Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Topinamburul în cultură

Publicat: 27 aprilie 2011 - 15:00
15 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Topinamburul (Helianthus tuberosus L.) sau napul porcesc este o legumă rustică dar uitată de mulţi. Iată că astăzi revine în atenţia consumatorilor, fiind recomandată de nutriţionişti. Prin urmare este normal să fie solicitată şi de către cultivatori, dintre care câţiva chiar ne-au propus să prezentăm tehnologia de cultură a acestei specii legumicole

Click pe poza pentru galerie!

Topinamburul face parte din familia Asteraceae (Compositae), fiind o plantă perenă prin tuberculii săi, dar cu tijele (tulpinile) anuale. Tijele sunt puternice, viguroase, uneori ramificate la bază, cu înălţimea de 1,50-2,00 m sau mai mult, cu frunze ovale acoperite cu peri rigizi.

Florile sunt grupate în capitule galbene, mult mai mici decât cele de floarea soarelui. Este o specie foarte viguroasă cu mare tendinţă de invadare în mediul ambiant, devenind o buruiană destul de dificil de combătut.

Topinamburul este o plantă foarte rustică, fără pretenţii deosebite faţă de sol şi foarte bine adaptată condiţiilor de climat temperat.

Exploatează bine toate tipurile de sol, chiar şi pe ele foarte sărace, mai puţin cele cu exces de umiditate. Rezistă foarte bine la îngheţurile din timpul iernii şi la prelungite şi, de asemenea, suportă bine seceta excesivă.

Specie deosebit de favorabilă agriculturii biologice în zona noastră, putând realiza producţii foarte bune fără nici un fel de intervenţie specială.

Principalele cauze care limitează extinderea acestei specii în cultură sunt perioada de vegetaţie foarte lungă şi curăţirea greoaie de pământ a tuberculilor neuniformi.

Specia în sine este foarte puţin exigentă la starea de fertilitate a solului, însă trebuie avut în vedere că, prin producţiile mari realizate (tuberculi şi tulpini), este o plantă care epuizează solul. De aceea, după această cultură, în asolament trebuie să se facă o bună fertilizare organo-minerală şi să se cultive specii mai puţin exigente în privinţa fertilităţii solului.

 

Tehnologia de cultură

Caracteristica principală a speciei, de care trebuie să se ţină cont în adoptarea sistemului de cultură, este dezvoltarea luxuriantă a plantei, care necesită un spaţiu suficient pentru creştere şi dezvoltare.

Încă nu se cunosc soiuri selecţionate, dar există anumite forme botanice accesibile. Se preferă cele cu tuberculi ce au forme regulate, netede, care se pot curăţa uşor. În rest, toate tipurile de topinambur sunt comestibile, adevărata savoarea fiind cea a tuberculilor violeţi.

Multiplicarea numai prin tuberculi întregi. Tuberculii tăiaţi (secţionaţi) putrezesc şi se usucă. Rezultatele cele mai bune se obţin prin utilizarea tuberculilor mari şi mijlocii.

Se plantează direct în câmp primăvara (din februarie până în aprilie) când timpul permite, chiar şi în mustul zăpezii, la distanţa între rânduri de 70 cm, distanţa între plante pe rând de 50-60 cm, densitatea culturii la plantare fiind de 9000-11.000 plante/ha.

Când se plantează izolat (pe suprafeţe mici), se urmăreşte realizarea unui spaţiu de un mp/plantă, pentru a putea asigura volumul necesar dezvoltării, mai ales atunci când cultura rămâne mai mult de un an pe acelaşi amplasament.

Tuberculii (1-2 buc.) se plantează în cuiburi la adâncimea de 8-10 cm.

 

Întreţinerea şi recoltarea

Exigenţele speciei sunt minime la lucrările de întreţinere. Se irigă numai în cazuri extreme (secetă excesivă). În zonele cu vânturi puternice, tulpinile tinere (25-30 cm) se pot muşuroi pentru a se evita ruperea acestora.

Toamna se pot scurta tulpinile la 1,50 m înălţime, atunci când înălţimea acestora deranjează.
Întreţinerea solului şi combaterea buruienilor se realizează numai prin praşile manuale care se repetă de câte ori se consideră necesar (în general de 2-3 ori), nefiind necesare alte intervenţii.

Tuberculii se formează numai toamna. Ciclul de cultură este cuprins între 180-210 zile, iar potenţialul de producţie al speciei este cuprins între 40 şi 60 t/ha (4-6 kg/mp) în funcţie de tipul de plantă şi de sistemul de cultură.

Conservarea tuberculilor de topinambur este dificilă, de aceea ei se păstrează în sol şi se recoltează numai pe măsura consumului. Se pot recolta toată toamna, iarna şi primăvara, iar pentru uşurarea recoltării este bine să se mulcească solul cu paie.

Se pot face silozuri de suprafaţă sau semi-îngropate sau se pot păstra în depozite în condiţii de mediu controlat (0°C şi 90-95% umiditate), însă în ambele cazuri se înregistrează pierderi importante.

La recoltare, trebuie avută în vedere adunarea cu atenţie a tuturor tuberculilor pentru a evita răspândirea necontrolată a acestora în spaţiu.

