Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

”Vin la cultură” - 50 de crame au spus PREZENT!

Publicat: 28 noiembrie 2017 - 10:20
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Festivalul de vinuri şi de gastronomie”Wine culture - Vin la cultură”, iniţiat şi coordonat de Organizaţia Somelierilor din România 2011 (OSR 2011), s-a desfăşurat în perioada 29 septembrie - 1 octombrie, la Palatul Culturii din Iaşi. 

Târgul s-a bucurat de o participare record: pentru prima dată, în acelaşi cadru de expoziţie şi de concurs s-au reunit toate companiile mari din judeţul Iaşi şi cei mai numeroşi producători autohtoni - peste 50 de crame, cărora li s-au adăugat cele din Italia.

Vin la culturăClick pe poza pentru galerie!
De asemenea, a fost amenajată o zonă B2B (business to business), unde expozanţii au putut dialoga şi prezenta pe larg produsele şi oferta unor potenţiali parteneri (distribuitori, restaurante, magazine etc.), precum şi un magazin de unde au putut fi achiziţionate vinurile prezente în festival.

Doar vinul a făcut diferenţa între producători
Pe lângă cele aproximativ patru sute de vinuri care au putut fi degustate, au fost organizate şi „master-class-uri” cu produsele expozanţilor, demonstraţii de gătit ale unor chef-bucătari cunoscuţi, cu degustare de produse şi asociere cu vin, expoziţii de pictură, realizare „live” de mozaicuri şi vitralii, lansări de carte. Deşi, iniţial, organizatorii s-au aşteptat la aproximativ 24 de participanţi, s-a ajuns la 64 de producători anunţaţi. Din Italia, patru producători de vinuri s-au deplasat personal pentru a-şi prezenta capodoperele oenologice. ”Cred că aici au fost apreciate locaţia şi seriozitatea OSR 2011 în cei şase ani de existenţă, precum şi faptul că absolut toţi producătorii locali de vinuri şi-au dat mâna şi au răspuns prezent. Ceea ce a făcut diferenţa dintre producători a fost doar vinul, nu castelul sau standul de prezentare ori altceva.
Am reuşit să convingem şi Palatul Culturii, dar şi pe producători, ca în fiecare an Vinul Palatului să fie produs de altcineva. Iată că, dacă până acum, Vinul Palatului era produs de Cotnari, pentru următorul an va veni de la Crama Hermeziu. în următorul an poate fi Buciumul sau Crama Gramma şi tot aşa”, explica Marian Timofti, preşedintele OSR 2011.

„Vinul Palatului” vine de la Crama Hermeziu
„Vinul Palatului”, adică vinul pe care Palatul Culturii din Iaşi îl va oferi, timp de un an de zile, celor care vor vizita muzeele Complexului Naţional Muzeal ”Moldova” din Iaşi, reprezintă, de fapt, patru produse aparţinând Cramei Hermeziu, din cadrul Grupului de Firme ”Domeniile Lungu” - Iaşi. ”Sunt trei vinuri şi un spumant, adică doar patru dintre cele 28 de sortimente pe care le producem în acest moment. De-altfel, spumantul l-am lansat exact cu ocazia acestui eveniment deosebit de important pentru industria vinului din România. Vinul spumant adus la Palatul Culturii este prima şarjă realizată prin cea de-a doua fermentare a vinului Chardonnay, fiind un spumant brut natur. Va mai urma un spumant brut sec, cu un rest de zahăr nefermentat, pentru cei care doresc un spumant uşor dulceag”, menţiona Vasile Lungu.
Cele trei vinuri aparţin gamei SCRISORI, denumire inspirată din opera marelui Costache Negruzzi, terenul pe care se produc strugurii fiind achiziţionat de la moştenitorii săi. Unul dintre vinuri este un cupaj din Chardonnay, Sauvignon Blanc şi Muscat Ottonel, vin care a obţinut deja trei medalii de aur, la trei concursuri internaţionale. Cel de-al doilea vin, Scrisori 3, este din Fetească Neagră şi Cabernet Sauvignon. Vârful de gamă al Cramei Hermeziu, vinul din gama C”est Soir, este un Cabernet Sauvignon vinificat rose, apreciat cu aur atât în Anglia, Polonia, Slovenia, Georgia, cât şi la un mare concurs din Franţa, ţara unde, întâmplător, se produc sticla şi dopul pentru acest vin românesc.
Din păcate, din cauza faptului că transportul cu vinurile din Republica Moldova a fost oprit în vamă, ceea ce s-a prezentat a fost cu mult mai puţin decât evaluarea iniţială, respectiv s-a expus doar ceea ce a putut fi trecut prin vamă, potrivit legislaţiei, cu maşinile personale, inclusiv ale prietenilor. A fost una dintre problemele expuse în faţa ministrului agriculturii Petre Daea care, prezent fiind la Iaşi, a vizitat standurile şi a vorbit cu producătorii, interesându-se de problemele acestora şi de provocările activităţii lor viti-vinicole.

Marian Timofti - presedinte OSR 2011 si organizator
Marian Timofti: “Cu acest festival, ne-am propus să readucem oraşul Iaşi în lista organizatorilor de mari evenimente oeno-gastronomice. Am dorit mult ca acest eveniment să aibă loc în primul rând pentru că sunt ieşean. De asemenea, un motiv a fost acela al colaborării minunate cu producătorii locali”.

Vasile Lungu

Vasile Lungu: “Noi suntem o cramă relativ tânără, un brand nou şi ne-a bucurat foarte mult faptul că am fost selectaţi să reprezentăm VINUL, la Palat, în acest an”.

140 DE VINURI PREMIATE LA ”WINE PRO ROMÂNIA”
În cadrul Festivalului ”Wine culture/Vin la Cultură”, de la Iaşi, pe lângă proiectul expoziţiei cu cele mai bune vinuri existente astăzi în regiune şi în ţările participante şi de lansare a Vinului Palatului, a existat şi un al doilea proiect, respectiv organizarea unui concurs de vinuri intitulat ”Wine Pro România”. Acest proiect s-a bucurat de sprijinul Consiliului Judeţean Iaşi. Pentru prima dată, deşi competiţia a fost coordonată de către degustători de vin autorizaţi, din juriu au făcut parte şi somelierii.
Dintre cele aproximativ 200 de probe înscrise în concurs, peste 140 de vinuri au fost premiate cu aur şi argint. Grasa de Cotnari Dulce 1979, Grasa de Cotnari Dulce 1989, aparţinând SC Cotnari SA Iaşi şi Domeniile Panciu Sauvignon Blanc Sec 2016, de la Domeniile Panciu Vrancea sunt cele trei vinuri premiate cu Marea Medalie de Aur. În cadrul concursului, au mai fost acordate 85 de medalii de aur şi 53 de medalii de argint.

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 18/201 (editia 15-31 octombrie)

 

Vizualizat: 550 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE! 
Locație: Ferma Emiliana West Rom, jud. Timiș

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?