Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Vasile MĂTRĂŞOAIE, mândru de COLECŢIA sa ZECI DE SOIURI de LEGUME

Publicat: 12 septembrie 2017 - 11:22
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Fermierul Vasile Mătrăşoaie, unul dintre cei mai cunoscuţi legumicultori din judeţul de Scaun al Ţării Moldovei, el însuşi aduce la înfăţişare a stră-stră-strănepot de răzeşi de-al lui Ştefan Vodă Cel Sfânt, se pregăteşte să fie gazda unei întâlniri cu producătorii de legume din judeţele Botoşani, Iaşi şi Suceava.

Până la evenimentul anunţat, a primit vizita autorităţilor locale: preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Ghorghe Flutur, prefectul judeţului, însoţiti de oficialii direcţiilor judeţene de specialitate.
În solariile lui din comuna Dumbrăveni, a avut ce să le arate distinşilor oaspeţi: zeci şi zeci de soiuri de ardeioase (ardei gras, iuţi, capia şi gogoşar), mai bine de 60 de tomate, cinci de varză, aproape 10 varietăţi de vânătă (albă, mov, neagră), 15 sortimente de busuioc, serii întregi de plante medicinale şi aromatice.
De asemenea, în mediul de cultură protejată şi de câmp, au fost cultivate cu grijă alte soiuri de plante legumicole, cum ar fi rădăcinoasele, bulboasele, iarbă grasă, crizantema comestibilă, tutunul cubanez, topinamburul, cartoful dulce de la Dăbuleni sau cel mov provenit din Peru, 16 soiuri şi hibrizi de pepeni verzi şi galbeni, fasole, sfeclă de toate culorile, morcov, ţelină…

vasile-matrasoaie_b_b

O întreagă colecţie de specii legumicole
Am insistat să înşiruim acest… “ghiveci” de specii de legume şi plante medicinale şi aromatice, deoarece cultivatorul Vasile Mătrăşoaie, un împătimit legumicultor, a “salvat” în spaţiile sale de cultură protejată o bună parte din creaţiile amelioratorilor români, în speţă acad. dr. ing. Costel Vînătoru, de la Staţiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău. “Eu produc aceste specii de legume în sistem ecologic, folosesc cât mai puţine substanţe chimice - şi acelea acreditate pentru agricultura bio, de la firme de prestigiu cum sunt Aectra sau Naturevo. Cele mai multe seminţe de legume le am de la „Experimentala” Buzău, de la dl. cercetător şi preot Costel Vînătoru, şeful Laboratorului de Genetică, Ameliorare şi Conservarea Biodiversităţii de la SCDL Buzău”, ne-a declarat Vasile Mătrăşoaie.

Legume produse în regim ecologic de cultură
Fermierul sucevean a ţinut să sublinieze câteva secvenţe tehnologice pe care le aplică în culturile sale. “Spre exemplu, ca insecticid folosesc un amestec format din tutun cubanez (pe care-l am de la Staţiunea Buzău), şi frunză de pelin, pus la macerat, din care fac o soluţie şi stropesc plantele de cultură. Fertilizez cu îngrăşământ natural provenit de la ferma mea de animale.
De asemenea, pentru polenizare folosesc busuiocul cultivat pe rigole în solar care atrage albinele şi lofantusul care prin aroma degajată atrage bondarii din stupii amplasaţi în apropierea fermei mele. Tot aşa procedez şi la culturile legumicole de câmp”.

Marfă gustoasă şi sănătoasă
Vasile Mătrăşoaie nu vinde la angrosiştii care-i dau târcoale fermei sale pentru că “aceştia vor să câştige mai mult ca tine, care te speteşti muncind”. De aceea preferă vânzarea detaliată, unde oamenii vin la el ca la pelerinaj. “Am două tarabe închiriate în Piaţa Centrală din Suceava, mi-am format propria clientelă, oamenii mă cunosc. Marfa mea este bine apreciată pentru că-i gustoasă şi sănătoasă. La vânzare, mă înţeleg cu cumpărătorul; roşiile pleacă de la 1,5 lei până la 2 lei kg, vânăta a început să meargă şi la 3,5 lei kilogramul, rădăcinoasele – până la 2,5 lei/kg”, ne-a declarat pentru revista-ferma.ro, cultivatorul de legume.

Vizualizat: 1433 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
|
11. 20, 2017. Monday 16:46
Felicitari Dlui Matrasoaie, mi-ar face placere mare sa-l cunosc. Am in 'colectie' peste 200 de seminte de soiuri romanesti (majoritatea tomate) si am avea despre ce sa vorbim.
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?