Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Trufandale olteneşti pe tarabele marilor pieţe

Publicat: 24 martie 2019 - 09:09
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Cei mai harnici legumicultori din judeţul Olt au ieşit pe piaţă cu verdeţuri. Sigur, este vorba despre cei care au început lucrul încă de la sfârşitul lunii noiembrie şi chiar la începul iernii. Pentru a avea o imagine cât de cât edificatoare, l-am abordat pe Ion Păunel, preşedintele Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt. 

„Aici putem vorbi mai mult pe partea de spaţii protejate, pentru că foarte mulţi fermieri şi-au pregătit încă din luna decembrie răsadniţele. O mare parte dintre ei a cultivat în spaţiile protejate culturile de verdeţuri care cel târziu în două-trei săptămâni vor apărea pe piaţă. Vor vinde ceapă verde, ridichi, salată, spanac, iar cei care au înfiinţat culturile undeva în luna noiembrie, chiar recoltează la această dată cantităţi - e adevărat - mai micuţe, dar pentru piaţa autohtonă e mare lucru: se pot găsi produse româneşti din zona legumicolă Olt”, ne-a declarat liderul de sindicat al agricultorilor olteni.

Trufandale olteneşti pe tarabele marilor pieţeClick pe poza pentru galerie!

Ei... spanac!
Potrivit acestuia, preţurile la verdeţurile de primă apariţie sunt stimulative pentru producători şi accesibile pentru consumatori. La spanac, de pildă, ele pleacă de la poarta fermei undeva de la 5-6-7 lei/kg la en-gross şi ajung pe piaţă la tarabă la 10-12 lei kilogramul. Este acelaşi fenomen care se întâmplă în fiece sezon; intermediarii dublează preţul. Totuşi, consolarea este că găsim la această dată verdeţuri româneşti pe masă!

Legume extratimpurii: varză, gulii, conopidă
În solariile grădinarilor olteni, activitatea nu mai conteneşte. „Foarte mulţi fermieri din zona de sud a judeţului Olt şi cei care mizează pe cultura de varză extratimpurie au adus răsadurile aproape de plantat. Undeva între 5 şi 20 februarie se vor planta în solar varza, guliile şi conopida extratimpurii. Ceilalţi care au sisteme de încălzire - vorbim de centrale termice - au trecut la faza de presădit de la jumătatea lunii ianuarie. Avem câţiva fermieri mai îndrăzneţi care au solariile dotate cu centrale mai performante şi, deja, au plantat tomatele. Începând cu 10 februarie şi până la sfârşitul lunii vor trece şi alţii la plantatul în solar al tomatelor extratimpurii!”, a explicat Ion Păunel.
Dar legumicultorii ştiu că nu trebuie să ignore capriciile iernii. La cum arată vremea până acum, premisele ar fi bune, dar mai este mult până la primăvară. De obicei, mari probleme au fost şi în luna martie, chiar şi la începutul lui aprilie, când se pot manifesta fenomene meteo extreme ce pot duce la costuri de producţie ridicate şi chiar la distrugeri de culturi, în unele cazuri, în procente destul de ridicate. „Noi sperăm să mai iasă şi soarele, pentru că nebulozitatea atmosferică afectează toate culturile, mai ales pe cele de legume din spaţiile protejate. În lipsa luminii (mai ales că ne aflăm în perioada de iarnă şi ziua este mai scurtă decât primăvara şi vara), plantele nu se pot dezvolta în parametri normali şi creează condiţiile ideale pentru apariţia bolilor”, a susţinut Ion Păunel.

Programul Usturoiul
Ion Păunel a adus în discuţie un proiect guvernamental lansat în acest an, şi anume „Programul Usturoiul”, în urma căruia fermierii care îndeplinesc condiţiile primesc un ajutor de minimis de 1.000 de euro pe hectar. „Noi avem câteva localităţi în judeţul Olt cu tradiţie în cultivarea acestui produs. Este adevărat că în cei 30 de ani scurşi de la Revoluţie suprafeţele cultivate au scăzut mult, dar odată cu implementarea acestui program se pot extinde. Vrem să reînnodăm tradiţia cultivării usturoiului. Într-adevăr, putem spune că suma care este alocată la început e mică; să vedem cum va decurge în continuare. Se vor aloca 1.000 de euro pe hectar, e o sumă stimulativă, iar suprafaţa de cultivat trebuie să fie de 3.000 mp, adică 30 de ari”, ne-a declarat Ion Păunel.

„Un an bun spre foarte bun!”
Acesta a continuat precizând că „odată ce se va vota bugetul în Parlament, programele Tomata şi Usturoiul vor intra imediat în derulare, iar fermierii se pot duce la primării să ia adeverinţele şi să întocmească dosarele. În acelaşi timp, şi direcţiile agricole vor începe campaniile de informare. Important este că programele continuă să se deruleze şi că fondurile sunt asigurate. În ce ne priveşte, noi ne-am apucat din nou de treabă, ştim şi ne place să muncim. Am avut un an 2018 destul de bun spre foarte bun, chiar dacă am avut unele mici probleme, acestea s-au compensat într-un fel sau altul”, a concluzionat Ion Păunel.

 

PROGRAMUL „TOMATA” SE CERE REVIZUIT!
Ion Păunel s-a declarat mulţumit de Programul de susţinere a produsului tomate în spaţii protejate, care în opinia sa, cel puţin pentru legumicultorii din judeţul Olt, a fost unul de succes! „Mă bucur că programul continuă şi în acest an, dar şi în cel viitor 2020, numărul beneficiarilor în 2018 a fost de peste 16.000. Sperăm să fie depăşit cu mult numărul celor ce se vor înscrie în program, pentru că sunt foarte mulţi tineri care au dorit să-şi extindă suprafeţele, dar şi destui care s-au întors din afară ca să facă grădinărit. Trebuie spus că judeţul Olt a fost primul pe ţară unde s-au înregistrat cei mai mulţi beneficiari. Ce am adori noi? Să nu mai fim condiţionaţi de perioadele de recoltare pe cele două cicluri de producţie. Ar fi bine ca acestea să fie prelungite cu două săptămâni, ca să nu mai fie probleme”, a susţinut liderul de sindicat al producătorilor agricoli olteni.


Un articol publicat în revista Ferma nr. 2/229 (ediţia 1-14 februarie 2019)

Vizualizat: 484 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Dupa două campanii de recoltat cu combina John Deere S770i cu heder de tip vario de 9 metri rezultatele au fost pe măsura aşteptărilor. „Am recoltat într-o singură zi peste 230 de tone, în condiţiile în care oricum s-a ieşit târziu în câmp. Cu această combină poţi recolta fără probleme 35 de hectare într-o zi. Şi în condiţiile noastre de lucru, că intrăm la recoltat la ora 11-12 şi terminăm la 9 seara. Pentru că noi suntem producători de sămânţă şi trebuie să avem umiditatea corectă, să curăţăm foarte bine combina, şi nu doar de la o cultură la alta, chiar şi între diferite soiuri de grâu” - Willy Tavares

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?