Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Toamna în pomicultură

Publicat: 15 octombrie 2010 - 15:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În luna septembrie, preocuparea de bază a pomicultorului este îndreptată spre recoltarea şi valorificarea producţiei de fructe.

Click pe poza pentru galerie!

Concret, acum se finalizează culesul fructelor cu coacere de vară-toamnă, respectiv se continuă recoltarea celor din soiurile cu coacere târzie de piersic, nuc, castan comestibil, alun, unele soiuri de măr şi de păr.

Stropirile se întrerup cu 12-14 zile înaintea recoltării. În funcţie de specie, soi şi de gradul de toxicitate al pesticidelor folosite se opresc şi tratamentele fitosanitare clasice. Se pot aplica tratamente postrecoltare care s-au dovedit, pe baza cercetărilor, foarte eficiente pentru îmbunătăţirea păstrării fructelor.

Tot acum, se revăd şi se finalizează lucrările de pregătire a spaţiilor de depozitare, a instalaţiilor de frig şi aerisire, dezinfecţia beciurilor, pivniţelor şi pregătirea altor spaţii improvizate. De asemenea, se revede necesarul de ambalaje, containere, lăzi, saci de recoltat, coşuri, găleţi şi a mijloacelor de transport.

După recoltare, putem trece la deshidratarea prunelor, a unor soiuri specializate de pere şi de mere, pregătirea magiunului, marmeladelor, compoturilor, borhoturilor etc..

În livezile de pomi fructiferi se pot identifica golurile din plantaţii (pomi lipsă, bolnavi, debili, neproductivi) în vederea completării cu pomi din aceleaşi specii şi soiuri şi totodată se execută lucrările de împrejmuire. În parcele se cosesc buruienile şi resturile de iarbă se lasă sub pomi.

 

Recoltarea şi valorificarea fructelor

În a doua decadă a lunii septembrie, încep pregătirile practice pentru recoltarea merelor şi perelor cu coacere de toamnă-iarnă. Există un moment optim de recoltare a fructelor, iar dacă are loc mai devreme, e posibil ca fructele să nu-şi termine coacerea şi să se deprecieze ca aspect şi ca gust.

Recoltarea merelor şi perelor din soiurile târzii destinate consumului în stare proaspată şi depozitării se recoltează cu mult timp înainte de consum. Întârzierea recoltatului peste epoca optimă face la rândul ei ca procesele de maturare să se desfăşoare rapid, cu consecinţe nefavorabile asupra duratei de păstrare şi determină pierderi de producţie.

Păstrarea fructelor o perioadă mai îndelungată, fără pierderi cantitative şi calitative peste anumite norme, este condiţionată de următorii factori: epoca recoltării; calitatea lucrărilor de recoltare, manipulare şi transport; durata de timp dintre momentul recoltării şi introducerea în depozitele de păstrare.

 

Alte lucrări de toamnă

În căpşunăriile comerciale se înlătură filamentele dintre rânduri, iar în plantaţiile unde densitatea tufelor s-a micşorat, acestea se dirijează în brazdă, realizându-se îndesirea şi întinerirea plantaţiei. În cazul soiurilor care realizează al doilea val de fructificare, fructele se recoltează şi se valorifică.

În stoloniere, se continuă irigatul şi scoaterea buruienilor prin smulgere, pentru a nu fi deranjaţi stolonii ce continuă înrădăcinarea. Luna septembrie este sezonul cel mai potrivit pentru înfiinţarea de noi plantaţii de căpşun, materialul săditor fiind asigurat de stolonierele cu stoloni bine înrădăcinaţi.

Se continuă lucrările pregătitoare înfiinţării noilor plantaţii de pomi fructiferi. Se aleg terenurile, se defrişează şi se strâng diferitele resturi vegetale. Pentru plantaţiile comerciale se trece la desfundatul terenului, iar în curţi se fac gropile şi se asigură îngrăşămintele organice.

După stabilirea sortimentului de soiuri, pe specii, se ia legătura din timp cu pepiniera şi se contractează materialul săditor. E de preferat procurarea pomilor altoiţi din pepinierele autorizate, unităţi care asigură autenticitatea soiurilor, calitatea şi starea fitosanitară a acestora.

În pepinierele pomicole se continuă tratamentele fitosanitare pentru păstrarea frunzişului sănătos. Se încheie altoitul puieţilor şi marcotelor, se verifică prinderea ochilor altoi şi se realtoiesc cei neprinşi.


SFATURI PRACTICE PENTRU RECOLTARE

La recoltarea fructelor, trebuie avute în vedere o serie de reguli:

- respectarea perioadei optime de cules şi recoltarea într-un timp cât mai scurt (20-25 zile) spre a se evita pierderile cauzate de avansarea în coacere sau de starea vremii;

- culegerea cu grijă a fructelor, folosind recipiente speciale şi platformă de recoltat, pentru a evita manipulările suplimentare ale fructelor şi amestecarea în acelaşi recipient cu cele necorespunzătoare păstrării;

- protejarea recolte, după cules până la transportul în depozit, evitându-se expunerea la soare, la vânt şi la ploaie a fructelor culese;

- transportul imediat şi direct de la livadă în depozit, folosindu-se mijloace adecvate, care să asigure sănătatea şi integritatea fructelor;

- păstrarea în cât mai bune condiţii până la livrare, folosind raţional şi eficient spaţiile de depozitare;

- evitarea manipulărilor suplimentare în depozite, prin efectuarea condiţionării lor o singură dată, la livrare.

Vizualizat: 1125 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?