Potrivit unui raport privind perspectivele agricole ale UE până în anul 2030, dat publicităţii la 18 decembrie 2017, concentrat pe două pieţe din sectorul fructelor şi legumelor, producţia de mere şi tomate va rămâne oarecum stabilă.
Producţia anuală de mere: 12,5 milioane tone
În ceea ce priveşte merele, producţia UE a ajuns la peste 12 milioane de tone în 2016/17, fiind realizată, în principal, din Polonia, Italia, Franţa şi Germania. Raportul previzionează că până în 2030 consumul de mere proaspete se va stabiliza, ceea ce va conduce, la rândul său, la o producţie a UE de aproximativ 12,5 milioane de tone pe an.
În ceea ce priveşte consumul de mere procesate, acesta urmează, probabil, o tendinţă în uşoară scădere.
De asemenea, este de aşteptat ca randamentele să crească datorită utilizării din ce în ce mai mari a metodelor de producţie moderne, înlocuirea livezilor vechi cu altele noi şi îmbunătăţirea rezistenţei la boli şi a controlului mai eficient al presiunii dăunătorilor.
În 2030, consumul de roşii proaspete va depăşi 21 kg/locuitor european
În ceea ce priveşte roşiile proaspete, raportul prevede că producţia din UE va rămâne stabilă, în timp ce consumul va scădea uşor (ajungând la 14,4 kg pe cap de locuitor în 2030).
În schimb, producţia şi consumul de roşii prelucrate se aşteaptă să crească uşor (+ 0,4% pe an până în 2030), determinate de cererea mai mare (până la peste 21 kg pe cap de locuitor, în 2030).
Se estimează că cererea va fi în funcţie de creşterea consumului de roşii prelucrate. În primul rând ca ingrediente în alte produse alimentare şi în al doilea, ca urmare a creşterii popularităţii produselor alimentare care evocă un stil de viaţă mediteranean.
În 2016/17, UE a produs mai mult de 18 milioane de tone de roşii, din care aproximativ 40% sunt consumate în stare proaspătă şi 60% sunt utilizate în industria prelucrătoare. State ca Spania, Italia, Ţările de Jos, Polonia şi Franţa produc aproape 75% din producţia pentru consumul proaspăt, în timp ce Spania, Italia şi Portugalia acoperă circa 94% din tomatele produse pentru prelucrare.