Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Traseul Turistic Bucium

Publicat: 10 decembrie 2016 - 13:44
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Cu prilejul evenimentului de toamnă de la SC Bucium SA, relatat în ediția precedentă a revistei, a fost prezentat și Circuitul Turistic Bucium, deschis tuturor celor care vizitează aceste ținuturi. De fapt, un areal reper în Iași, orașul supranumit mica Roma datorită celor șapte coline ale sale, una dintre ele fiind chiar Dealul Bucium. 

”În cadrul Agroindustrialei Bucium SA se găsește prima cramă modernă din România. Brandul Bucium Iași a apărut în anul 1949, odată cu comasarea proprietăților de pe patru dintre cele șapte coline ale Iașiului - Tomești, Bucium, Pietrărie și Vișani. Astfel a luat ființă Gostatul Bucium Iași, transformat în anul 1965 în IAS Bucium. Aici, familii renumite au contribuit la dezvoltarea sectorului. De exemplu, familia Sturza sau familia g-ral Iamandi sau familia Trifu (de greci) - care a înființat prima școală de tehnicieni viticoli din Moldova. Acum locația e cunoscută sub denumirea Castelul Vișani, acolo unde se află și Castanul Unirii, arborele sub care, la o ulcică de vin de calitate, au avut loc primele întâlniri și primele discuții pentru Unirea Moldovei cu Țara Românească. Este o zonă cu o istorie deosebită, iar noi arătăm cu grijă și cu respect trecutul, legându-l și de prezentul îmbucurător, precum și de perspectivele pe care le deschid oamenii care au investit și care activează în cadrul Bucium SA”, explica oenologul Ilie Ciomaga.

Traseul Turistic Bucium_bClick pe poza pentru galerie!
Combinatul de Vinificație, Crama, Vinoteca, Muzeul, Sala de degustare Fresca, spațiul dedicat suvenirurilor Bucium - toate reprezintă puncte de popas pentru amatorii de istorie a vinului, de actualitate și de perspective, inclusiv profesionale. Repere importante pentru a înțelege eforturile și mândria celor care s-au străduit să creeze și să lanseze noi vinuri, între acestea numărându-se gama de vinuri liniștite Teasc, lansată în luna iunie a.c., și gama de vinuri spumante Fresca, vinuri premium dedicate în special sectorului HoReCa.

Piața actuală o reprezintă România
Deși anul viticol a fost dificil - cu o primăvară ploioasă, o vară secetoasă și o toamnă răcăroasă și inițial secetoasă, recoltele din România au avut cea mai mare creștere la nivel european. Astfel, recolta 2016 a fost mai mare cu 37 la sută, respectiv cu 1,350 milioane de hectolitri de vin, astfel încât s-a ajuns la aproximativ 5 mil. hl de vin produs în România, ceea ce ne situează pe locul 13 ca producători mondiali.
Cât privește piața, tendința este de adresare către consumatori tot mai educați și capabili de a aprecia vinurile de calitate. Concret, la Bucium SA Iași, piața actuală o reprezintă România, de comun acord cu partenerii tradiționali din Germania fiind decisă amânarea reluării exporturilor. Aceasta, deoarece prioritatea o reprezintă piața națională, aici cererile fiind tot mai mari. ”Deocamdată, vrem să consolidăm prezența noastră pe piața românească. După ce ne vom dezvolta pe partea de viticultură, odată cu finalizarea celor două proiecte de reconversie, atunci sperăm să reluăm exporturile. Valorificarea nu o facem în vrac, ci vindem vinuri și rachiuri îmbuteliate”, preciza directorul general Dorin Onofrași.
Cifra de afaceri a SC Bucium SA este de 4 milioane de euro, după creșterea cu 20% din anul 2015. Pentru vinurile de Bucium, anul 2015 a adus și câteva premii, respectiv cinci medalii de aur și trei medalii de argint, atât pentru vinurile liniștite, cât și pentru categoria vin spumant.

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 21 (182) din 1-15 decembrie 2016

Vizualizat: 394 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!