Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Vinurile de aur din noua recoltă a Cotnariului

Publicat: 28 octombrie 2019 - 12:29
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Oricine se află toamna în trecere prin Cotnari simte îmbietoarele arome de must proaspăt şi forfota celor care transportă continuu strugurii către cramele de vinificaţie şi îmbuteliere, semne evidente ale sosirii mult aşteptatului moment al recoltării. O perioadă de satisfacţie pentru viticultori, care, după încă un an de muncă, îşi văd răsplătite eforturile.

În această toamnă, la recoltarea strugurilor, compania Cotnari a mobilizat peste o mie de culegători proveniţi din mai multe judeţe ale Moldovei. La Cotnari, toamna 2019 este una dintre cele mai frumoase din ultimii ani, cu o vreme prielnică recoltatului, după o vară ploioasă care le-a creat probleme. ”Am reuşit foarte greu să efectuăm lucrările de întreţinere. Când exploatezi doar o jumătate de hectar, te poţi încadra în timpul optim de efectuare a lucrărilor, valorificând la maximum ferestrele de timp bun dintre ploi. Dar cu dispunerea precipitaţiilor din vara 2019 şi cu 1800 ha de lucrat, a fost foarte dificil, chiar şi în condiţiile în care există mecanizare, noi dispunând de 60-70 de tractoare. Nu am reuşit să salvăm întreaga producţie, astfel încât în anul 2019 discutăm despre o reducere cu aproximativ zece la sută a producţiei faţă de anul 2018. În timpul recoltatului, însă, vremea a fost exact aşa cum ne-am dorit”, preciza Constantin Deleanu, directorul general SC Cotnari SA Iaşi.

Constantin Deleanu şi fiul său RemusClick pe poza pentru galerie!

Producţie mai mică, dar de calitate
După un debut cu precipitaţii abundente care au accentuat presiunea de boli ale viţei- de-vie, vara 2019 a continuat cu perioade secetoase care au determinat pierderea apei din boabe, fapt ce a generat acţiuni enzimatice complexe, cu efecte pozitive asupra calităţii strugurilor, transformându-i în materie primă ideală pentru obţinerea unor vinuri specifice, de marcă. ”Producţia de struguri fiind mai mică, bineînţeles, calitatea acestora este cu mult mai bună decât în alţi ani. Deja, la mijlocul lunii septembrie, conţinutul de zahăr natural ajunsese la 220 g/l, ceea ce înseamnă vinuri cu o tărie alcoolică de peste 13 grade. La începutul campaniei, am obţinut vinurile bag-in-box, cu tării alcoolice cuprinse între 10 şi 11 grade, au urmat vinurile de 12 grade tărie alcoolică şi, spre finalul campaniei, cele de super-calitate, care în anii următori vor fi trimise inclusiv la concursurile internaţionale de profil şi care sperăm să fie tot dintre cele medaliate cu aur”, mărturisea Constantin Deleanu.
Sub aspect economic, în acest solicitant an de producţie, sub influenţa cheltuielilor cu tratamentele şi a reducerii nivelului recoltei, preţul de cost al kilogramului de struguri este cu aproximativ 20% mai mare faţă de cel din anul 2018. “Ne preocupă acum, inclusiv prin gestionarea diferită a cheltuielilor de la crama de îmbuteliere, să încercăm ca în anii următori să nu fie majorat proporţional preţul vinului. Probabil, inclusiv pe fondul unei calităţi mai bune a vinului, preţul va creşte cu câţiva bani pe litru”, preciza Constantin Deleanu.

