Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Un vis împlinit: livada de nuci

Publicat: 26 iulie 2021 - 18:22
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Lucian Stratulat, din Galaţi, şi-a dorit de tânăr să înfiinţeze o plantaţie de nuci şi, iată că, după mai bine de 15 ani, visul său din tinereţe a devenit realitate. În curând va culege roadele investiţiei.

„În partea de vest a municipiului Galaţi se află livada noastră de zece hectare. Împreună cu soţia mea, Elena, am muncit enorm pentru a pune în operă acest proiect. Vrem să lăsăm ceva în urma noastră, pentru cei doi copii pe care-i avem”, ne-a declarat pomicultorul.

 

De la uleiul de floare, la cereale şi mecanizare


Lucian este inginer mecanic, iar soţia sa e doctor în ştiinţele mediului, însă au destulă experienţă în businessul agricol. După Revoluţie, au dezvoltat împreună o microafacere pornind o linie pentru producerea uleiului de floarea soarelui prin presare la rece. Zece ani mai târziu, soţii Stratulat s-au implicat în comerţul cu cereale şi vânzarea maşinilor şi utilajelor agricole. Cu o parte din profitul obţinut, au investit într-un sector de mecanizare pentru a presta servicii în agricultura judeţului Galaţi şi în zonele limitrofe. Nu de puţine ori, Lucian Stratulat s-a urcat pe tractor sau pe combină. Nu se dădea jos până nu termina lucrarea.

 ferma de fam nuci_b

Banii europeni au creat noi oportunităţi


„Odată cu intrarea României în Uniunea Europeană, s-a ivit oportunitatea accesării fondurilor comunitare. Şi cum toate visele pot deveni realitate, dacă avem curajul să le urmăm, am înfiinţat livada de nuci”, ne-a declarat Lucian Stratulat.
Mai întâi a cumpărat un teren de 11 hectare. A costat între 3.000 şi 4.500 euro/ha şi era excelent poziţionat, cu acces la DN şi la drumul de centură al Galaţiului.

Foto 3_b

Birocraţia mi-a scos peri albi la propriu. Pentru PUZ a trebuit să aduc adeverinţă la adeverinţă, timp, bani, nervi tocaţi... Pur şi simplu, am albit, înainte de... termen întrucât stresul a fost groaznic! - LUCIAN STRATULAT, antreprenor în agricultura gălăţeană


Livada de trei sute de mii de euro


Apoi a angajat o firmă de consultanţă care a elaborat proiectul: “Înfiinţare livadă de nuci şi construire unitate de depozitare, împrejmuire teren, puţ forat”, în valoare de 332.299 euro, din care 299.059 euro nerambursabili.
Pe lângă înfiinţarea plantaţiei şi achiziţionarea materialului săditor, proiectul mai prevede o hală modernă pentru depozitarea producţiei, având 2.300 mp, gard împrejmuitor, sistem de irigaţii prin picurare (cu un luciu de apă de 300 mc), şase puţuri forate, turbină eoliană, tractor, atomizor şi un set de panouri fotovoltaice menite să asigure independenţa energetică a fermei.

 Foto 2 MIROSLAVA Sursa Hortiplant.ro_b

Soiul de nuc românesc Miroslava
Sursa foto: hortiplant.ro

Genetică românească pentru minim 3 tone/ha


În forma iniţială, proiectul stipula genetică franţuzească, însă l-a modificat, optând pentru soiurile româneşti de la Pepiniera Sârca (a Staţiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Pomicultură Iaşi - n.r.): Miroslava, Anica şi Velniţa. „Chiar dacă nu sunt atât de productive precum cele din Franţa (4 t/ha), materialul genetic autohton are alte calităţi: sunt viguroase şi longevive, rezistente la îngheţurile târzii de primăvară şi bine adaptate în condiţiile pedoclimatice ale ţării. Sperăm ca peste 5-6 ani să obţinem o producţie de circa 3 tone/ha”, au susţinut soţii Stratulat.

 

Cum vor valorifica recolta?


„Pe moment, credem că am rezolvat cea mai spinoasă problemă: valorificarea producţiei. Un partener care deţine o linie de procesare a cătinei şi-a dat acordul pentru o colaborare fructuoasă, de lungă durată. În plus, avem şi noi linia de producerea uleiului de floarea-soarelui pe care o putem pune oricând în funcţiune...”, spune Lucian Stratulat.

 Foto 4 - daca e nevoie_b

Procesarea - un proiect eşuat


Dar cum procesarea nucilor necesită investiţii suplimentare, au depus al doilea proiect. Din păcate, a fost declarat neeligibil de către AFIR, fiindcă se cerea să includă terenul pentru înfiinţărea unei noi livezi. ”Pentru PUZ a trebuit să aduc adeverinţă la adeverinţă, timp, bani, nervi tocaţi... Pur şi simplu am albit înainte de... termen, întrucât stresul a fost groaznic!”, a încheiat pomicultorul gălăţean, pe de-o parte dezamăgit de acest eşec, iar pe de alta, bucuros că şi-a văzut visul cu ochii: livada de nuci.

Vizualizat: 1264 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren! Interviu cu Marius Mitra, reprezentat FALC în România, realizat la Agriplanta 2022

NATUREVO: „Luăm cultura de la zero și să o ducem până la momentul recoltării” Climate FieldView de la Bayer - hărți de producție cu precizie maximă în timp real AGRARIA 2022, 5-8 mai 2022, Jucu, Jud. Cluj!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?