Sectorul vitivinicol din Uniunea Europeană este copleşit de creșterea vertiginoasă a costurilor de producție, ceea ce eclipsează rezultatul ușor mai bun al recoltei din 2022.
Producția de vinuri din UE din 2022 va crește ușor (2%) în comparație cu anul de comercializare precedent, dar rămâne totuși sub media pe ultimii 5 ani, potrivit unei estimări a Grupului de lucru ”Produse vitivinicole” al Copa-Cogeca, prezentată cu ocazia unui eveniment dedicat anului viticol 2022.
Seceta persistentă, valurile de căldură și episoadele de îngheț/grindină au împiedicat o creștere mai mare a producției de struguri în acest an. Este preconizată însă obținerea unor vinuri de înaltă calitate, datorită stării bune de sănătate a strugurilor.
Recolta din 2022 a fost urmărită cu mare îngrijorare din cauza efectelor cronicizate ale schimbărilor climatice, care s-au manifestat prin tipare de vreme imprevizibile și adesea extreme, ceea ce a dus la diferențe majore în ceea ce privește calitatea și cantitatea. Ploile din august au schimbat radical tabloul previziunilor în unele cazuri, fiind o cauză de nou optimism.
Estimările privind recolta confirmă acum cifrele prognozate şi publicate la jumătatea lunii septembrie. Cantitatea din acest an este decentă, dar departe de a fi abundentă.
În cadrul evenimentului privind recolta de vinuri Copa și Cogeca 2022, intitulat "Ce rol au comerțul internațional și inovarea în creșterea rezilienței viticulturii din UE?", discuțiile au vizat, cu precădere, situația gravă cu care se confruntă sectorul din cauza creșterii costurilor de producție.
„Foarte îngrijorătoare este situația de pe piață care, pentru al doilea an consecutiv, este marcată de creșterea vertiginoasă a costurilor de producție care pune în pericol viabilitatea economică a viticultorilor și a cramelor din întreaga UE. Motivul este creșterea amețitoare a costurilor energiei, care are ramificații de amploare, de la inputuri (sticlă, carton și îngrășăminte) până la transporturi și puterea de cumpărare a cetățenilor UE. Este extrem de important să fie luate măsuri la nivelul UE pentru a reduce cât mai curând posibil costurile energetice", a subliniat președintele Grupului de lucru „Produse vitivinicole”, Luca Rigotti.
Participanții au fost de acord cu privire la necesitatea de a profita de oportunitățile oferite de inovare. Pentru Rigotti, inovarea și digitalizarea fac parte din soluția la numeroasele provocări cu care se confruntă sectorul și trebuie să fie adoptate în continuare: "Producătorii sunt hotărâți să atenueze impactul schimbărilor climatice și să protejeze mediul înconjurător, dar avem nevoie, de asemenea, de un set de instrumente adecvate, de un cadru de reglementare și de timp pentru a le utiliza. Inovarea poate ajuta în acest scop prin îmbunătățirea randamentelor și reducerea inputurilor. În același timp, inovarea și digitalizarea pot permite producătorilor să ofere consumatorilor informații în timp util cu privire la lista de ingrediente și declarația nutrițională și la eforturile lor de durabilitate”.
Seceta și arșița din anul agricol 2022 au influențat şi producțiile din sectorul vitivinicol românesc. Într-o perioadă mai scurtă de timp, strugurii au acumulat mult zahăr în boabe, ceea a devansat recoltarea.
Click AICI şi vezi cu ce probleme s-au confruntat în acest sezon cercetătorii de la SCDVV Iași.
un articol de
STELIAN RĂDESCU