Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Tratamente benefice la pomi

Publicat: 24 ianuarie 2022 - 12:41
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Sezonul rece este perioada în care reducerea rezervei de patogeni la pomii fructiferi trebuie să devină principala preocupare a fermierilor. Deciziile bune de acum determină satisfacția de la finalul sezonului, iar una dintre acestea este folosirea fungicidului FLOWBRIX® / COPPERFIELD®, pe bază de cupru metalic, sub formă de oxiclorură de cupru.

Tratamente benefice la pomi_KWZIDA AGRO ROMANIA _b

Sursa Foto: Adobe Stock

 

 Cultura pomilor fructiferi în România este una cu tradiție, iar fructele autohtone sunt apreciate la scară largă, dacă au și un aspect comercial plăcut. Măsurile preventive în livezi asigură calitatea recoltei și productivitatea așteptate la final de sezon și, implicit, un potențial ridicat de profitabilitate a culturii.

 

UN PRODUS ECOLOGIC ȘI CONVENȚIONAL

 

Atât în cazul pomicultorilor care aplică tratamente convenționale, cât și al celor care se pliază după tendințele ecologice, Flowbrix® (sau Copperfield® -a doua denumire comercială) reprezintă soluția cea mai potrivită pentru a fi integrată în schema tehnologică. Acesta este un produs de ultimă generație cu acțiune fungicidă și bactericidă, pe bază de cupru metalic (380 g/l) sub formă de oxiclorură de cupru în suspensie apoasă, cu utilizare la toate speciile pomicole. Acțiunea de contact este foarte eficientă din toamnă și până în primăvară, mai ales datorită concentrației mari de cupru metalic (57% ioni de Cu2+), care inhibă dezvoltarea ciupercilor patogene și a unor bacterii păgubitoare.

 

FUNGICID - BACTERICID CU AVANTAJE MULTIPLE

 

Principalul avantaj al Flowbrix® / Copperfield® este că particulele de cupru metalic au dimensiunea optimă, ceea ce înseamnă că, pe lângă eficacitatea ridicată împotriva patogenilor, substanța activă nu periclitează procesul de fotosinteză și, astfel, ne putem aștepta la o calitate ridicată a producției. Mai mult, are rolul de a stimula mecanismele de apărare ale plantelor și echilibrează funcțiile fiziologice ale acestora.

Spre deosebire de alte formulări ale cuprului, soluția obținută, omogenă fiind, va acoperi foarte bine și uniform toate părțile aeriene ale plantelor, astfel încât ne putem baza pe un echilibru perfect între viteza de acțiune și persistență.

Oxiclorura de cupru efect_b

 

AJUTOR DE ÎNCREDERE ÎN SEZONUL RECE

 

Cel puțin un tratament cu Flowbrix® / Copperfield® este indicat încă din toamnă, deoarece igienizează perfect plantația, pregătind astfel pomii pentru iernare și reducând considerabil rezerva de patogeni periculoși, rezistenți la frig. De asemenea, produsul contribuie și la buna maturare a lemnului. Trebuie avut în vedere reglajul aparatului de stropit astfel încât soluția să ajungă și pe solul de sub coroana pomilor, acolo unde se adună frunzele căzute care formează un adăpost confortabil pentru diverși patogeni, cum este și Venturia spp. (rapănul).

Foto 3 Rapănul mărului (Venturia spp.)_b

FOTO: Venturia spp. (rapănul)

Sursa foto: Adobe Stock

 

De asemenea, este important ca, la acest moment, să se aplice cantitatea de apă maximă recomandată la hectar, cu doza indicată de producător, luând în calcul specia și volumul coroanei. Acoperirea cu soluția de tratat trebuie să fie cât mai completă, știut fiind că patogenii pot ierna pe lăstarii pomilor, de exemplu Taphrina deformans (bășicarea frunzelor de piersic) sau Erwinia amylovora (focul bacterian), iar calea de transmitere o poate reprezenta chiar și o unealtă de tăiere deja contaminată.

Foto 4 Taphrina deformans_b

FOTO: Taphrina deformans (bășicarea frunzelor de piersic)

Sursa foto: Adobe Stock

Foto 5 Focul bacterian la măr (Erwinia amyvoflora)_b

FOTO: Erwinia amyvoflora (focul bacterian)

Sursa foto: Adobe Stock

 

Dacă, din diverse motive, tratamentul nu a putut fi efectuat după recoltare, el se poate face în oricare dintre ferestrele din timpul iernii, atunci când temperatura aerului este pozitivă și nu există risc de precipitații sau înghețuri ulterioare.

 

CONTROL EFICIENT AL BOLILOR ÎN PRIMĂVARĂ

 

Caracterul puternic antisporulant al produsului inhibă dezvoltarea sporilor și limitează atacul bolilor în primăvară. Este indicată aplicarea produsului Flowbrix® / Copperfield® cât mai devreme, până la faza de buton roz (la măr), mai ales că acționează eficient în cazul infecției primare cu Venturia spp. (rapăn). Produsul este foarte eficient și în cazul unor boli care afectează speciile sâmburoase, cum este Stigmina carpophila (ciuruirea micotică), al cărei atac se intensifică după iernile moderate.

Foto 6 Stigmina carpophila (ciuruirea micotica)_b

FOTO: Stigmina carpophila (ciuruirea micotică)

Sursa foto: Shutterstock

 

Specific pentru acest produs este că, după pornirea în vegetație, tratamentele cu oxiclorura de cupru reduc riscul de apariție a arsurilor în primele stadii de dezvoltare a mugurilor. Un alt beneficiu în plus este că Flowbrix® / Copperfield® ajută la cicatrizarea rănilor pomilor în urma tăierilor de rodire și a unor accidente climatice.

 

UTILIZARE FACILĂ, ACȚIUNE DE DURATĂ

 

Produsul prezintă o compatibilitate bună cu alte fungicide, precum și cu adjuvanți și insecticide. În plus, produsul este foarte miscibil, de aceea vom obține o soluție de tratare omogenă, ușor de utilizat și care nu necesită neutralizare.

 

INFORMAȚII UTILE

 

La tratamentele din primăvară, fungicidul Flowbrix® / Copperfield® se poate folosi în combinație cu insecticide, cum ar fi Harpun®. Pentru a combate și făinarea (Podosphaera leucotricha, Sphaerotheca fuliginea), produsul Flowbrix® / Copperfield® se poate combina cu fungicidul Flosu® SC (800g/l sulf lichid). Această combinație nu precipită și formează o soluție stabilă. De asemenea, este utilă folosirea adjuvantului Designer®, pentru o aderență și rezistență la spălare sporite.

 

Pentru detalii suplimentare, contactați reprezentanții de vânzări Kwizda Agro Romania +40 37 208 97 00 .

un articol realizat de KWIZDA AGRO ROMANIA

Mai multe pe această temă www.kwizda-agro.ro

Vizualizat: 2090 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren! Interviu cu Marius Mitra, reprezentat FALC în România, realizat la Agriplanta 2022

NATUREVO: „Luăm cultura de la zero și să o ducem până la momentul recoltării” Climate FieldView de la Bayer - hărți de producție cu precizie maximă în timp real AGRARIA 2022, 5-8 mai 2022, Jucu, Jud. Cluj!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?