Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Tomata românească, o creaţie a cercetării buzoiene

Publicat: 11 octombrie 2018 - 18:31
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În data de 4 august 2018, impunătoarea Vilă Albatros, din Parcul Alexandru Marghiloman din Buzău, a găzduit prima ediţie a Festivalului Internaţional al TOMATELOR şi al BIODIVERSITĂŢII. Evenimentul a fost organizat de către SCDL Buzău, Primăria Municipiului Buzău şi Grupul ”Seminţe cu suflet”, având ca parteneri Societatea Română a Horticultorilor, Facultatea de Horticultură Bucureşti, Association Internationale de Tomatophilie şi ECORURALIS.

Nu întâmplător s-a organizat acest Festival la Buzău. Aici se află cel mai vechi bazin legumicol din România, zona unde au fost create şi primele soiuri comerciale româneşti de tomate. Şi nu numai atât. Aici, la SCDL Buzău, şef al laboratorului de genetică şi ameliorare este Costel Vînătoru, membru corespondent al ASAS, cel mai bun specialist în acest domeniu, brandul Staţiunii, poate şi cel care a atras participarea atâtor producători din toate colţurile ţării. Au venit cultivatori din judeţele Timiş, Alba, Botoşani, Constanţa şi altele. Trebuie spus că însuşi Costel Vînătoru deţine în colecţia sa peste 1.500 de surse de gene pentru tomate.

Festivalului Internaţional al TOMATELOR şi al BIODIVERSITĂŢIIClick pe poza pentru galerie!

Sute de soiuri şi varietăţi de roşii
La umbra arborilor din parcul Marghiloman, au expus peste 30 de cultivatori, care au venit cu sute de soiuri şi varietăţi de tomate. Luminiţa Poujade, sosită tocmai din judeţul Timiş, a prezentat peste o sută de soiuri de tomate din cele peste două sute de varietăţi cultivate în propria grădină. Cu circa 30 de sortimente a participat şi ”Grădina Moldovei”, o bancă de seminţe nou înfiinţată în Republica Moldova. Nu-l putem trece cu vederea nici pe Bruno Fournier din Franţa, care are în colecţie aproape 2000 de varietăţi de tomate şi care este, de altfel, şi preşedintele Association Internationale de Tomatophilie. Au participat şi cultivatori din Austria.
Pentru prima ediţie, evenimentul a fost un real succes. Să vezi, să pipăi, să miroşi şi, nu în ultimul rând, să deguşti sute de varietăţi de tomate, de diverse culori şi arome, de mărimi şi forme diferite, cu diferite destinaţii - consum în stare proaspătă şi procesare - timpurii, semitardive sau tardive, tomate clasice ca mărime, super tomate sau tip cherry, toate la un loc, într-o ambianţă extrem de atrăgătoare, într-o atmosferă destinsă, de prietenie, a fost o şansă unică. A fost de fapt un adevărat regal al tomatelor.

Un mic pas spre o mare ţintă: BANCA DE GENE
Am remarcat printre invitaţi unele personalităţi care au dat greutate manifestării. Numesc aici pe Toma Constantin, primarul Municipiului Buzău, un om cu viziune, un susţinător fervent al cercetării legumicole buzoiene şi mai ales al înfiinţării unei Bănci de Gene de sine stătătoare, cu personalitate juridică, la Buzău. Am remarcat pe profesorul Adrian Peticilă de la USAMV Bucureşti, pomicultor, dar îndrăgostit de legumicultură, precum şi pe buzoianul George Sava, secretar general adjunct în MADR, care a subliniat importanţa evenimentului ca un prilej de schimb de opinii, de experienţă, precum şi de material biologic, reamintind şi faptul că ministerul susţine zona legumicolă şi în special tomatele. Printre invitaţi s-a aflat şi Gheorghe Vlad, preşedintele Confederaţiei Asociaţiilor Ţărăneşti din Agricultura României, partizan al înfiinţării Băncii de Gene aici la Buzău, sub conducerea lui Costel Vînătoru - ”omul potrivit la locul potrivit”, cum îl numeşte Gheorghe Vlad.
Din punct de vedere al biodiversităţii, ofertele au fost extrem de generoase. Au fost expuse pătlăgele vinete de culori şi forme diferite, căpşuni, dovlecei de peste 1 m lungime, dar şi tip Patisson, dovleac uriaş pentru copt, ardei de diferite culori, forme şi mărimi, castraveţi, dintre care n-avea cum să lipsească soiul de castravete amar, recomandat diabeticilor şi multe alte specii horticole.
Pentru prima ediţie, Festivalul Internaţional al Tomatelor şi Biodiversităţii, a fost un real succes. Mulţumiri deosebite se cuvin şi colectivului Centrului Cultural ”Alexandru Marghiloman”, conduşi de Elena Isbăşoiu.
Consider că evenimentul de la Buzău a fost un mic pas spre o mare ţintă: BANCA DE GENE!

Victor LĂCĂTUŞ
Preşedinte de onoare al Cooperativei Agricole ”Legume de Vidra”
Membru titular al ASAS

 


TOMATE APRECIATE ŞI ÎN FINAL PREMIATE
Organizatorii Festivalului au ales şi o comisie care, pe baza punctajelor obţinute în urma aprecierii membrilor acesteia, să decidă câştigătorii celor trei categorii.
• Tomate pentru consum în stare proaspătă:
Premiul I: Ştefan şi Alina, în mod deosebit cu soiul Golden Peach;
Premiul II: Ecoruralis cu soiul Frumoasa de Dâmboca;
Premiul III: Delia Ionescu cu soiurile Roşii Româneşti şi Roşia de Banat;
Trei menţiuni: Neculai şi Alina Gheorghiu, Rozalia Tokos şi Elena
Neagu.
• Tomate tip cherry:
Premiul I: Neculai şi Alina Gheorghiu pentru toate soiurile cherry de culoare roşie;
Premiul II: Ştefan Sholz din Austria s-a remarcat cu soiul Ivory drops;
Premiul III: Mariana Seremat pentru soiul Black Maur.
Menţiuni: Andrei Otaiu, Luminiţa Poujode şi Solaris Organicum.
• Tomate destinate industrializării:
Premiul I: Marius Huţanu pentru tot materialul genetic prezentat;
Premiul II: Agata Spielman pentru soiul Ţărăneşti de Suceava.
Toţi premianţii au fost, între altele, răsplătiţi şi material. Dar adevărul este că practic toţi participanţii au avut de câştigat.


Un articol publicat în revista Ferma nr. 15/220 (ediţia 1-14 septembrie 2019)

Vizualizat: 199 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!