Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Valbon – Asul din mânecă împotriva pericolului nevăzut din cultura de cartof!

Publicat: 23 mai 2017 - 15:50
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Pentru o recoltă de cartof sigură şi sănătoasă, tratamentul manei trebuie asigurat încă de la primele simptome vizibile ale bolii asupra plantelor, cu fungicide puternice a căror eficienţă a fost deja dovedită.

De cele mai multe ori, însă, prevenţia acestei boli este calea cea mai sigură pentru păstrarea recoltei în parametrii vitali şi certitudinea producţiei estimate.
Deşi România a fost mult timp ţinutul perfect pentru cultivarea cartofului, accidentele climatice din ultimii ani au favorizat dezvoltarea unor boli extrem de grave. Dintre acestea, Phytophtora infestans, mai cunoscută sub denumirea de mana cartofului, a început să îşi facă simţită prezenţa în cazul succesiunii perioadelor de secetă cu cele de umiditate excesivă.

Se ştie că, o dată instaurată, mana are o perioadă de incubaţie de 3-5 zile, iar în cazul în care cultura nu este tratată corespunzător, distrugerea este rapidă şi totală. Trebuie menţionată şi situaţia lăstarilor afectaţi de boală, care, în majoritatea cazurilor, nu îşi recapătă vigoarea iniţială chiar şi după aplicarea tratamentului antifungic.

rec-aplicare-valbon_b

În funcţie de momentul atacului, fungicidul aplicat trebuie să aibă substanţa activă suficient de puternică astfel încât să blocheze imediat infecţia, cu repetitivitatea utilizării în conformitate cu indicaţiile aferente produsului. Chiar şi în aceste condiţii, boala poate să reziste pe anumite suprafeţe şi să se răspândească ulterior, de aceea specialiştii recomandă anumite produse care au la bază formulări complexe cu eficacitate sigură şi de lungă durată.

Valbon este un fungicid de nouă generaţie, având la bază o formulă inovatoare, pe bază de bentiavalicarb – izopropil, oferind produsului un efect translaminar. Datorită acestei substanţe, Valbon asigură culturii de cartof şi ceapă o activitate preventivă sau, după caz, curativă, rezistentă în cazul ameninţării cu reapariţia bolii. În plus, Valbon blochează infecţia imediat după penetrarea frunzei şi oferă protecţie superioară lăstarilor, fiind unul din puţinele produse din această categorie cu efect atât de profund.

Valbon se prezintă ca un fungicid cu efect sistemic local, cu caracter puternic antisporulant, care acţionează indiferent de stadiul de dezvoltare al agentului patogen. Acţiunea se manifestă inclusiv în cazul dezvoltării manei pe lăstari, care este cunoscută ca fiind una din cele mai păgubitoare.

advertorial valbon_b

Substanţa activă conţinută de Valbon oferă un efect rezidual de lungă durată, chiar şi în cazul în care suprafaţa frunzei este spălată, datorită penetrării fungicidului atât la suprafaţa frunzei, dar şi în interiorul acesteia. Prin asocierea substanţei active cu mancozeb, se formează o combinaţie foarte puternică ce anulează rezistenţa manei la produsul Valbon.

Vizualizat: 1843 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?