Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Trucuri pentru a ţine limacşii departe de legume

Publicat: 21 octombrie 2021 - 12:51
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Melcul fără cochilie a devenit mult mai agresiv şi produce pagube serioase culturilor de legume. Limaxul este din ce în ce mai greu de combătut, tratamentele cu moluscocide şi soluţiile eco nu dau rezultate întotdeauna.

Vali Cucu, cunoscut cultivator de legume din Bălţăteşti, judeţul Neamţ, care de 40 de ani se ocupă de seminţe din soiurile vechi de legume, ne-a relatat că are mari probleme cu limacşii! „A apărut o nouă specie de culoare maronie. Nu prea reuşeşti combaterea lor, doar să-i ţii departe de grădină. Eu folosesc folie de mulcire pe toată grădina şi în solar. Aşa i-am ţinut mai departe de culturi. În schimb, în afara grădinii, totu-i... maroniu pe jos! Peste tot fac probleme, mănâncă ce găsesc în cale: frunze, flori, fructe, tuberculi”,ne-a declarat legumicultorul.

Vali Cucu s-a confruntat cu acest dăunător şi anul trecut, în primăvară, dar atacul nu a avut aceeaşi intensitate ca acum.

limacsi CANVA_b

                                                                       

DE CE SUNT ATÂT DE GREU DE COMBĂTUT!


„Limacşii, melcii fără cochilie, în trecut nu erau atât de agresivi şi nu făceau probleme serioase. Atacă foarte mult în locurile umede, irigate. Aceşti dăunători stau ascunşi pe dosul frunzelor (unii sunt chiar foarte mici, greu de depistat) şi distrug aparatul foliar. Ploile şi umezeala favorizează înmulţirea lor.

Chimic se combat destul de greu, tratamentele cu produse de contact nu au randament întotdeauna. De ce? Pentru că melcii fără cochilie secretă în permanenţă o substanţă gelatinoasă (un mucus albicios) - o hăinuţă de care se dezbracă mereu - şi-i protejează destul de bine”,precizează Costel Vînătoru, directorul Băncii de Gene Vegetale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice şi Medicinale Buzău.

Potrivit omului de ştiinţă, în piaţă sunt produse şi preparate moluscocide - Agrosan B (1,5 kg/1000 mp), Optimol 4G (0,5 kg/1000 mp), aplicate prin încorporare la sol, sau Mesurol 2 RB (5 g/10 mp), Neudorff Ferramol (5 g/mp), însă cele mai bune rezultate se obţin cu momeli.

limacsi CANVA V2_b SOLUŢII ECO DE CONTROL


Legumicultorul Vasile Mătrăşoaie din Suceava a ales soluţii ecologice pentru combaterea limacşilor. „Am presărat praf de var şi rumeguş, o dâră cu o lăţime de 5 cm, roată la solar. Dar mai sunt şi alte rezolvări, pe care le-am aplicat şi eu când a fost nevoie, cum ar fi capcanele cu lapte sau cu bere. Puneam din loc în loc vase pline cu lapte sau cu bere, care trebuie zilnic controlate, golite şi umplute. Am mai folosit sulfatul de fier, un amestec din două linguriţe şi doi litri de apă, pulverizat pe plante”, precizează cultivatorul.

De asemenea, plantele pot fi protejate prin împrăştierea în jurul lor a unor substanţe rugoase pe care limacşii nu le suportă: ace de brad sau alte conifere, felii de castravete, coji de ouă sau, pur şi simplu, nisip. 

 

DĂUNĂTOR „SURPRIZĂ” ÎN CULTURA MARE


Melcul fără cochilie, în denumire populară, preferă în general locurile mai umede. Apare începând din luna mai, când temperaturile cresc şi ies din hibernare. Este un dăunător polifag, care mai nou face pagube majore şi în cultura mare.

Click AICI şi citeşte un articol complet despre biologia şi modul de dăunare al limacşilor în agricultură!

un articol de

MARIAN MUŞAT

Vizualizat: 1792 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Costel Vînătoru: ”Cultura plantelor nu e o meserie. Este o MISIUNE!” | podcast agroSTORY #12

Costel Vînătoru: ”Cultura plantelor nu e o meserie. Este o MISIUNE!” | podcast agroSTORY #12

Este convins că destinul în viață i-a fost hărăzit de mic, încă din momentul în care a primit Sfânta Taină a Botezului. Toate deciziile au urmat aproape firesc, transformând copilul născut și crescut în zona de munte a Buzăului, într-unul dintre cei mai de seamă specialiști în legumicultură pe care îi are România, fiind de peste 36 de ani angrenat în activitatea de cercetare horticolă.

Este Costel Vînătoru, directorul Băncii de Gene şi Resurse Vegetale Buzău și ne împărtășește la #agroSTORY bucuria, dar și greutățile inerente ale pașilor făcuți în viață pentru a se împlini profesional și spiritual. Totul în jurul plantelor!

Vrei să afli toată povestea? Urmărește integral podcastul #agroSTORY: VINERI, 17 martie 2023, de la ora 19.00, pe canalul de youtube “revista Ferma”!

Cu Nicoleta Dragomir și Costel Vînătoru la o discuţie ALTFEL despre AGRICULTURĂ, PLANTE şi VIAŢĂ!

Mulțumim sponsorului BUSINESS AGRO CONSULTING din Girov, jud. Neamț!

Ionuț Cioranu și-a început studiile cu... Dreptul! Apoi a fugit la Zootehnie! | agroSTORY #11 Elena Mateescu ține pasul cu vremea! Ce vești aduce pentru fermierii români? | podcast agroSTORY #10 Mădălina și Raul, tinerii care au adus dronele agricole din viitor, în prezent! | agroSTORY #9
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?