Puțină neglijență te poate lăsa fără răsaduri în doar câteva zile. Iată la ce să fii atent și ce trebuie să faci pentru a preveni fenomenul de cădere a plantelor în răsadnițe!
Căderea răsadurilor este o boală cauzată de ciuperca Pythium debaryanum Hesse, fiind caracteristică răsadnițelor neprofesionale, în care densitatea plantelor semănate este mare, iar factorii de mediu (temperatura atmosferei, cea a substratului, umiditatea relativă a aerului etc.) nu sunt suficient controlaţi.
Infecţia se produce prin substratul infestat sau se răspândeşte prin seminţe netratate.
De regulă, boala se instalează în perioada răsăririi plantelor până la fenofaza de 3-4 frunze adevărate, manifestându-se în zona coletului şi pe rădăcini, prin pete mici de culoare verde-măsliniu care evoluează rapid.
Ca urmare a atacului, plăntuţele se subţiază şi se brunifică la baza tulpinii şi într-o zi-două se îngălbenesc, se ofilesc, cad la pământ şi pier.
Atacul nu apare la toate răsadurile, ci pe vetre, şi se extinde repede, fiind favorizat de temperaturi de 20-30°C şi umiditatea de peste 90%.
De asemenea, o importanţă deosebită o are dezinfectarea pământului din răsadniţă sau înlocuirea lui cu pământ necontaminat.
Tratamentul se poate face preventiv sau la semnalarea atacului cu:
RĂSADURI DE NOTA 10
5 greşeli frecvente la producerea de răsaduri:
Click AICI și vezi ce lucrări fac legumicultorii în răsadnițe pentru producţiile timpurii de legume!
Sursa foto: www.canva.com
CEL MAI BUN AMESTEC DE PĂMÂNT PENTRU MRANIȚĂ
Mraniţa este extrem de importantă în pregătirea patului germinativ pentru legume şi flori. Ea este un îngrăşământ organic obţinut prin descompunerea completă a gunoiului de grajd. Este foarte bogată în azot, bine structurată, afânată şi permeabilă, cu o mare capacitate de încălzire rapidă datorită culorii sale - negru.
VEZI AICI cum poți obține și cum poți folosi cel mai bun îngrăşământ pentru culturile horticole!
un articol de
MARIAN MUŞAT