Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

TOP 5 soiuri de mere şi de pere în UE

Publicat: 25 februarie 2022 - 12:15
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Fermierii din UE au produs, în 2020, 14,3 milioane tone de mere şi de pere. Doar 5 soiuri ocupă jumătate din livezile de mere, în timp ce soiul Conference acoperă aproape o treime din livezile de pere.

Iată cum arată clasamentul soiurilor preferate de producătorii din UE, după suprafaţa pe care o ocupă, potrivit datelor Eurostat cuprinse în Raportul „Cifre-cheie privind lanţul alimentar european - 2021”.

soiuri de mere_b 

 

TOPUL SOIURILOR DE MERE


1. Golden Delicious - ocupă 15,2% din suprafaţa cu livezi de mere din UE şi a fost recoltat, în principal, în Italia, Franţa şi România

2. Idared - 10,5%

3. Jonagold/Jonagored - 10,3%

4. Gala - 8,5%

5. Champion/Shampion - 4,2%

Celelalte soiuri acoperă procentul rămas, de 51,3%.

 

TOPUL SOIURILOR DE PERE


1. Conference - acoperă 31% din suprafaţa cu livezi de pere din UE şi a fost recoltat, în principal, în Spania, Belgia şi Țările de Jos

2. Abate - 14,4

3. Williams - 12,3%

4. Rocha - 10,2%

5. Blanquilla - 3,4%

Alte soiuri ce se regăsesc în livezile europene acoperă 28,8%.

 

SPUNEŢI DA SOIURILOR DE LA NOI


„Aceste soiuri de mere (nr. din top) nu pot fi declasate, pentru că sunt productive. Materialul săditor este obţinut pe portaltoi de ultimă generaţie şi sunt foarte căutate şi de fermierii români, chiar dacă necesită un număr mare de tratamente. Au gene de Jonathan şi de Golden Delicious, care sunt cele mai sensibile soiuri la boli şi dăunători, fără 14-16 tratamente nu le ţii sub control.

În comunitatea europeană se cultivă hibrizi şi au reuşit să mai lucreze puţin la rezistenţa lor, dar eu tot zic să aducem înapoi soiurile româneşti care au au dat rezultate bune”, spune Olimpia Iordănescu, profesor la Facultatea de Horticultură a USAMVB Timişoara.

 

prune romanesti_bROMÂNIA PRODUCE JUMĂTATE DIN CANTITATEA DE PRUNE DIN UE


În anul 2020, România a produs aproape jumătate (47,5%) din cantitatea de prune din UE, fiind, astfel, cel mai mare producător de prune din Uniunea Europeană, urmată, la mare distanţă, de Franţa, Italia, Spania şi Polonia, care au ocupat următoarele locuri din clasament, însă acestea au realizat împreună doar 38,3% din cantitatea de prune recoltată în UE.

Din 2015 până în 2020, producţia de prune din România a crescut cu 51%, de la mai puţin de 500.000 tone, la peste 775.000 tone, în timp ce suprafaţa cu pruni a crescut cu doar 1.400 ha, de la 65.600 ha la 67.000 ha, arată datele Institutului Naţional de Statistică, date care nu iau în calcul toate suprafeţele cultivate pentru autoconsum.

La producţia de mere, pe primele locuri au fost Polonia (30% din producţia totală a UE) şi Italia (20,8%) care, împreună, au dat peste jumătate din toate merele recoltate în UE, urmate de Franţa - 13,7%, Germania - 8,6% şi România - 4,5%.

Italia (26,4%), Ţările de Jos (17%), Belgia (16,7%) şi Spania (13,8%) au obţinut, împreună, aproape trei sferturi din totalul perelor recoltate în UE în 2020.

 

În 2020, România a realizat 47,5% din producţia de prune (locul 1) şi 4,5% din producţia de mere (locul 5) a UE.

 

un articol de

VIOLETA MÂŢ

Vizualizat: 1265 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Emanuel Miclăuş, la vârsta de 14 ani, se bucură de cei doi berbeci şi cele 63 de oi de Brează de care are mare grijă.

”De la şapte ani mă ocup de animale, de agricultură, de tot. Toamna le ţinem aici la Haţeg, la fratele meu.Pe timp de iarnă, primăvara şi vara le avem acasă sau la munte. Nu e chiar aşa de greu. Dimineaţa mă trezesc, mă duc la şcoală, vin după-amiaza şi le fac curăţenie, le dau apă, merg cu ele pe câmp, apoi învăţ. Vreau să mă fac medic veterinar, să urmez Facultatea de Medicină”, ne-a mărturisit Emanuel Miclăuş.


Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer Deutz-Fahr 6125 C - ediţie specială în culori Hürlimann Climate FieldView - simplificarea procesului decizional din ferme
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?