Soiuri exclusiv româneşti, specifice regiunii viticole
La Cotnari, strângerea recoltelor încununează eforturile de un an ale celor trudesc în această podgorie unică din mai multe puncte de vedere. Pe de o parte, unicitatea Podgoriei Cotnari se bazează chiar pe vinul de Cotnari care, după cum aprecia reputatul savant Valeriu D. Cotea, este unic fiindcă e unit cu mitologia sa. Pe de altă parte, caracterul unic al Podgoriei Cotnari este conferit de încă alte minim două motive, respectiv acela că aici continuă să se cultive exclusiv soiuri autohtone de viţă-de-vie şi acela că tăvălugul distrugerilor nu a lăsat, ca în alte părţi, urme de nesurmontat. Dimpotrivă, astăzi, cel puţin în cadrul unităţilor SC Cotnari SA şi Casa de Vinuri Cotnari, ai căror principali acţionari sunt Constantin Deleanu şi cei doi fii ai săi, Victor şi Remus Deleanu, vorbim despre plantaţii amenajate şi exploatate după reguli şi tehnologii moderne, ca urmare a unor investiţii impresionante. ”Ne mândrim cu faptul că avem numai soiuri româneşti, respectiv Grasa de Cotnari, Tămâioasa Românească, Frâncuşa, Feteasca Albă, iar în ultimii ani am revenit cu Busuioaca de Cotnari şi cu Feteasca Neagră. În acest fel, am întregit tabloul soiurilor Podgoriei Cotnari din vremurile de început de secol al XIX-a. Din anul 2007, am investit masiv şi constant în plantări şi replantări. Atunci, aveam aproximativ 1.200 hectare cu viţă-de-vie. În ultimii 12 ani, am reuşit să efectuăm plantări pe suprafeţe noi de aproximativ şase sute de hectare, tot cu cele şase soiuri autohtone de viţă-de-vie. Aproximativ patru sute de hectare le-am plantat în zona Hodora, diferenţa fiind constituită din suprafeţe de câte 20-30 de hectare în întreg perimetrul Podgoriei Cotnari”, menţiona Constantin Deleanu.

Plantări după reguli europene: un rând arat, unul înierbat
Toată via este plantată la o distanţă de 3 m între rânduri, la o înălţime de 1 m de la sol, în aşa fel încât să se poată realiza mult mai uşor lucrările specifice. Din acest an, au adoptat tehnologia europeană care presupune ca un rând să fie arat şi unul înierbat. “Vom continua să plantăm, încercând să răspundem inclusiv traiectoriilor viitoare şi destul de imprevizibile ale gusturilor consumatorilor. De exemplu, în urmă cu aproximativ şase ani, vinul rose nu era atât de solicitat precum este în această perioadă. Prin proiectul fiilor mei de a înfiinţa Casa de vinuri Cotnari, cu 350 hectare de viţă-de-vie şi cu două crame în care produc vinuri moderne, inclusiv vin spumant, s-a investit în realizarea de plantaţii completate şi cu soiurile Busuioacă şi Fetească Neagră. Am ţintit ca, plantând anual câte 20-30 de hectare, Busuioaca să ajungă la peste 200 de hectare”, spune principalul acţionar al societăţii.
De altfel, principalele direcţii de viitoare investiţii au rămas cele legate de plantaţii, deoarece pe partea de tehnologie s-au modernizat în proporţie de 99,99%. În ultimii 15 ani, s-au investit aproximativ o sută de milioane de euro, din care 50 milioane de euro în cramă şi tot cam atât în vie. Dacă pe partea de viticultură au existat şi anumite, nu foarte mari, susţineri financiare pentru reconversie, pe partea de tehnologie toate investiţiile s-au realizat din surse proprii. “Sunt multe podgorii în Europa, dar nu multe sunt cele care se pot mândri cu faptul că au gradul de modernizare precum cel pe care îl are Cotnariul”, adăuga Constantin Deleanu.

Vinurile de aur din noua recoltă a Cotnariului_b

Vinificarea a peste o mie de tone de struguri pe zi
În campania viti-vinicolă din toamna 2019, în cadrul SC Cotnari SA şi Casa de Vinuri Cotnari, care deţin trei crame, respectiv cramele Cotnari, Axinte şi Vlădoianu, s-au vinificat peste o mie de tone de struguri zilnic, capacitatea de depozitare fiind de 30 milioane de litri. Dacă în anul 2007, a demarat proiectul Casa de Vinuri Cotnari, iniţiat de către Victor şi Remus Deleanu, fiii principalului acţionar al SC Cotnari SA, Constantin Deleanu, în acest an, pe fondul unui dinamism aparte al pieţei naţionale şi internaţionale a vinurilor, a fost creată o nouă unitate care se ocupă exclusiv de distribuţie, respectiv SC Cramele Cotnari. Aceasta are deja aproximativ o sută de salariaţi în toată ţara.
Anual, compania Cotnari vinde aproximativ 15-16 milioane de sticle cu vin, dintre care aproximativ 1,5 milioane de sticle sunt comercializate în exteriorul ţării. Exportul, care reprezintă aproximativ zece la sută din vânzări, se realizează atât în Europa, cât şi în Canada, America de Sud şi Asia.

