În plantaţiile de viţă de vie în timpul efectuării lucrărilor de tăiere se pot face observații privind urmele bolilor sau dăunătorilor care s-au manifestat în anul anterior.
Ouă de păianjenul roșu pe coarda de viță de vie
În mod normal păianjenii sau acarienii viței de vie provoacă daune numai în plantațiile viticole în care prădătorii lor naturali lipsesc sau se găsesc într-un număr redus. Păianjenul roșu (Panonychus ulmi) își depune ouăle pe coardă în special în zona mugurilor și la nivelul lemnului de doi ani. Primăvara, odată cu pornirea în vegetație a viței de vie, ouăle eclozează iar larvele migrează spre lăstarii și frunzele tinere pentru hrănire. Pentru a evita acest lucru trebuie acordată atenție prezenței ouălor de culoarea roşie-portocalie, iar la distrugerea lor pe degete rămân urme portocalii. Pentru a preveni infestarea se pot face tratamente cu produse pe bază de sulf sau un ulei mineral înainte de pornirea în vegetație a viței de vie.
Mugure viabil - principal și secundari
Urme de făinare pe coarde
Boala este produsă de ciuperca patogenă Uncinula necator pe coarde, apar ca niște stropi de culoare maro-roşiatică. Cu toate că aceste pete nu conțin miceliu viabil, făinarea poate ierna la nivelul mugurilor sau la baza butucului. Prin urmare trebuie acordată o atenţie deosebită parcelelor care prezintă simptome pe coarde, pentru a include în schema de protecție produse pentru combaterea făinării.
Mugure principal mort și secundar viabil
Boala este produsă de ciuperca patogenă Phomopsis viticola. Urmele pot fi observate la baza coardelor, pe primele internodii. La o infecție slabă acestea apar sub forma unor pustule mici negre, aproape de punctul de inserție al coardei pe tulpină. Cu cât internodiile prezintă mai multe excoriații negricioase de diferite dimensiuni cu atât infecția este mai puternică. Pentru limitarea răspândirii acestei boli coardele care prezintă astfel de simptome se elimină la tăiere sau se tratează cu produse fitosanitare specifice. Pentru a fi eficiente, tratamentele împotriva excoriozei se aplică în fenofaza de dezmugurit.
Urme de excoriză pe coarde
Boala este produsă de ciuperca patogenă Guignardia bidwelli şi formează pe suprafața organului infectat corpuri mici, negre, sferice, numite picnidii, de unde în sezonul următor se poate produce un nou ciclu de infecție. Este important să ne asigurăm că nu sunt lăsaţi pe butucii de viță de vie struguri mumificați care pot fi o sursă considerabilă de infecție. Pe coarde pot fi observate leziuni de diferite dimensiuni, asemănătoare cu cele produse de excorioză. Leziunile provocate de putregaiul negru nu se limitează doar la primele internoduri ale coardei, ci se pot regăsi pe toată lungimea acesteia!
Struguri mumificați cu picnidii de putregai negru
FALSĂ STARE DE INACTIVITATE!
În această perioadă, plantațiile viticole sunt în stare de repaus, care, de fapt e o falsă fază de inactivitate. Rezervele de nutrienți și carbohidrați sunt depozitate în coarde, tulpini și rădăcini, creând astfel crioprotectori - substanțe care previn înghețarea țesutului vegetal.
În această perioadă destul de lungă (noiembrie - aprilie), în timp ce butucii aşteaptă activ, depinde de noi, viticultorii să oferim condiții potrivite pentru ca vița de vie să se dezvolte și să producă deplin în anul ce urmează.
un articol de
MARIA COMŞA
SCDVV Blaj