Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Tutafort şi Defort

Publicat: 06 iunie 2017 - 20:23
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

• combinaţia aproape fatală pentru Tuta absoluta

Dăunător de temut şi greu de combătut, deoarece este rezistent la insecticidele specifice existente, Tuta absoluta (molia minieră a frunzelor de tomate) poate fi controlată mai uşor de acum.

tuta absoluta

Pagubele în culturile de tomate, dar şi pentru ardei, vinete, cartof, pot ajunge la sută la sută dacă nu se iau măsuri imediat după depistarea primilor adulţi (fluturi). „Atacul se manifestă de la răsărire/plantare şi continuă pe tot parcursul vegetaţiei (frunze, tulpini, fructe), fiind întâlnit atât în sere şi solarii, cât şi în câmp. Larvele nu intră în diapauză, ci consumă toată masa verde a plantei până la epuizare, iar odată pătrunse în fructe, nu mai pot fi combătute, conducând la pierderea valorii comerciale a acestora şi reprezentând în continuare o sursă de infestare, dacă nu sunt îndepărtate de pe plantă şi distruse”, explică Elena Leaotă, Director Strategii Naturevo România.
Metodele preventive constau în eliminarea din cultură a plantelor şi fructelor atacate, distrugerea resturilor vegetale din sere şi solarii şi igienizarea acestora, distrugerea buruienilor din fam. Solanaceae, plantarea răsadurilor în zone libere de Tuta absoluta şi instalarea de capcane cu feromoni în cultură.
Ca metodă curativă, Naturevo propune combinaţia a două produse inovatoare Tutafort 25 ml şi Defort 35 ml în 10 litri de apă. „Soluţia se aplică atunci când apar primii fluturi (dimineaţa, doar dacă nu este rouă) şi se repetă după 5-7 zile. Ca excepţie, acest tip de tratament acţionează şi asupra larvelor, aflate în primele faze de dezvoltare instalate în frunze şi fruct”, recomandă Elena Leaotă.

Combatere naturală, acţiune sistemică
• Tutafort B este o soluţie naturală de fertilizat cu bor, care conţine extracte de plante din familia
Berberidaceae şi Limonene, responsabile de efectul creşterii capacităţii de autoapărare a plantelor împotriva Tuta absoluta. Produsul previne, reduce sau atenuează atacul, prin alterarea gustului plantelor pentru dăunătorul respectiv.
Avantajele Tutafort: după aplicare, pot fi introduse insectele din entomofauna utilă utilizate în combaterea biologică; este pretabil pentru programele de combatere biologică şi sistemele integrate de producţie; nu lasă reziduuri; nu creează rezistenţă şi nu impune respectarea unei perioade de pauză după aplicare; în combinaţie cu Deffort, are efect timp de 10-15 zile; aplicarea sa regulată asigură diminuarea treptată a
dăunătorului.
• Deffort este formulat din extracte de plante din familia Fabaceae şi din microelemente ca activatori fiziologici. Conţine alcaloizi care determină activitatea insecticidă. Deffort nu lasă reziduuri pe fructe şi nu afectează fauna utilă. Produsul nu este un biocid.
Deffort are acţiune sistemică, se comportă ca un produs anti-hrănire şi este repelent pentru depunerea ouălor, deoarece ţesuturile plantelor nu mai prezintă palatabilitate pentru insecte, fiind întreruptă şi calea de transmitere a virusurilor. Nu creează forme rezistente şi nu exista interval de siguranta dupa aplicare.

Informaţii oferite de Naturevo

 Monaliza Dragomir

ŞI-AU FĂCUT PLANUL PENTRU A PRIMI CEI 3000 DE EURO
Soţii David şi Monalisa Dragomir, din Matca, au accesat ajutorul de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a tomatelor produse în spaţii protejate. Solarul lor are o suprafaţă de 22 ari (2.200 mp), de pe care luna trecută au recoltat circa 20 tone de tomate. Producţia vândută le va permite legumicultorilor să încaseze ajutorul de 3.000 de euro, în primele tranşe de plată, deoarece au atins cantitatea solicitată în luna mai. “Astăzi, 12 mai, am scos pe piaţa primele tone de roşii pe care le vom comercializa pe piaţa din Cluj, unde soţul meu David merge de ani de zile. Preţul pentru început va fi de 8-9 lei/kg, apoi acesta se va micşora în funcţie de oferta pieţei! Ajutorul de stat de 3000 euro ne este util, chiar dacă cheltuielile pentru a obţine tomate aşa de timpuriu sunt mai mari decât pentru tomatele obţinute mai târziu”, ne-a declarat Monalisa David.
Legumicultorul a precizat că pentru acest sezon de producţie cheltuielile au fost în jur de 15.000 lei/mia de mp, dar foarte important este că s-a respectat tehnologia de cultivare a roşiilor. Astfel, au pregătit terenul prin efectuarea unei lucrări de scarificare, după care au aplicat un strat de paie şi au fertilizat cu îngrăşământ natural, provenit de la animale. Apoi, solul a fost acoperit cu folie. Astfel, temperatura din sol a crescut, iar planta cultivată a avut căldura necesară pentru a putea rezista în sol pe timp de iarnă. S-au efectuat corect toate tratamentele necesare, cu un timp de pauză la 14 zile. (Marian MUŞAT)

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 10 (193) din 1-15 iunie 2017

Vizualizat: 2504 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?