Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Tot ce trebuie să ştii despre AVORTAREA FLORILOR de LEGUME în SOLARII!

Publicat: 04 mai 2017 - 09:19
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

EVITAŢI PIERDERILE! Avortarea florilor de tomate, ardei, pătlăgele vinete, castraveţi, pepeni galbeni şi pepeni verzi în culturile protejate cu sticlă sau cu plastic, calde sau reci, este un fenomen întâlnit destul de des. 

Potrivit specialiştilor, fenomenul se manifestă prin îngălbenirea codiţei florii sau a fructului, iar cauza majoră a unui proces incomplet de legare a fructelor ca şi a fructelor rămase mici („meiate”) o constituie slaba polenizare. “Introducerea hibrizilor partenocarpici de tomate sau a celor total ginoici de castraveţi, a îmbunătăţit în mare măsură rezistenţa plantelor la factorii adverşi de mediu, cum ar fi intensitatea luminoasă şi temperatura scăzută”, susţine ing. Victor Lăcătuş.

Efectele avortării florilor şi a pierderii fructelor, pot fi uneori extrem de dure din punct de vedere economic, datorită pierderii timpurietăţii. “Dar acest fenomen poate avea loc nu numai la debutul culturilor extratimpurii şi timpurii de legume, ci şi mai tărziu, conducând la o producţie totală mai mică. În condiţiile ţării noastre, pierderile de producţie, datorate acestor fenomene, sunt în general de până la 20 %. Ele includ nu numai căderea florilor şi a fructelor în fază încipientă, dar şi fructele deformate, cu goluri, moi, şi care afectează producţia comercială”, explică Victor Lăcătuş.

tomate-flori_b

Condiţii propice
Legarea fructelor este puternic influenţată de condiţiile de mediu – lumină, temperatură, dioxid de carbon, umiditate, condiţii de fertilitate a solului, ş.a. “Cel mai adesea în sistem protejat, avortarea florilor se produce datorită temperaturilor scăzute, sub 10°C noaptea şi sub 15°C ziua. Dar şi intensitatea luminoasă puternică şi temperatura foarte ridicată, cresc procentul de avortare a florilor. Vara, în solarii, în timpul zilei, temperatura poate depăşi 40-50°C, şi chiar dacă aceasta nu durează decât câteva ore, fenomenul de avortare este foarte puternic, mai ales când umiditatea relativă a aerului este foarte scăzută”, spune specialistul.
Temperaturile medii optime pentru legarea fructelor variază în raport cu specia cultivată şi hibridul ales, între 20 şi 25 °C ziua şi 15-18 °C noaptea. Umiditatea relativă optimă a aerului variază între 70 şi 80 %, iar umiditatea solului între 80 şi 90 %.
Azotul influenţează diferit procesul de dezvoltare: în general excesul determină o mai bună înflorire dar o legare slabă a fructelor, iar deficitul reduce deasemenea procentul de legare.

Măsuri de reducere a fenomenului
Asigurarea foarte bună cu fosfor a plantelor favorizează formarea unor flori viguroase şi implicit o creştere a numărului de flori legate. Acelaşi efect îl are şi buna asigurare cu microelemente (B, Fe, Mo, Mn, Zn, Cu), cu rol important în metabolismul acizilor nucleici şi în sinteza proteinelor.
Aplicarea unor îngrăşăminte foliare cu macro şi microelemente, cu aminoacizi esenţiali şi cu biostimulatori, cum ar fi FOLIMAX, Complex FORTE NPK+B, CaFORTE, MeFORTE, ş.a., sunt deosebit de eficiente.
Un alt factor ce poate determina căderea florilor este încărcătura de fructe pe plantă.
Măsurile de reducere a fenomenului de avortare a florilor, exceptând posibilităţile de control al factorilor de mediu, sunt de natură chimică şi mecanică la care se mai adaugă cea naturală cu bondari. Dintre cele chimice amintim produsele TOMATOSTIM pentru plantele de tomate, FAVEREX pentru fasolea verde, SOLEX pentru plantele de ardei gras, VIFAREX pentru plantele de pătlăgele vinete, ş.a. Cele mecanice se referă la modalităţi de „vibrare” a florilor, electric sau pur şi simplu manual.

Vizualizat: 12228 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?