Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Unde sunt listele cu beneficiarii minimisului?

Publicat: 26 aprilie 2020 - 21:36
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Sectorul agricol românesc beneficiază de un uriaş sprijin financiar, alocat atât din bugetul european, sub formă de subvenţii şi credite rambursabile, dar mai ales nerambursabile, cât şi din bugetul naţional, sub formă de ajutoare tranzitorii şi ajutoare de minimis.

Deşi cheltuirea banilor publici ar trebui transparentizată, fiindcă plătitorul de taxe trebuie să ştie unde i se duc banii, nu putem susţine că fluxurile acestea financiare direcţionate spre agricultură sunt foarte transparente.

listele cu beneficiarii minimisului_b

Nu mă refer neapărat la publicarea sumelor destinate unei categorii sau alteia de beneficiari, ci la sumele alocate beneficiarilor concreţi, cu nume şi adresă. Există, ce-i drept, pe site-ul AFIR o bază de date a beneficiarilor fondurilor europene pentru agricultură şi dezvoltare rurală. Transparenţa în ceea ce priveşte cheltuirea banilor europeni este o cerinţă europeană, iar autorităţile noastre, de voie, de nevoie, trebuie să o respecte. Când e vorba însă de banii din bugetul naţional, gradul de transparenţă scade vertiginos, până la opacitate totală.

Ministerul nu mai centralizează datele judeţene

Prin Ministerul Agriculturii au tot fost acordate, de-a lungul anilor şi mandatelor miniştrilor, ajutoare de minimis, pe care presa le-a semnalat prompt, cu informaţii privind suma totală şi cuantumul acordat. Dacă intri, însă, pe site-ul ministerului, madr.ro, centralizatoarele listelor cu beneficiari din judeţe sunt puţine. Găsim, de pildă, lista cu beneficiarii ajutorului de minimis acordat în baza HG nr. 867/2014 şi HG nr. 873/2014, adică pentru ”compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate în perioada mai-iulie 2014 ce au produs pagube asupra sectorului apicol”, respectiv pentru ”achiziţionarea de către producătorii agricoli de berbeci de reproducţie din rase specializate şi de juninci din rase specializate”. Mai găsim o listă cu beneficiari de ajutoare de minimis în baza HG nr. 638/2016, HG nr. 723/2016 şi HG nr. 852/2016, adică pentru achiziţionarea de către producătorii agricoli de berbeci/ţapi de reproducţie din rase specializate, de juninci din rase specializate de taurine, juninci din specia bubaline şi/sau tauri de reproducţie din rase de carne şi de animale de reproducţie din rase pure şi/sau hibride din specia porcine. Cam asta e tot, deşi după 2016 au fost adoptate alte HG-uri pentru acordarea unor ajutoare de minimis: pentru cultivarea tomatelor în spaţii protejate, pentru lână şi pentru usturoi. Astea îmi vin acum în minte, au fost cele mai popularizate, atât de politicieni, cât şi de presă.

listele cu beneficiarii minimisului_b

Cum putem proba corectitudinea cifrelor?

Câteva direcţii agricole, cum ar fi DADR Olt, au respectat legea şi au publicat listele cu beneficiari: nume şi sume, uneori şi localităţile unde îşi desfăşoară activitatea. Alte direcţii judeţene nu au catadicsit să publice listele cu beneficiari. Între timp, politicienii de la putere s-au întrecut să prezinte date cât mai triumfătoare despre numărul beneficiarilor. Or, singura cale de a ne convinge de adevărul spuselor lor ar fi fost să publice pe site-ul MADR listele centralizate ale beneficiarilor din judeţe. Nici măcar nu ar fi trebuit să ne prezinte totalul naţional: ne-am fi făcut timp, unii dintre noi, jurnalişti sau simpli cetăţeni, să facem adunările cuvenite. Dar, cum spuneam, aceste liste centralizate nu există pe site-ul ministerului. Sunt numai pe site-urile direcţiilor agricole, ale acelor direcţii care le-au publicat, fiindcă altele nu le-au afişat! Nu ştim exact câţi cultivatori de tomate în spaţii protejate au încasat banii, în cei trei ani de când funcţionează programul, în fiecare ciclu de producţie. Nu ştim, de asemenea, câţi au beneficiat de ajutorul de minimis pentru lână şi pentru usturoi. Nu mai invocăm, desigur, corectitudinea întocmirii dosarelor, deşi subiectul ar merita aprofundat, mai ales după ce conducerea actuală a ministerului a semnalat într-o conferinţă de presă că unii beneficiari, mai ales cei din domeniul legumicol, ar fi fost producători numai pe hârtie.

Ce bani au încasat oltenii pentru usturoi?

