne totuși sub media pe ultimii 5 ani, potrivit unei estimări a Grupului de lucru ”Produse vitivinicole” al Copa-Cogeca, prezentată cu ocazia unui eveniment dedicat anului viticol 2022.

 

CLIMA A DIMINUAT PRODUCŢIILE


Seceta persistentă, valurile de căldură și episoadele de îngheț/grindină au împiedicat o creștere mai mare a producției de struguri în acest an. Este preconizată însă obținerea unor vinuri de înaltă calitate, datorită stării bune de sănătate a strugurilor.
Recolta din 2022 a fost urmărită cu mare îngrijorare din cauza efectelor cronicizate ale schimbărilor climatice, care s-au manifestat prin tipare de vreme imprevizibile și adesea extreme, ceea ce a dus la diferențe majore în ceea ce privește calitatea și cantitatea. Ploile din august au schimbat radical tabloul previziunilor în unele cazuri, fiind o cauză de nou optimism.
Estimările privind recolta confirmă acum cifrele prognozate şi publicate la jumătatea lunii septembrie. Cantitatea din acest an este decentă, dar departe de a fi abundentă.

 

DIGITALIZARE ŞI INOVARE ÎN PODGORIILE EUROPENE


În cadrul evenimentului privind recolta de vinuri Copa și Cogeca 2022, intitulat "Ce rol au comerțul internațional și inovarea în creșterea rezilienței viticulturii din UE?", discuțiile au vizat, cu precădere, situația gravă cu care se confruntă sectorul din cauza creșterii costurilor de producție.
„Foarte îngrijorătoare este situația de pe piață care, pentru al doilea an consecutiv, este marcată de creșterea vertiginoasă a costurilor de producție care pune în pericol viabilitatea economică a viticultorilor și a cramelor din întreaga UE. Motivul este creșterea amețitoare a costurilor energiei, care are ramificații de amploare, de la inputuri (sticlă, carton și îngrășăminte) până la transporturi și puterea de cumpărare a cetățenilor UE. Este extrem de important să fie luate măsuri la nivelul UE pentru a reduce cât mai curând posibil costurile energetice", a subliniat președintele Grupului de lucru „Produse vitivinicole”, Luca Rigotti.

an viticol 2022_b 

E NEVOIE DE LEGI ŞI DE TIMP


Participanții au fost de acord cu privire la necesitatea de a profita de oportunitățile oferite de inovare. Pentru Rigotti, inovarea și digitalizarea fac parte din soluția la numeroasele provocări cu care se confruntă sectorul și trebuie să fie adoptate în continuare: "Producătorii sunt hotărâți să atenueze impactul schimbărilor climatice și să protejeze mediul înconjurător, dar avem nevoie, de asemenea, de un set de instrumente adecvate, de un cadru de reglementare și de timp pentru a le utiliza. Inovarea poate ajuta în acest scop prin îmbunătățirea randamentelor și reducerea inputurilor. În același timp, inovarea și digitalizarea pot permite producătorilor să ofere consumatorilor informații în timp util cu privire la lista de ingrediente și declarația nutrițională și la eforturile lor de durabilitate”.


CU 20% MAI PUŢINI STRUGURI


Seceta și arșița din anul agricol 2022 au influențat şi producțiile din sectorul vitivinicol românesc. Într-o perioadă mai scurtă de timp, strugurii au acumulat mult zahăr în boabe, ceea a devansat recoltarea.
Click AICI şi vezi cu ce probleme s-au confruntat în acest sezon cercetătorii de la SCDVV Iași. 

un articol de
STELIAN RĂDESCU

Vizualizat: 960 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Costel Vînătoru: ”Cultura plantelor nu e o meserie. Este o MISIUNE!” | podcast agroSTORY #12

Costel Vînătoru: ”Cultura plantelor nu e o meserie. Este o MISIUNE!” | podcast agroSTORY #12

Este convins că destinul în viață i-a fost hărăzit de mic, încă din momentul în care a primit Sfânta Taină a Botezului. Toate deciziile au urmat aproape firesc, transformând copilul născut și crescut în zona de munte a Buzăului, într-unul dintre cei mai de seamă specialiști în legumicultură pe care îi are România, fiind de peste 36 de ani angrenat în activitatea de cercetare horticolă.

Este Costel Vînătoru, directorul Băncii de Gene şi Resurse Vegetale Buzău și ne împărtășește la #agroSTORY bucuria, dar și greutățile inerente ale pașilor făcuți în viață pentru a se împlini profesional și spiritual. Totul în jurul plantelor!

Vrei să afli toată povestea? Urmărește integral podcastul #agroSTORY: VINERI, 17 martie 2023, de la ora 19.00, pe canalul de youtube “revista Ferma”!

Cu Nicoleta Dragomir și Costel Vînătoru la o discuţie ALTFEL despre AGRICULTURĂ, PLANTE şi VIAŢĂ!

Mulțumim sponsorului BUSINESS AGRO CONSULTING din Girov, jud. Neamț!

Ionuț Cioranu și-a început studiile cu... Dreptul! Apoi a fugit la Zootehnie! | agroSTORY #11 Elena Mateescu ține pasul cu vremea! Ce vești aduce pentru fermierii români? | podcast agroSTORY #10 Mădălina și Raul, tinerii care au adus dronele agricole din viitor, în prezent! | agroSTORY #9
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?