În viitoarele ediţii ale revistei Ferma, vom prezenta atât unele aspecte legate de perspectivele pieţei viti-vinicole naţionale şi internaţionale, cât şi povestea ambiţiosului proiect Casa de Vinuri Cotnari, iniţiat în anul 2007 de către Victor şi Remus Deleanu, precum şi noile ambiţii profesionale ale celor două generaţii ale principalilor acţionari de la SC Cotnari SA, cel mai mare producător din Podgoria Cotnari.

Constantin Deleanu_b
Constantin Deleanu: “Dacă anul trecut am obţinut o producţie totală de aproximativ 22 milioane de kilograme de struguri, anul acesta am recoltat aproximativ 20 de milioane de kilograme struguri, ceea ce reprezintă o producţie totală mulţumitoare”.


PESTE O MIE DE CULEGĂTORI
În mod obişnuit, la Cotnari recoltarea strugurilor se face pe soiuri, în anii deosebit de favorabili efectuându-se şi un cules selecţionat. Una dintre marile provocări ale toamnei viticole 2019 a fost legată de asigurarea forţei de muncă pentru cules. ”Până când elevii au început cursurile, am reuşit să avem aproximativ 1200 de persoane care strângeau strugurii. După începerea anului şcolar au rămas o mie de lucrători. Aceştia reuşeau să strângă aproximativ 800-900 de tone pe zi, ceea ce arată multă hărnicie. Din păcate, doar vreo 40-50 de oameni sunt din satele din jurul Cotnariului, deşi ştiu că în zonă sunt mii de familii care primesc ajutor social. Inclusiv vecinii noştri care deţin suprafeţe mai mici cu viţă-de-vie ori câte 2-3 hectare cu porumb sau alte culturi, se plâng de aceeaşi problemă a lipsei forţei de muncă. Nu comentez mai mult aceste aspecte, ci vă spun că, la noi, de suprafaţa de 1800 ha, se ocupă 60 de ingineri, fiecare răspunzând de câte un sector cu 20-25-30 de hectare cu vie şi trebuind să identifice şefi de echipă care, la rândul lor să coordoneze câte 20-30-40 de oameni. Mijlocul lunii septembrie 2019, adică perioada din toiul culesului, ne-a găsit cu 30 de echipe, fiecare cu câte 20-40 de oameni”, semnala Constantin Deleanu.

 Vinurile de aur din noua recoltă a Cotnariului_b

ÎN INIMA PODGORIEI COTNARI
Când rosteşti numele localităţii Cotnari, judeţul Iaşi, pe bună dreptate gândul îţi zboară spre reputaţia sa viti-vinicolă, o comoară străveche şi cu valenţe internaţionale, aşezată pe temeiurile genealogice ale unor preocupări şi moşteniri de milenii. Dealurile vălurite ale Cotnarilor, aşa după cum s-a notat adesea, încă din Antichitate au fost înnobilate de viţa-de-vie, cercetările arheologice relevând existenţa pe Dealul Cătălina a unei cetăţi traco-getice în interiorul căreia se aflau locuinţele conducătorului şi ale apropiaţilor săi, în exteriorul acesteia trăind oamenii de rând ai cetăţii, care cultivau pământurile.
Podgoria Cotnari, cu o suprafaţă de peste două mii de hectare cu viţă-de-vie, este una dintre cele mai renumite podgorii ale Europei şi aparţine regiunii viticole a Podişului Moldovei, beneficiind de un microclimat deosebit de favorabil cultivării viţei-de-vie şi obţinerii unor vinuri de înaltă calitate. Astăzi, inima Podgoriei Cotnari o reprezintă SC Cotnari SA care, împreună cu recent înfiinţata unitate Casa de Vinuri Cotnari, exploatează o suprafaţă de aproximativ 1800 ha cu viţă de vie, din care 1000 ha în proprietate şi 800 ha arendate.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 17/244 (ediţia 1-14 octombrie 2019)

Vizualizat: 732 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Dupa două campanii de recoltat cu combina John Deere S770i cu heder de tip vario de 9 metri rezultatele au fost pe măsura aşteptărilor. „Am recoltat într-o singură zi peste 230 de tone, în condiţiile în care oricum s-a ieşit târziu în câmp. Cu această combină poţi recolta fără probleme 35 de hectare într-o zi. Şi în condiţiile noastre de lucru, că intrăm la recoltat la ora 11-12 şi terminăm la 9 seara. Pentru că noi suntem producători de sămânţă şi trebuie să avem umiditatea corectă, să curăţăm foarte bine combina, şi nu doar de la o cultură la alta, chiar şi între diferite soiuri de grâu” - Willy Tavares

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?