Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

TURBA, fără viitor în fermele horticole?

Publicat: 29 iulie 2022 - 12:19
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Germania a pledat la întâlnirea AGRIFISH din 24 mai 2022 pentru eliminarea turbei ca substrat în fermele horticole. Ce soluții au fost propuse pentru a înlocui turba în horticultura europeană? 

Turba este componenta cel mai des utilizată în fermele horticole din Europa. Aceasta este extrasă din natură, din locuri numite turbării, cele mai importante rezervoare de carbon, pe termen lung, de la suprafața pământului.

 

TURBĂRIILE STOCHEAZĂ CARBON


Turbăriile acoperă doar aproximativ 3% din suprafața terestră, dar pot stoca aproape de două ori mai mult carbon organic decât toate zonele de pădure din lume! Potrivit experților internaționali, extracția turbei și utilizarea acesteia în scopuri horticole constituie o sursă relevantă de emisii de gaze cu efect de seră, care a reprezentat 12 Mt CO2 pe an, în 2019, în UE 27.

Astfel, dintre toate materialele utilizate, în mod obișnuit, pentru producerea substraturilor horticole, turba are cel mai mare impact asupra schimbărilor climatice. În Uniunea Europeană, extracția de turbă va fi reglementată ca parte a categoriei „zone umede”, începând cu 2026.

 agrifish 2022_b

Comisia Europeană este invitată să elaboreze o strategie comună a UE pentru a promova reducerea turbei în mediile de cultură produse și utilizate în țările europene.

DELEGAŢIA GERMANĂ LA AGRIFISH

 

CE PUNEM ÎN LOCUL TURBEI?

 

Potrivit unui document de lucru științific publicat de Institutul German Thünen, turba poate fi înlocuită cu fibrele de lemn, scoarța lemnoasă compostată, compostul verde și nuca de cocos. Aceste materiale sunt regenerabile și au amprente climatice mult mai mici în comparație cu turba. În plus, în prezent nu există nici o indicație că utilizarea lor extinsă în calitate de constituenți alternativi ai mediilor de cultură este limitată.

Potrivit Institutului Thünen, cererea actuală pentru constituenți alternativi ai mediilor de creștere reprezintă o mică parte din oferta actuală. Pentru lemn, scoarță și nucă de cocos, cererea potențială maximă specifică este chiar sub oferta actuală. Numai pentru deșeurile vegetale, cererea potențială maximă specifică depășește ușor oferta actuală.

agrifish 2022 02_b 

ACCESUL LA MATERII PRIME


Disponibilitatea datelor privind mediile de cultură, constituenții mediului de cultură (inclusiv turba) și reziduurile de biomasă trebuie îmbunătățită pentru a dezvolta strategii de informare pentru reducerea turbei. Pe lângă oferta de resurse potențial disponibilă, ar trebui luate în considerare condițiile economice și legale pentru ca industria de medii de cultură, aflată în dezvoltare, să aibă acces la materii prime. 

Până acum, în unele țări europene, inclusiv în Germania, au fost angajate strategii politice naționale de reducere și eliminare treptată a utilizării turbei în horticultură.

Cum să alegi cel mai potrivit substrat pentru cultura ta? Click AICI şi vezi un ghid complet!

 

un articol de

STELIAN RĂDESCU

 

Vizualizat: 1101 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE! 
Locație: Ferma Emiliana West Rom, jud. Timiș

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?