Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Uleiul horticol: CÂND şi CUM trebuie aplicat

Publicat: 23 martie 2022 - 16:58
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Tratamentul cu ulei horticol este un tratament cheie în combaterea dăunătorilor din livezi. Care este momentul optim pentru tratamentul de primăvară şi ce greşeli trebuie să evitaţi la aplicare?

Tratamentul cu ulei horticol se efectuează toamna, după recoltare şi primăvara şi este esenţial, deoarece combate rezerva de dăunători de scoarţă şi reduce atacul ulterior de afide. Uleiul horticol formează o peliculă pe suprafaţa pomilor trataţi, care împiedică respiraţia şi duce la moartea ouălor şi a larvelor.

Iată ce recomandă Ioan Platon, fost director al Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Bistriţa.

 

CÂND TREBUIE APLICAT ULEIUL


Uleiul horticol trebuie aplicat de la dezmugurit până la fenofaza de “urechiuşă de iepure” (începutul înfrunzirii mugurilor florali), când iese prima frunzuliţă din mugure. Este contraindicată aplicarea după această fază, deoarece provoacă arsuri mugurilor. Dacă nu aţi reuşit să faceţi tratamentul în acest interval, amânaţi-l pentru toamnă.

Este greşită aplicarea uleiului horticol imediat după tăieri, când temperaturile pot fi încă negative. Pentru efectuarea tratamentului cu ulei horticol trebuie să fie temperaturi pozitive, de cel puţin peste 5 grade Celsius, câteva zile la rând şi să nu mai existe riscul de îngheţ. Acesta este pragul de temperatură la care începe şi ciclul de viaţă al dăunătorilor, indiferent de faza în care se află aceştia.

De asemenea, este important ca cel puţin 3-5 ore după efectuarea tratamentului să nu plouă!

 

SE POT AMESTECA PRODUSELE?

Uleiul horticol se pulverizează pe tulpina şi pe coroana pomului.

"Nu recomand aplicarea uleiului horticol împreună cu produse pe bază de cupru, deşi părerile despre acest subiect sunt împărţite. Tratamentul cu produse pe bază de cupru trebuie făcut imediat după tăieri, în prima sau a doua decadă a lunii martie, dar numai când temperaturile sunt pozitive, iar apoi se poate aplica ulei horticol, însă la cel puţin 7-10 zile după tratamentul cu cupru", explică specialistul.

ulei horticol-cand si cum trebuie aplicat_b 

RESPECTAŢI CU PRECIZIE DOZELE


Pentru toate produsele cu care efectuaţi tratamente în livezi, respectaţi întotdeauna doza recomandată de producător.

Nu utilizaţi dozajul „după ureche” sau „cu lingura”. Pentru suprafeţe mici, la pregătirea soluţiilor de stropit utilizaţi seringi de la farmacie, cu marcaj milimetric, pentru a doza cantitatea exactă de produs pe care trebuie să o folosiţi pentru concentraţia recomandată. O cantitate prea mare poate să producă fitotoxicitate, mai ales în vegetaţie. La o doză prea mică de produs, este o cheltuială inutilă şi muncă în zadar.

 

ATENŢIE! În cazul aplicării uleiului horticol, o cantitate prea mare poate duce la dezvoltarea întârziată a mugurilor, la care se adaugă costurile ridicate.

 

Cum recunoaştem cancerul rugos al pomilor? Ce măsuri de prevenţie putem lua şi cum putem trata boala instalată deja?

 

un articol de

VIOLETA MÂŢ

Vizualizat: 1740 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren! Interviu cu Marius Mitra, reprezentat FALC în România, realizat la Agriplanta 2022

NATUREVO: „Luăm cultura de la zero și să o ducem până la momentul recoltării” Climate FieldView de la Bayer - hărți de producție cu precizie maximă în timp real AGRARIA 2022, 5-8 mai 2022, Jucu, Jud. Cluj!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?