Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Vărzoasele de la Syngenta

Publicat: 09 noiembrie 2016 - 00:57
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Pe 14 octombrie a.c., fermierii din Lungulețu, județul Dâmbovița, au putut admira, cântări, pipăi și gusta hibrizii de varză Syngenta, hibrizi care se pretează cel mai bine în zona lor. Atât în cultură, direct în ferma lui Mihai Neagu, cât și recoltați, în târgul de gross din Lungulețu.

Mihai Neagu a lucrat în simbioză cu reprezentanții Syngenta (în special cu Iulian Zafiu, reprezentant tehnic pentru culturi speciale și legume, cel care s-a ocupat îndeaproape, ca de obicei, de culturi), pentru a realiza un câmp demonstrativ cu patru hibrizi de varză (Escazu, Mavunor, Pruktor și Sarmalin) și doi de conopidă (Lecanu și Amerigo).
Colaborarea a fost foarte bună, dovadă fiind câmpul cu varză care arăta ca rupt dintr-o reclamă. Acest succes a fost obținut cu largul concurs al fermierului dâmbovițean, care a respectat întocmai indicațiile tehnice iar de fiecare dată când a apărut ceva în câmp, s-a consultat cu specialiștii Syngenta. „Degeaba ai genetică de top, dacă tehnologia lasă de dorit”, spune reprezentantul tehnic, Iulian Zafiu.

Vedeta portofoliului Syngenta la varză
Dar înainte de a vorbi de hibridul star, îi vom prezenta pe ceilalți frați de câmp demonstrativ. Vom începe cu Pruktor, care, conform afirmațiilor lui Iulian Zafiu, este un hibrid timpuriu, care poate fi plantat și imediat după 20 martie pentru varza de vară. Produce căpățâni cu o greutate medie de 2-2,5 kg, la 70-75 de zile de la plantare. „Chiar și la 60 de zile s-a putut recolta acest hibrid, în unele cazuri”, împărtășește celor prezenți din experiențele sale, Iulian Zafiu.
Sarmalin este un hibrid cu frunze dulci și subțiri, se pretează foarte bine la murat și este bun, așa cum îl trădează și numele, la sarmale. Este tolerant la bacterioză, 2014 fiind anul în care această toleranță s-a văzut în câmp, deoarece atacul a fost mare.
Mavunor se recoltează la 80-85 de zile, are frunze subțiri și o culoare verde-cenușie, care alături de forma teșită a căpățânii (din acestă cauză e mai puțin căutată în sudul țării, dar are succes în zona Sibiului și a Sucevei) îi dau o personalitate distinctă.
În final, cum îi stă bine unui star, Escazu, care este de trei ani în comercial, e prezentat ca cel mai vândut hibrid de varză din portofoliul Syngenta. Acest lucru se reflectă și în zona Lungulețu, mai ales că acest hibrid poate fi lăsat și peste o sută de zile pe câmp, pentru că este tolerant la spargere și rezistent la eventuale brume. Chiar și la stratul de zăpadă. Căpățânile pot trece de 4 kg atunci când se lasă mai mult pe câmp, dar acesta nu e un avantaj întotdeauna. Iar media este de 2,5 kg/plantă. La o medie de 50.000 plante/ha, potențialul de producție este de 80 tone. Mihai Neagu ne-a asigurat că trece lejer de 60 t/ha la acest hibrid. Perioada optimă de cultură este de 80-90 zile de la plantare.
Lecanu e cel mai timpuriu hibrid de conopidă din portofoliul Syngenta, iar Amerigo “se învelește foarte bine” și poate fi recoltat la 80-90 zile de la plantare.
Zona Lungulețu e renumită atât ca producătoare de cartof timpuriu (anul acesta am prezentat în revistă și un lot demonstrativ Syngenta pe această cultură; fermierul care a realizat atunci lotul este fratele lui Mihai Neagu).
Dar, trebuie să recunoaștem, bazinul legumicol Lungulețu e renumit și pentru varza de toamnă, nu numai pentru cartoful timpuriu. Prin piața de gross de la intrarea în localitate dinspre București am remarcat și alte legume de sezon, dar varza și cartofii sunt dominanți. Nu aduc aici în discuție modul încă primitiv la care se face comerțul, asta și din cauză că fermierii sunt dezbinați.

 


MIHAI NEAGU LUCREAZĂ 12 HA, DIN CARE 5 CU VĂRZOASE
Investiția într-un hectar de varză trece de 3.500 lei. Asta dacă ai grijă să intervii la timp. Varza e o cultură specială și are nevoie de o grijă la fel de solicitantă. Dincolo de respectarea tehnologiei, e nevoie de o rotație la minim cinci ani. Atenție la terenurile care produc o boală destul de gravă, cunoscută ca hernia verzei.
Ca produse în tratamentul culturii de varză, Mihai Neagu folosește în mod frecvent soluțiile Syngenta. Remarcă în mod deosebit insecticidul Affirm, precum și de acum celebrul Ortiva Top, cu doza sa unică de 1 l/ha. De menționat că la varză e nevoie și de un produs adeziv pentru aderarea acestui tratament pe frunze. Mihai Neagu a folosit și erbicidul Dual Gold, în preemergență, iar câmpul arăta ca la carte. Ceea ce înseamnă că produsele Syngenta acoperă absolut toate fazele pentru dezvoltarea culturilor de varză și conopidă. Cu succes!

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 19 (180) din 1-15 noiembrie 2016

Vizualizat: 709 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Agromalim 12 - 15 septembrie 2019 Case IH - Sistemul AFS Harvest Command
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?