BAyer 1200x150
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Tradiţie cu alură regală - sărbătoarea horticulturii bucureştene

Publicat: 25 iulie 2018 - 14:25
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

O explozie de culori, însoţită de mirosul parfumat al florilor. Aşa putem descrie pe scurt evenimentul devenit deja tradiţie pentru USAMV: “Zielele Horticulturii Bucureştene”. Aflată la cea de-a XV-a ediţie, expoziţia, care a avut loc la începutul lunii mai, a oferit atât un spaţiu de recreere şi de petrecere a timpului liber pentru vizitatori, cât şi un punct de informare despre noutăţile în domeniu, despre soiuri şi specii de plante ornamentale şi pomicole.

De asemenea, pentru prima dată, evenimentul s-a bucurat de Înaltul Patronaj al Casei Regale. Astfel, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, şi Principele Radu au participat la deschiderea oficială a târgului, prilej cu care au vizitat Centrul de Cercetare pentru Studiul Calităţii Produselor Agroalimentare. “Agricultura este un domeniu cheie al vieţii româneşti. Sunt sigur că atât Carol I şi Ferdinand, cei care au pus bazele statului român modern şi ale Dinastiei, cât şi cei care au urmat, au înţeles că a acorda agriculturii atenţia cuvenită face parte din indentitatea şi statornicia noastră. De asemenea, bucuria de a avea o grădină sau aceea de a creşte animale, sau aceea de a avea grijă de o pădure sau, mai recent, plăcerea de a avea o grădină care să răspundă criteriilor arhitecturale ale vremurilor noastre, sunt argumente tot mai mari în acest sens”, a declarat Principele Radu la deschiderea oficială a evenimentului.
La Centrul de Cercetare pentru Studiul Calităţii Produselor Agroalimentare, Custodele Coroanei a vizitat laboratoarele de pomicultură integrată, de analiză senzorială, de micro-înmulţire şi fiziologia plantelor. Întrebată de jurnalişti dacă este pasionată de grădinărit, Principesa Margareta a răspuns că îndrăgeşte această activitate încă din fragedă copilărie. “Da, am acest hobby de când eram mică. Am început cu Regina Mamă Elena, la Florenţa, am continuat în Scoţia, dar şi la Roma, (...) în Elveţia şi aici, acum, evident, la Săvârşin, şi învăţ foarte mult de la domnul profesor Stănică (n.r. - Florin Stănică, prorector al Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti)", a declarat Custodele Coroanei.

Zielele Horticulturii BucureÅŸteneClick pe poza pentru galerie!

Scurtă istorie a relaţiei Casei Regale cu USAMV Bucureşti
Dacă facem o trecere prin istorie, putem să observăm importanţa pe care a acordat-o Casa Regală universităţii bucureştene. La doar doi ani după întronare, Carol I a pus piatra de temelie a şcolii de horticultură. “Coroana României, Casa Regală a României, a fost întodeauna alături de această universitate. Exact în urmă cu 150 de ani, Majestatea Sa Carol I, la 1 august 1868, punea piatra de temelie a Şcolii de Agricultură şi Silvicultură Herăstrău, dând şcolii în proprietate 290 de hectare. Astăzi mai avem 40 ha pe care le gospodărim, iar cu ajutorul horticultorilor, ele înfloresc pe zi ce trece”, a declarat Florin Stănică.
Ştiaţi că regina Maria, ca şi regele Ferdinand, erau botanişti de care se speriau chiar botaniştii? Potrivit unor declaraţii ale cadrelor didactice din vremea aceea, regina cunoştea plantele mai bine decât profesorii de botanică. De asemenea, Maria era o iubitoare a florilor. A organizat cinci grădini publice, la Bran a refăcut parcul, iar cea mai mare realizare a reginei a fost Balcicul.
“Aş vrea să ajungem în zilele noastre şi să precizez faptul că suntem onoraţi să-i avem invitaţi pe membrii Casei Regale. Trecerea anilor nu a făcut nimic altceva decât să consolideze acest parteneriat onorant pentru noi, iar faptul că an de an participanţii la acest eveniment s-au înmulţit ne bucură, ne onorează şi ne obligă ca pe viitor să fim din ce în ce mai buni şi să avem generaţii pregătite din ce în ce mai bine”, a cuvântat Răzvan Ionuţ Teodorescu, rector interimar al USAMV.
În semn de recunoştinţă şi respect, preşedinte Societăţii Române a Horticultorilor (SRH), Gheorghe Glăman, le-a oferit membrilor Casei Regale un cadou: o monografie a Societăţii Române a Horticultorilor, dar şi o invitaţie la cel de-al XII-lea Congres al SRH, ce va avea loc pe 4 octombrie a.c, eveniment dedicat Centenarului Marii Uniri.

Aranjamente florale cu accente nobile
Artista şi maestra Andreea Stör, împreună cu Asociaţia Floriştilor Români (AFR), a animat o parte din programul evenimentului, prezentând celor interesaţi o demonstraţie privind designul floral şi protocolul regal. Astfel, invitaţii au asistat şi au învăţat anumite tehnici, dar şi mici secrete pentru a realiza un decor sau un aranjament floral perfect. “Dacă dorim să realizăm un paravan pentru grădină, mai întâi trebuie să ştim cu exactitate unde va fi amplasat. Apoi trebuie să ţinem cont de metoda de aplicare a florilor. Distanţa plantelor faţă de paravan trebuie să fie la 10 cm de suport. Astfel vom crea senzaţia de adâncime şi de naturaleţe, unul dintre principiile designului floral. De asemenea, decorul trebuie să fie accesorizat pe ambele părţi, atât în faţă, cât şi în spate. La finalul aranjamentului, întotdeauna este bine să păstraţi un pic de picanterie, un element care să iasă în evidenţă. Spre exemplu, eu am ales un singur trandafir parfumat de dulceaţă. Desigur, îl voi aşeza într-un loc foarte vizibil”, a arătat Andreea Stör.
Cei prezenţi la Zilele Horticulturii Bucureştene au putut participa la activităţi cu caracter informativ şi la workshop-uri interactive, la vizite şi demonstraţii în câmpurile didactice ale Universităţii, în Parcul Dendrologic şi în Grădina Botanică, în serele de cercetare.

 

UN SPECTACOL OFERIT DE “SIMFONIA” FLORILOR
Concomitent cu manifestările ştiinţifice organizate sub egida “Zilelor Horticulturii Bucureştene”, s-a desfăşurat şi expoziţia dedicată floriculturii, pomiculturii şi legumiculturii: “Hortus FlorShow România”, organizată în parteneriat cu Green Box SRL (Italia) şi Floraria Trias, sub patronajul Societăţii Române a Horticultorilor. Târgul s-a adresat profesioniştilor din domeniu, dar şi publicului larg, oferind o explozie de culori, parfumuri, gusturi şi idei noi despre ceea ce înseamnă horticultura secolului XXI. De asemenea, expoziţia a oferit posibilitatea vizitatorilor de a găsi cele mai bune soluţii şi produse horticole pentru casă şi grădină, de la seminţe şi răsaduri de legume şi de flori, plante ornamentale, până la unelte, utilaje, accesorii pentru horticultură şi produse agricole tradiţionale.


Un articol publicat în revista Ferma nr. 10/215 (ediţia 1-14 iunie 2018)

 

Vizualizat: 110 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

O afacere de familie, consolidată cu ajutorul fondurilor europene, produce 500 de tone de fructe pe an, în livada intensivă de la periferia municipiului Arad.
 
Redactor: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radi
Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?