Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Tuta absoluta, inamicul tomatelor

Publicat: 30 aprilie 2022 - 16:13
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Agresor infiltrat în România în urmă cu 15 ani, de când manifestă atacuri repetate asupra tomatelor, Tuta absoluta este un dăunător dificil de combătut. Cu noul insecticid ALVERDE, însă, lucrurile se schimbă. În bine

Insecta adultă este nocturnă, dificil de depistat în cultură, și dezvoltă 10-12 generații pe an. Prezintă o rezistență deosebită la amplitudini mari de temperatură și poate ierna în stadiile de ou sau pupă. În caz de atac (foarte des întâlnit în ultimul timp), molia minieră a tomatelor (Tuta absoluta), din ordinul Lepidoptera, poate compromite aspectul comercial și poate provoca daune în culturi chiar și în proporție de 100%.

 Kwizda Agro Molia Miniera_b

Tuta absoluta (Sursa foto: Adobe Stock Photos)


Atacă planta de la stadiul de răsad


Tuta absoluta găsește un mediu foarte favorabil pentru înmulțire în foliajul plantelor, depunându-și ouăle (40-50 odată!) pe spatele frunzelor. Începând de la stadiul de răsad, pagubele în cultură sunt produse de larvele insectei care, după eclozare, se hrănesc continuu cu țesutul (mezofil) plantei, săpând galerii în frunze, în tulpină și în fructe.

 

ALVERDE - noul combatant al Tuta absoluta 


Produsul are în compoziție o substanță activă de nouă generație, metaflumizon (240 g/l), care acționează rapid asupra sistemului nervos al insectei. Eficacitatea insecticidului ALVERDEse bazează pe un nou mod de acțiune asupra moliei miniere a tomatelor. Dăunătorul ingerează produsul, care produce rapid efecte asupra sistemului său nervos, blocându-i impulsurile și limitând pagubele. Are loc o paralizie „relaxantă” a dăunătorului, urmată, la scurt timp, de moartea acestuia. În consecință, ALVERDEacționează ca agent de hrănire al insectei (prin ingestie), cu acțiune inițială de contact și activitate translaminară moderată asupra unei întregi generații de Tuta absoluta.

 Efectele atacului de Tuta absoluta _b

Efectele atacului de Tuta absoluta


ALVERDE - ce aduce în plus?


  • Manifestă eficacitate demonstrată, cu impact rapid asupra Tuta absoluta și a celorlalți dăunători din spectrul de control.
  • Reprezintă o nouă soluție în managementul rezistenței și nu prezintă rezistență încrucișată cu insecticidele cunoscute.
  • Este activ și în perioadele cu temperaturi ridicate, atunci când Tuta absoluta devine foarte prolifică (dezvoltă mai multe generații decât în restul perioadelor).

 

Moment de aplicare


Produsul se prezintă sub formă de suspensie concentrată, iar doza recomandată la tomatele din spații protejate este de 1 l/ha sau o concentrație de 0,1%. Insecticidul ALVERDEtrebuie aplicat la eclozarea primelor larve de Tuta absoluta. Momentul de aplicare este unul flexibil, de la transplantare, până la coacere, cu cel puțin 3 zile timp de pauză înainte de recoltare.

 

ALVERDE  are omologare și împotriva gândacului din Colorado (Leptinotarsa decemlineata) la vinete și cartof, precum și a omizii fructelor (Helicoverpa armigera) în culturile de tomate și ardei. 

 Foto 2 dr Molia minieră a tomatelor larvă (Tuta absoluta)_b

Tuta absoluta - larvă pe frunză 

 

Pentru detalii suplimentare, contactați reprezentanții de vânzări Kwizda Agro Romania +40 37 208 97 00 .

un articol realizat de KWIZDA AGRO ROMANIA

Mai multe pe această temă www.kwizda-agro.ro

 

Vizualizat: 4204 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?