Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

ToBRFV un NOU VIRUS care atacă TOMATELE!

Publicat: 07 mai 2019 - 10:13
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Literatura de specialitate din Occident şi nu numaidiscută, de câţiva ani, despre apariţia în culturile de tomate protejatea unui nou virus,şi anume Tomato brown rugose fruit virus (virusul fructelor brun rugozate de tomate).

Simptomele au fost semnalate încă din 2014,în Israel şi Iordania. Virusul este considerat ca un nou membru al genului de Tobamovirusuri. Fructele de pe plantele infectate pot dezvolta zone galbene, rugoase şi, de asemenea, suprafeţe necrotice sau brune care le face total necomercializabile. Simptomele apar atât pe fructele verzi, cât şi pe cele coapte. Acest virus este în legătură cu virusul mozaicului tutunului (TMV) şi cu virusul mozaicului tomatelor (ToMV). Totuşi, aşa cum arată dr. Aviv Dombrovski de la Volcani Center din Israel şi alţii, noul virus poate să nu ţină seamă de gena de rezistenţăTm-22, ceea ce înseamnă că hibrizii de tomate cu rezistenţă la TMV şi ToMV vor fi sensibili la noul virus ToBRFV.

ToBRFV un nou virus care atacă tomateleClick pe poza pentru galerie!

Ameninţare reală pentru tomatele din România
În prezent ToBRFV produce îngrijorare printre fermierii din Olanda, Italia (cu deosebire în Sicilia), Spania, Germania (unde unele focare au fost eradicate), Anglia, precum şi în America de Sud (Mexic) şi USA (California). Mai mult ca sigur că acest virus se găseşte şi în culturile de tomate din România. De altfel, noi am asociat unele simptome cu prezenţa ToBRFV, dar nu ne-am pronunţat, deoarece nu s-au putut face analize de laborator care să certifice existenţa lui. De aceea vom insista în continuare pe modul de manifestare a atacului pentru ca fermierii, cel puţin vizual, să presupună existenţa virusului şi să semnaleze acest lucru specialiştilor.

Cum se manifestă infecţia cu ToBRFV
Virusul este astfel numit după urmele rugoase brune care apar pe fructe şi, uneori, şi pe frunze. Simptomele infecţiei pot diferi de la un hibrid la altul. În ţara noastră am evidenţiat cazuri în care un hibrid a fost mai susceptibil la infecţia cu ToBRFV decât alţii. În cazul tomatelor, simptomele includ mozaicarea mai mult sau mai puţin severă, decolorarea frunzelor, unele frunze devin mai înguste, deformate, colorate în galben sau brun cu epiderma rugoasă. Puncte necrotice pot să apară pe peduncul, caliciu şi peţioli. O primă lucrare care a apărut în Israel menţiona faptul că, pe plantele bolnave, 10-15% din fructe aveau simptomele tipice. În Iordania însă, procentul a fost de SUTĂ LA SUTĂ! Posibil ca diferenţa să fie datorată hibrizilor cultivaţi.
Virusul se răspândeşte uşor la toate plantele din cultură. Ca simptome obişnuite menţionăm:
- Mozaicările (clorotice sau pale) pe frunzele mai tinere de la vârf sau pe copili;
- Frunzele pot fi încreţite şi deformate, iar în unele cazuri pot fi mai înguste;
- De la caz la caz se pot observa frunze rugoase-sticloase;
- Pe tulpini apar dungi brune (necrotice);
- Piticirea plantelor;
- Pe fructe pot să apară marmorări clorotice, similare infecţiei cu virusul mozaicului pepenilor;
- Fructele sunt brun rugoase.
Tomatele sunt principala gazdă pentru ToBRFV, dar experienţele au demonstrat că
ardeiul gras şi ardeiul gogoşar, precum şi specii de Nicotiana, Solanum nigrum, Chenopodium quinoa, Petunia hybridaşiChenopodiummurale, inoculate cu acest virus, pot fi gazdeminore, manifestând uşoaresimptome. La ardei,simptomelefoliareincluddeformarea, îngălbenireaşimozaicarea. La rândullor,fructele de ardeisuntdeformate, cu zone galbenesaubrunesau cu dungiverzi. Pătlăgelelevineteşicartofii nu suntsensibile. Testul Elisa efectuat dupăinoculare a fostnegativ.

