Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

URME de BOLI şi DĂUNĂTORI în VIE

Publicat: 10 martie 2022 - 12:47
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În plantaţiile de viţă de vie în timpul efectuării lucrărilor de tăiere se pot face observații privind urmele bolilor sau dăunătorilor care s-au manifestat în anul anterior.

Păianjenul roșu al pomilor

3_bOuă de păianjenul roșu pe coarda de viță de vie 

 

În mod normal păianjenii sau acarienii viței de vie provoacă daune numai în plantațiile viticole în care prădătorii lor naturali lipsesc sau se găsesc într-un număr redus. Păianjenul roșu (Panonychus ulmi) își depune ouăle pe coardă în special în zona mugurilor și la nivelul lemnului de doi ani. Primăvara, odată cu pornirea în vegetație a viței de vie, ouăle eclozează iar larvele migrează spre lăstarii și frunzele tinere pentru hrănire. Pentru a evita acest lucru trebuie acordată atenție prezenței ouălor de culoarea roşie-portocalie, iar la distrugerea lor pe degete rămân urme portocalii. Pentru a preveni infestarea se pot face tratamente cu produse pe bază de sulf sau un ulei mineral înainte de pornirea în vegetație a viței de vie.

2.b_b Mugure viabil - principal și secundari


Urmele de făinare

 

4_b

Urme de făinare pe coarde

Boala este produsă de ciuperca patogenă Uncinula necator pe coarde, apar ca niște stropi de culoare maro-roşiatică. Cu toate că aceste pete nu conțin miceliu viabil, făinarea poate ierna la nivelul mugurilor sau la baza butucului. Prin urmare trebuie acordată o atenţie deosebită parcelelor care prezintă simptome pe coarde, pentru a include în schema de protecție produse pentru combaterea făinării.

 2.c_b

Mugure principal mort și secundar viabil

Urme de excorioză

 

Boala este produsă de ciuperca patogenă Phomopsis viticola. Urmele pot fi observate la baza coardelor, pe primele internodii. La o infecție slabă acestea apar sub forma unor pustule mici negre, aproape de punctul de inserție al coardei pe tulpină. Cu cât internodiile prezintă mai multe excoriații negricioase de diferite dimensiuni cu atât infecția este mai puternică. Pentru limitarea răspândirii acestei boli coardele care prezintă astfel de simptome se elimină la tăiere sau se tratează cu produse fitosanitare specifice. Pentru a fi eficiente, tratamentele  împotriva excoriozei se aplică în fenofaza de dezmugurit.

 5_b

Urme de excoriză pe coarde

Urme de putregai negru

 

Boala este produsă de ciuperca patogenă Guignardia bidwelli şi formează pe suprafața organului infectat corpuri mici, negre, sferice, numite picnidii, de unde în sezonul următor se poate produce un nou ciclu de infecție. Este important să ne asigurăm că nu sunt lăsaţi pe butucii de viță de vie struguri mumificați care pot fi o sursă considerabilă de infecție. Pe coarde pot fi observate leziuni de diferite dimensiuni, asemănătoare cu cele produse de excorioză. Leziunile provocate de putregaiul negru nu se limitează doar la primele internoduri ale coardei, ci se pot  regăsi pe toată lungimea acesteia!

 6_b

Struguri mumificați cu picnidii de putregai negru

 

FALSĂ STARE DE INACTIVITATE!

În această perioadă, plantațiile viticole sunt în stare de repaus, care, de fapt e o falsă fază de inactivitate. Rezervele de nutrienți și carbohidrați sunt depozitate în coarde, tulpini și rădăcini, creând astfel crioprotectori - substanțe care previn înghețarea țesutului vegetal.

În această perioadă destul de lungă (noiembrie - aprilie), în timp ce butucii aşteaptă activ, depinde de noi, viticultorii să oferim condiții potrivite pentru ca vița de vie să se dezvolte și să producă deplin în anul ce urmează.

 

un articol de

MARIA COMŞA

SCDVV Blaj

Vizualizat: 522 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?