Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Valorificarea fructelor şi întreţinerea livezilor

Publicat: 09 decembrie 2010 - 16:00
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În luna Octombrie se încheie recoltatul merelor şi al perelor de toamnă, şi aceasta cât mai repede posibil, ţinând seama de faptul că în ultimii ani brumele şi gerurile de toamnă au apărut chiar din prima decadă a lunii octombrie. În paralel, se desfăşoară plantările şi tăierile de toamnă şi se pregătesc livezile pentru sezonul rece.

Click pe poza pentru galerie!

Totodată se continuă sortarea şi depozitarea fructelor în spaţiile special amenajate, care au fost dezinfectate şi amenajate corespunzător (depozite moderne, pivniţe, beciuri, camere, spaţii improvizate).

Fructele se sortează în funcţie de soiul, de gradul de maturare, de calitatea şi de mărimea lor. Ulterior, se iau măsuri de valorificare şi de industrializare a fructelor căzute la sortare şi a celor destinate prelucrării industriale.


Plantări şi tăieri de toamnă

Plantatul pomilor şi arbuştilor fructiferi este în plină desfăşurare în câmp şi în curţi. Plantările de toamnă beneficiază de prinderi mai bune şi de o pornire timpurie în vegetaţie în primăvara următoare. Se va ţine seama de pregătirea propriu-zisă a pomilor pentru plantat, respectiv fasonatul rădăcinilor, mocirlitul şi tasarea pământului în jurul tulpinilor după plantare.

Atragem din nou atenţia celor ce vor planta pomi, arbuşti fructiferi şi căpşun că materialul săditor se achiziţionează numai de la pepinierele autorizate care asigură autenticitatea, calitatea şi starea fitosanitară a materialului.

În plantaţiile tinere şi neîmprejmuite se iau măsuri de protejare a pomilor plantaţi împotriva rozătoarelor.
În această perioadă se execută şi tăierea pomilor, imediat după căderea frunzelor, pe tot parcursul iernii şi până în primăvară, la începerea vegetaţiei.

La pomii tineri se urmăreşte formarea coroanei: construirea scheletului pomului, realizarea formei de coroană adoptată şi garnisirea cu formaţiuni fructifere. Formele de coroană recomandate sunt: palmetă cu braţe oblice, piramidă etajat - rărită, piramidă neetajată şi vasul ameliorat.

La pomii pe rod, scopul tăierilor este obţinerea unui echilibru între procesele de rodire şi cele de creştere. Astfel, în fiecare an se vor asigura creşteri vegetative de cca. 25-40 cm lungime şi o încărcătură cu muguri de rod de cca. 25-30% din totalul mugurilor existenţi în coroană.

O atenţie deosebită se va acorda lucrărilor de curăţare a coroanei, prin eliminarea ramurilor rupte sau bolnave. Pomii înalţi cu ax se scurtează prin eliminarea axului după primele 1-2 etaje.


PREGĂTIREA POMILOR PENTRU IERNARE

- după căderea frunzelor, se recomandă aplicarea unor tratamente, la recomandarea specialiştilor, laboratoarelor şi centrelor de protecţie a plantelor, în scopul diminuării infecţiilor de rapăn, făinare, monilioze, acarieni, păduchi ţestoşi, afide, psilide etc. la speciile seminţoase, respectiv Sphaerotheca pannosa, Monilinia laxa, Taphrina deformans, Stereum purpureum, Gnomonia etc., şi la piersic, cais, prun, cireş şi vişin;

- se iau măsuri agrotehnice şi de igienă prin înlăturarea, strângerea şi arderea frunzelor, fructelor bolnave, a crengilor şi a altor resturi vegetale;

- se administrează îngrăşăminte organice sau chimice complexe şi se execută arătura adâncă de toamnă, introducându-se sub brazdă frunzele, fructele depreciate, mumifiate şi alte resturi vegetale. În plantaţiile înţelenite se sapă copca sub proiecţia coroanei. La plantaţiile cu intervale înierbate, cele cu vârsta de peste trei ani se desţelenesc, iar cele ce au fost întreţinute alternativ în ogor se pregătesc pentru însămânţat;

- în căpşunăriile comerciale se administrează îngrăşămintele organice, se afânează solul între rânduri şi, în caz de necesitate, se irigă. În stolonierele comerciale se recoltează şi se valorifică stolonii. În plantaţiile nou înfiinţate şi în stoloniere se afânează solul, se completează golurile şi se irigă.

- în pepiniere, pomii desfrunziţi din câmpuri se scot, se transportă în spaţiile amenajate pentru depozitare, se stratifică şi se protejează împotriva rozătoarelor. În câmpul I al pepinierelor din zonele cu terenuri uşoare si cu vânturi puternice se pot lua unele măsuri pentru protejarea ochilor altoi printr-o uşoară muşuroire. Această lucrare se execută de către pepineriştii cu experienţă. Pe solurile grele această lucrare se evită, ţinând seama de faptul că în aceste condiţii ochii altoi se pot asfixia.

TRATAMENTE PENTRU COMBATEREA AGENŢILOR PATOGENI ŞI A DĂUNĂTORILOR


Tabel tratament pomiClick pe poza pentru galerie!

Vizualizat: 1266 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?