Principalele căi de transmitere
Tobamovirusurile sunt stabile şi în afara plantelor gazdă. Principalele căi de transmitere a ToBRFV sunt prin materialul de înmulţire (butaşi şi altoire) sau pe căi mecanice şi prin contact (unelte contaminate, mâini, haine, contact direct de la o plantă la alta). Transmiterea prin sămânţă este o presupunere, care mai trebuie să fie verificată.
Tobamovirusurile pot rămâne potenţial infecţioase în seminţe şi în resturile vegetale, contaminând solul luni de zile. Ele s-au găsit în substanţele de acoperire şi în endosperm, ceea ce explică de ce tratamentele convenţionale de dezinfecţie a seminţelor nu sunt eficiente în controlul virusurilor. Chiar dacă transmiterea din sămânţă la răsad este redusă, diseminarea ulterioară prin contact (cum ar fi în timpul transplantării răsadurilor sau lucrările manuale din cultură) permit o împrăştiere rapidăîn interiorul serei sau solarului. Experienţe recente au arătat că ToBRFV poate fi purtat de bondari (Bombusterrestris) şi transmis la plantele sănătoase în timpul polenizării (mecanic).
Odată virusul introdus într-o zonă, măsurile de control ale acestuia sunt foarte limitate şi se bazeazăîn principal pe eliminarea plantelor infectate şi pe măsuri stricte de igienă (”cea mai bună practică igienică”). Multe dintre măsurile de igienă au un rol profilactic de limitare a riscului pătrunderii, împrăştierii şi impactului acestui virus.
De asemenea există metode de testare (ELISA şi RT-PCR) prin care se detectează prezenţa virusului în seminţe şi se evită introducerea şi răspândirea acestuia.

Măsuri de prevenţie
Odată ce apare un focar de ToBRFV, practicile normale de lucru din spaţiul protejat pot răspândi rapid virusul prin mişcări de instrumente şi echipamente contaminate (cum ar fi în timpul cârnirii plantelor, pe mâinile şi îmbrăcăminte a lucrătorilor, cu ambalajele, prin palisarea plantelor, dar şi pe structura solariilor). Măsurile de precauţie trebuie să fie de rutină. Lista acestora nu este exhaustivă şi se referă de regulă la toţi patogenii transmişi prin contact, incluzând şi alţi viruşi şi viroizi. La aceste măsuri de precauţie, mai adăugăm:
- alegerea hibrizilor cu toleranţă la ToBRFV;
- aprovizionarea cu seminţe din surse autorizate;
- dezinfecţia uneltelor şi spaţiilor protejate (sere,solarii) cu Menoclean 1% prin stropire(pereţi, alei, registre, scheletmetalic/lemnetc;
- rotaţia culturilor;
- dacă sunt suspiciuni cu privire la provenienţa seminţelor se poate face un tratament cu 1-2 zile înainte de semănat cu fosfat trisodic în concentraţie de 8%, prin imersare timp de 20 minute, după care se spală cu apă de la robinet, prin imersie timp de 15 minute, urmând ca uscarea acestora să se facă la umbră;
- producerea răsadurilor în spaţii separate de culturile comerciale;
- măsuri suplimentare de igienă în procesul de altoire a răsadurilor;
- înlocuirea aţei de legat la fiecareciclu de cultură;
- spălarea mâinilor, foarfecilor, cuţitelor la lucrări în verde, cu detergenţi sau lapte degresat;
- observarea zilnică a culturilor;
- eliminarea plantelor bolnave din cultură şi distrugerea lor prin ardere;
- localizarea şi semnalizarea zonelor cu atac pentru a putea fi lucrate la sfârşitul zilei de lucru;
- spălarea şi dezinfectarea echipamentului de lucru;
- la sfârşitul perioadei de vegetaţie, la defrişare, se elimină plantele bolnave prin smulgere cu tot cu rădăcini.
O măsură obligatorie o constituie informarea lucrătorilor cu privire la pericolul acestui virus şi evident la modul de manifestare, simptomatologie, pentru a-l recunoaşte şi a înţelege măsurile de protecţie şi prevenire a infecţiilor. Nu trebuie să lipsească mănuşile de protecţie de unică folosinţă, precum şi pelerine şi plastice pentru încălţăminte, tot de unică folosinţă.
Ca şi în cazul altor virusuri şi viroizi sau alţi agenţi patogeni care se transmit prin contact, mecanic, controlul acestora este relativ limitat. De aceea cea mai bună măsură este prevenţia!

Victor LĂCĂTUŞ
Constantin COSTACHE


Un articol publicat în revista Ferma nr. 7/234 (ediţia 15-30 aprilie 2019)

Vizualizat: 1527 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?