Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Vă aşteptăm la IndAgra - noi soiuri valoroase de pomi fructiferi

Publicat: 23 octombrie 2019 - 13:16
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Numele pepinierei Holland Alma din Ungaria nu mai sună deja complet străin în Europa de Est - după referinţele din Europa de Vest, foarte mulţi pomi fructiferi au fost plantaţi în Ungaria, România, Serbia, Macedonia şi Slovenia.

 

Pepiniera Holland Alma produce de peste 25 de ani soiuri de măr, păr, gutui, cireş, cais, vişin şi prun de cea mai înaltă calitate (EEC/Eticheta Albastră), libere de viroze, iar din 2008 urmează un drum nou, de producere a soiurilor rezistente la boli.

Holland-Alma-Foto-2o219Click pe poza pentru galerie!

Rezistenţă excelentă
Noutăţile mondiale şi soiurile de pomi fructiferi candidate la a avea cea mai bună rezistenţă au fost colectate şi testate în mediul ecologic din Europa de Est. Au fost examinate soiurile care îşi păstrează caracteristicile favorabile în această zonă şi s-a început promovarea şi comercializarea acestora. Astfel am contribuit la introducerea şi răspândirea a peste zece soiuri de măr, prun şi cais!
Am recunoscut în timp că lumea se îndreaptă către agricultura ecologică/Bio şi există o cerere din ce în ce mai mare de fructe mai sănătoase, cu reziduuri chimice reduse la minim. Soiurile rezistente nu sunt importante doar pentru fermierii ecologici, contează şi pentru cei cu producţie tradiţională, atenţi la cât cheltuiesc pentru a obţine randamentul scontat. Soiurile de măr rezistente pot produce fructe de o calitate perfectă şi fără substanţe organice active, care se absorb, şi depăşesc soiurile tradiţionale ca aspect şi savoare.
Să vedem ce este nou! Soiurile de măr Red Jonaprince, Jeromine şi Red Idared sunt cele mai răspândite în ultima perioadă în Europa de Est. Acestea încă nu se numără printre soiurile rezistente, dar sunt foarte populare datorită valorii lor de producţie.
Allegro® - cel mai timpuriu soi rezistent, se coace la mijlocul lunii iulie, are fructe uniforme, perfect colorate. E urmat de Galiwa® - în prima jumătate a lunii septembrie şi de Rozela® - în doua jumătate a lunii respective. Sunt rezistente la rapăn şi la făinare, foarte atractive şi cu gust excelent. Soiurile cu fructe mari şi galbene sunt Orion® şi Sirius® - coacere în a doua jumătate a lunii septembrie - şi Luna® - foarte productiv la începutul lunii octombrie. Aceste soiuri sunt folosite ca o alternativă mai rezistentă la soiul Golden Reinders.
Red Topaz® se coace simultan cu Luna®, la începutul lunii octombrie, dar e mai colorat decât Topaz de bază - baza creşterii ecologice/Bio europene.
O altă noutate interesantă la măr este Bay 3341, cu miezul roşu şi cu gust bun etc.
La Holland Alma, şi la categoria sâmburoase se pot găsi multe noutăţi valoroase: avem licenţă exclusivă pentru gama completă de soiuri de prun „Top” din Germania. Particularităţile comune sunt: rezistenţa sau toleranţa la viruşi şi mărimea medie a fructelor mai mare de 60 mm.
Soiul Topend Plus® este cel mai bun prin tardivitate, dimensiunile foarte mari ale fructelor şi conţinut mare de zahăr, în ultimii cinci ani fiind Nr. 1 între soiurile de prun. Poate fi promovat şi comercializat doar de către pepiniera noastră în Ungaria, România şi Europa de Est. Pe lângă Topend Plus®, în ofertă sunt disponibile şi soiurile Tophit®, Toptaste®/Kulinaria®, Topfive® şi Jofela®, dar şi cele vechi, tradiţionale.
Pepiniera are drept exclusiv de promovare pentru toate soiurile de cais Cot International (cele timpurii, Wonder Cot® şi Magic Cot®, autofertilul Flavor Cot®, extrem de productivul Jumbo Cot® etc.)
Remarcăm multitudinea soiurilor de cireş, vişin, păr şi gutui, împreună cu diversitatea portaltoilor. De exemplu, merele sunt oferite, pe lângă M9 şi MM106, şi pe portaltoi speciali: B9, B118, MM111, M25 şi B118, adaptându-se şi astfel diferitelor tipuri de sol şi scopuri de producţie.
Dacă doriţi să aflaţi mai multe despre combinaţiile de portaltoi şi soiurile oferite de pepiniera Holland Alma din Ungaria, vă rugăm să vizitaţi standul Holland Alma de la Expo IndAgra: Pavilionul B2, Standul 14, - István Siklódi, Sales Manager România.
Dacă nu ne puteţi vizita în timpul expoziţiei, dar sunteţi interesat de noutăţile de soiuri, sunaţi-l direct pe István la numărul de telefon +36-306-055-607!
Vă aşteptăm cu drag la IndAgra!

Text şi foto: Holland Alma


Articol publicat în revista Ferma nr. 18/245 (ediţia 15-30 octombrie 2019)

 

Vizualizat: 205 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?