Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Tratamente fitosanitare în culturile legumicole

Publicat: 19 august 2010 - 14:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Condiţiile climatice din ultima perioadă au favorizat apariţia şi dezvoltarea unor boli şi dăunători care produc pagube imense în culturile de legume, mai ales dacă nu intervenim imediat cu tratamentele adecvate pentru combaterea fiecărui agent patogen în parte.

Click pe poza pentru galerie!

În acest articol vă prezentăm principalele boli şi dăunătorii care afectează culturile legumicole în această perioadă, precum şi metodele de combatere, cu atât mai mult cu cât condiţiile meteorologice sunt total defavorabile plantelor de cultură, iar precipitaţiile depăşesc, în multe zone de cultură, media multianuală lunară.


Boli în culturile de legume

Mana tomatelor (Phitophtora infestans) infectează frunzele şi fructele, iar atacul se manifestă sub formă de „putregai uscat sau tare", suprafaţa fructului este denivelată, rugoasă şi ţesuturile atacate se întâresc.

Putregaiul cenuşiu produs de ciuperca Botrytis cinerea Pers. se manifestă pe frunze, peţiol, tulpină, specifică fiind însă, în condiţii de câmp, şi dezvoltarea pe fructe. Apar leziuni necrotice punctiforme (mai mici de 1 mm în diametru) înconjurate de un halou alb-argintiu. În dreptul acestor „pete fantomă" infecţia este limitată la nivelul celulelor epidermice şi nu progresează în pulpa fructului.

Alternarioza sau „mana timpurie a tomatelor" este produsă de Alternaria solani (Eli. et Mart.) Pe frunze şi pe tulpină apar pete brune, zonate concentric, care cresc mult în dimensiuni, apoi confluează şi uscă frunzele.
Pe fructe, infecţia este iniţiată de obicei în zona de prindere a pedunculului; aici apar pete mici, uşor adâncite, care cu timpul se măresc, se înnegresc, fiind uşor zonate concentric prin încreţirea pieliţei fructului. Fructul apare mumifiat.

Pătarea albă a frunzelor este produsă de Septoria lycopersici Speg. Simptomele tipice se manifestă pe frunze, prin pete de culoare albă-cenuşie în partea centrală, conturată de o zonă de culoare brun-închisă.
Pentru combatere se utilizează unul din produsele: Ortiva - 0,075% sau Acrobat MZ - 0,2% , Antracol 70 WP 0,2%, Shavit F 72 WDG 0,2%, Dithane M 45 0,25%, Bravo 500 - 0,2% sau Funguran - 0,3% sau Champion - 0,3%, acestea fiind produse de contact ce previn atacul.

Mana castraveţilor produsă de ciuperca Pseudoperonospora cubensis (Berk. et Curt.) Rostov se manifestă pe frunze sub formă de pete clorotice vizibile pe partea superioară, dar şi colţuroase şi cenuşiu-brun, pe partea inferioară. Ţesuturile atacate se brunifică şi se usucă.

Făinarea curcubitaceelor, produsă de Sphaerotheca fuliginea (Schlech.) Salm./cucurbitae Jacz., este nelipsită din culturile respective. Frunzele pot fi acoperite de „făinare" în întregime, ceea ce duce la uscarea lor.

Combaterea se face utilizând produse sistemice care previn şi stopează atacul bolilor: Aliette - 0,2% sau Mikal Flash - 0,3% sau Secure - 0,15% sau Verita - 0,25% sau Eclair - 0,05% sau Previcur - 0,15%. Aceste produse se utilzează şi în combaterea manei la ceapă.

 

Tipuri de dăunători

O problemă majoră de sezon la speciile legumicole şi floricole o reprezintă şi apariţia afidelor verzi şi negre, a Puricelui verde al piersicului (Myzus persicae) şi a Puricelui negru (Aphis fabae).
Pentru combatere se fac stropiri cu unul din produsele: Mospilan 20 SP în doză de 0,25 Kg/ha, Fury 10 EC - 0,2 l/ha sau Smart 44 EW - 2 l/ha.

Pentru combaterea dăunătorilor la  vărzoase, ardei şi ceapă se aplică unul din  insecticidele: Sinoratox - 0,15%, Faster 0,03% sau Karate - 0,02% şi obligatoriu se adaugă adeziv, adică aracet - 0,2%, pentru a se reţine soluţia pe frunzele cerate, lipsite de perişori.

 

IMPORTANT

Tratamentele chimice la plante nu se aplică atunci când temperaturile depăşesc 25°C. Prospectul produselor de protecţia plantelor trebuie citit cu atenţie înainte de utilizare!

Vizualizat: 1916 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?