Topinamburul asigură şi o producţie importantă de tulpini, care toamna devin lemnoase, rigide, utilizate ca lemn de foc sau ca araci pentru susţinerea altor legume.

 

PARTICULARITĂŢI NUTRITIVE

Topinamburul se cultivă pentru tuberculii săi alb-violeţi sau galbeni, care se consumă cruzi, prăjiţi sau fierţi în diverse mâncăruri şi mai cu seamă în dietele pentru diabet.

Este un produs foarte gustos, crocant, dulce, cu un gust care se aseamănă anghinarei.
Majoritatea au tuberculi cu deformaţiuni şi sunt greu de curăţat.

Topinamburul stochează în tubercul un polifructosan specific numit inulină (20% în tubercul, un edulcorant folosit la îndulcirea produselor destinate diabeticilor sau în dietele de slăbire).

Tuberculul este bogat în minerale (Ca, Mg, K, P), vitamine (ß-caroten, thiamină, lactoflavină, niacină, biotină, acid ascorbic), proteine (lizină, arginină, histidină, cistină, triptofan, acid aspartic), agenţi specifici (cholină, betaină, saponină, quercimetrină) şi enzime (inulinază, proteinaze, invertaze, fosforilaze şi fenolaze).

În prezent, există un curent favorabil consumului de topinambur în defavoarea cartofului sau în paralel cu acesta.

Vizualizat: 11349 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [15]  
Pagini: [1]  1   
15.
Alexandra 5o
|
04. 13, 2017. Thursday 05:09

De unde se pot cumpăra bulbi pt consum dar și pt cultivare. Va mulțumesc.

14.
topinamburii
|
06. 01, 2015. Monday 16:22
buna ziua as dori sami spuna cineva care cunoaste un ierbicid pentru topinamburii va multumesc frumos acesta este nr meu de tel 0747964013
13.
zona muntoasa
|
02. 14, 2015. Saturday 13:22
napi topinambur cresc si se dezvolta si in zone muntoase cu conditia sa primeasca lumina din belsug
12.
corespondenta
|
12. 26, 2014. Friday 08:49
Am uitat sa las nr. de telefon.Acesta este 0763650366.Adresa de e-mail este bortannicolaealexandru@yahoo.ro. Astept raspuns de la dvs.Va multumesc !
11.
corespondenta
|
12. 26, 2014. Friday 08:44
Pentru persoana care vrea sa scape de ei,pot sa dau la schimb diferite soiuri de capsuni remontante sau goji,eventual platesc pana la trei lei kg., asta in functie de distanta de Bucuresti.
10.
zona muntoasa
|
12. 02, 2014. Tuesday 14:23
Domnul Filip,la munte (600-900m altitudune)ar merge cultura?
9.
Napii
|
11. 09, 2014. Sunday 11:33
Foarte bine documentat articolul, multumesc ! T Gorunescu
8.
topinambur
|
05. 05, 2014. Monday 18:10
Cum pot scapa de ei ? Mi-au umplut gradina si sufoca florile . Vreau sa -i scot
7.
Salut.
|
04. 06, 2014. Sunday 20:38
in cazul unei culturi ,unde as putea valorifica marfa? ma gandesc ca 40 de tone la hectar nu le poti da in piata la taraba,exista o piata pentru asa ceva? asociatii de producatori ceva? multumesc.
6.
Napi pentru cultura
|
07. 25, 2013. Thursday 20:40
Va salut!Cine poate sa-mi livreze cca 2-3 kg tuberculi de topinambur ptr.cultura? E-mail: trifdsa@yahoo.com
5.
cultura de topinambur pt etanol
|
04. 23, 2013. Tuesday 10:58
Buna ziua, as dori cateva amanunte despre cultivarea TOPINAMBURULUI pentru fabricarea etanolului drept combustibil. Cu stima Violeta Ionescu e-mail: ivioleta1948@yahoo.com,tel: 0725 850 889
4.
mici greseli
|
09. 14, 2012. Friday 16:19
sunt cateva gresli trecute ,probabil articolul e scris de un necunoscator.Cand trece plugul peste napi si dintr-un tubercul iese o mie e cresc si nu se usuca.Se usuca doar daca dai cu erbicid.Am napi pentru infiintat culturi nume-Filip Florian numar de telefon 0720182025 pret 5 lei pe kg
3.
Producator topinambur
|
06. 20, 2012. Wednesday 13:00
Ptr cei interesati sa cumpere topinambur incercati aici http://topinamburhelianthustuberosus.blogspot.ro/2011/09/vand-napi-topinambur.html
2.
Napii porcesti
|
06. 03, 2011. Friday 15:21
Se gasescsi pe malul Muresului, Crisului Alb. Se recunosc si din departare dupa florile galbene asemanatoare florii soarelui.Totii localnicii stiu ce-i napul porcesc.Primavara multi vor sa scape de ei, mai ales in culturile de porumb.Sunt dulci.
1.
de unde se poate procura topinamburul
|
05. 20, 2011. Friday 20:57
as dori sa stiu cum as putea sa fac rost de aceasta planta.multumesc.
Rezultate: [15]  
Pagini: [1]  1   
reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE! 
Locație: Ferma Emiliana West Rom, jud. Timiș

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?