Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Via şi livada pe rod bun!

Publicat: 21 aprilie 2019 - 14:10
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Este unul dintre micii producători agricoli din judeţul Vrancea. Se numeşte Paul Dragu şi locuieşte în oraşul Mărăşeşti.

În comuna Fitioneşti, situată în nordul judeţului, deţine o mică suprafaţă de viţă-de-vie, de aproape un hectar, şi o mică livadă de 3.000 mp, în mare parte structurată pe prun, măr şi mai puţin păr şi cireş. O parte din teren a primit-o de la socrul său, iar o altă parte a cumpărat-o de la un sătean. Terenul este alimentat din plin cu izvoare de coastă. Aşadar, nu va fi nicicând vreo problemă cu apa!

Paul Dragu_b

Plantaţia viticolă a lui Paul Dragu este formată din soiuri nobile de struguri, precum: Fetească şi un pic de Ceasla. „La momentul actual, viţa-de vie se prezintă în condiţii destul de bune, ca şi pomii fructiferi; cele două plantaţii au ieşit destul de bine din iarnă. Deja m-am îngrijit să aplic din timp stropirile de iarnă. În perioada de repaus vegetativ, în livadă am făcut prima stropire «în albastru» cu zeamă bordeleză, în concentraţie de 0,5%, iar pentru combaterea dăunătorilor care iernează în crăpăturile scoarţei ramurilor şi ale tulpinilor sau la baza mugurilor, am stropit cu ulei horticol - Confidor OIL, concentraţie 1,5%. La viţa-de-vie am aplicat un tratament cu produsul Envidor”, ne-a declarat Paul Dragu.

Forţă de muncă tot mai scumpă şi rară
În această perioadă, în plantaţii se realizează lucrările de tăiere. Producătorul agricol are o formaţie de trei muncitori despre care ne spune că i-a găsit cu mare greutate. „Cel puţin în zona noastră, forţa de muncă a devenit foarte scumpă şi tot mai rară; e din ce în ce mai greu de găsit. Ziua de muncă pleacă de la 70 de lei şi poate ajunge şi la 100 de lei! Plus ţigări, că mâncare mai gătim noi! La vremea culesului, multe persoane în etate nu au venituri suficiente să angajeze oameni cu ziua la muncă şi atunci încearcă să recolteze ele singure”, a explicat vrânceanul Paul Dragu.
Acesta continuă subliniind un alt fenomen: arendarea suprafeţelor viticole. Şi iată din ce motive: „În judeţul Vrancea se constată arendarea suprafeţelor pentru că mulţi dintre proprietarii de viţă- de- vie sunt la o vârstă destul de înaintată; ei nu pot munci singuri în plantaţie şi nici nu pot plăti pe altcineva să-i ajute la realizarea lucrărilor specifice sezonului. Şi apoi, tinerii nu sunt interesaţi să muncească în agricultură, ei au alte idealuri”.
De asemenea, în Ţara Vrâncioaiei, viticultorii se plâng că nu este organizată o „bursă a strugurilor”. „Noi, micii producătorii, nu avem o piaţă să desfacem constant strugurii. Ne chinuim care cum putem să vindem. De cele mai multe ori preţurile sunt extraordinar de mici şi nu acoperă eforturile financiare şi munca fizică depuse”, este de părere Paul Dragu.
Fermierul este un om cumpătat. Cu toate că nu produce în cantităţi mari, îi ajung băuturile de la un an la altul. „Eu mai am şi la această dată vin acasă din producţia anului trecut. Pe toamnă fac până la 700 litri de vin şi puţină ţuică, mai mult pentru consumul propriu. De pe suprafaţa pe care o lucrez, produc circa 10 tone de struguri. În anii mai buni obţin şi mai bine! Livada are peste 100 de pomi fructiferi: 70-80 de pruni, din care 40 sunt plantaţi în ultimii ani, zece meri în creştere care nu sunt intraţi pe rod, precum şi peri şi cireşi. Într-un an normal, prunii îmi dau câteva tone de fructe”, a susţinut micul fermier.


PARADOX: ŢUICA DE PRUNĂ E LA MARE CĂUTARE ÎN PATRIA VINULUI!
Discuţia purtată cu Paul Dragu a atins un subiect ceva mai sensibil - şi anume costurile anuale de producţie. Oare merită tot efortul? „La o socoată făcută de mine, cheltuielile anuale se apropie de 10.000 de lei cu totul. Nu obţii un profit suficient de bun. Cu pomii fructiferi e mai bine, ai ceva câştig. Cu via nobilă ieşi mai mult în pierdere; e prea greu de întreţinut. Pe piaţă, strugurii sunt vânduţi la 1,2 lei kilogramul, însă abia dacă ne acoperim cheltuielile. Cu pomii e altă situaţie. Vând prunele pe piaţa liberă atunci când preţurile-s crescute. Dacă nu, le transform în ţuică. Un litru de ţuică de prună costă în sat 12 lei. Cum ai deschis gura că ai de vânzare, a doua zi dau năvală în curte muşterii! În judeţul Vrancea, patria vinului, merge mai bine ţuica decât vinul!”, a concluzionat Paul Dragu.


Un articol publicat în revista Ferma nr. 6/233 (ediţia 1-14 aprilie 2019)

 

Vizualizat: 219 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?