Dacă pe site-ul ministerului nu găsim listele centralizate, am explorat paginile online ale direcţiilor agricole. Cum am precizat, DADR Olt se numără printre direcţiile agricole care dovedesc trasparenţă în ceea ce priveşte acordarea ajutoarelor de minimis. Cum intri pe pagina principală, descoperi imediat linkul către situaţia centralizatoare a beneficiarilor ajutorului de minimis pentru cultivarea usturoiului, lista datând din 14 octombrie 2019. În judeţul Olt au fost 26 de beneficiari, suma totală acordată fiind 257.139 lei. Nu public numele beneficiarilor, le puteţi afla după numai câteva clickuri, dar precizez că cea mai mare sumă plătită unui singur beneficiar a fost 69.750 de lei. Un alt fermier figurează pe listă ca beneficiar al sumei de 19.530 de lei. Solicitanţii sunt, cei mai mulţi, din localitatea Vişina, dar şi din Vădăstriţa, Băbiciu, Dobrosloveni, Ghimpeţeni, Corabia, Stoicăneşti, Giuvărăşti şi Nicolae Titulescu.
Si DADR Botoşani a publicat lista cu beneficiarii ajutorului de minimis pentru cultivarea usturoiului, acordat în baza HG 108/2019. În Botoşani, sunt 22 de fermieri care au încasat acest tip de ajutor, cei mai mulţi dintre ei, 19, fiind activi în localitatea Copalău, vestită pentru culturile de usturoi. Suma totală acordată în judeţ a fost de 208.262 de lei. Cea mai mare sumă a fost acordată unui fermier din Copalău, 25.110 lei. Amintesc că ajutorul de minimis pentru usturoi s-a ridicat la 3000 de euro/ha.
DADR Botoşani a publicat şi lista cu beneficiari ai programului ”Tomate în spaţii protejate”, din 2019, ciclul I de producţie. Au fost 67 de beneficiari, suma totală ajungând la 937.423,80 lei. În 2018, în ciclul I, au fost 54 de beneficiari, iar în ciclul II, 44.
Dacă am fi găsit pe site-ul ministerului centralizate astfel de liste, din fiecare judeţ, am fi ştiut exact numărul beneficiarilor şi sumele acordate. Dar, potrivit unei vorbe înţelepte a românului, ”De unde nu-i, nici Dumnezeu nu cere”.
DADR Teleorman a publicat, de asemenea, lista cu beneficiarii ajutorului de minimis pentru usturoi. Au fost 57 de beneficiari, suma totală acordată la nivelul judeţului fiind 570.913,51 lei. Cea mai mare sumă, 21.343,50 lei, a fost plătită unui fermier din Furculeşti. Numărul beneficiarilor ajutorului de minimis pentru tomate cultivate în sere şi solarii a fost 497, pentru ciclul I, 2019, suma totală acordată la nivel judeţean fiind de 6.953.725,80 de lei, iar pentru ciclul II au fost 177 de beneficiari.
Funcţionarii DADR Teleorman au publicat şi lista cu beneficiarii ajutorului de minimis pentru lână: 28 de oieri, 104.700,00 de lei. În Olt au fost numai trei şi au încasat 11.720 de lei.

listele cu beneficiarii minimisului_b
LEGEA OBLIGĂ DIRECŢIILE SĂ FIE TRANSPARENTE

Dacă doriţi să aflaţi listele cu beneficiari din judeţul Galaţi, aşteptarea vă va fi crunt înşelată, deşi în acest judeţ se află probabil cel mai mare bazin legumicol din ţară, cel de la Matca, unde sunt sute de hectare de spaţii protejate. Intraţi şi dvs. pe site-ul dajgalati.ro, poate reuşiţi să descoperiţi vreo informaţie în acest sens. De altfel, puteţi explora site-urile tuturor direcţiilor agricole din România, pentru a verifica gradul de transparenţă al fiecărei direcţii în parte în ceea ce priveşte alocarea ajutoarelor de minimis. Publicarea acestor informaţii nu este facultativă, ci impusă de lege. Iată ce prevede, de pildă, art. 15, alin. 3) al HG 108/2019: ”Lista se publică pe site-ul direcţiilor pentru agricultură judeţene şi a municipiului Bucureşti”. E vorba, desigur, de lista beneficiarilor ajutorului de minimis şi de sumele acordate potrivit hotărârii respective.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 5/254 (ediţia 15-31 martie 2020)

Vizualizat: 812 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tractorul ZETOR, stăpânul păşunii în ferma de vite Angus a lui Ioan Hlavai

Tractorul ZETOR, stăpânul păşunii în ferma de vite Angus a lui Ioan Hlavai

Ioan Hlavai, exploatează în jur de o sută de hectare iar în 2019 a reuşit să câştige un proiect de finanţare cu fonduri europene în valoare de 74.500 euro, pentru achiziţia de utilaje. Îşi luase atunci un tractor Zetor Forterra CL 140, împreună cu o tocătoare pentru defrişări. 

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?