Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Teren restrâns, livadă generoasă. Cum e posibil?

Publicat: 04 august 2018 - 18:43
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Vreţi să aveţi propria livadă de fructe, dar dorinţa pare imposibilă deoarece nu dispuneţi de prea mult spaţiu? În această situaţie ar trebui să luaţi în considerare speciile hibride de pomi fructiferi columnari, a căror coroană se dezvoltă pe verticală. 

Specialiştii susţin că datorită costurilor reduse pentru înfiinţarea şi întreţinerea plantaţiilor, datorită randamentului lor crescut, dar şi a efectului estetic pe care îl oferă, speciile fructifere columnare se vor transforma într-o soluţie eficientă pentru livezile din viitor.

pomi columnariClick pe poza pentru galerie!

Cum şi unde a apărut acest tip de pom fructifer?
La începutul anilor ’60, Anthony Wijcik din Kelowna (Canada), care avea ca ocupaţie cultivarea merilor, a observat o deviaţie genetică la unul dintre meri. A speculat acest fenomen şi astfel a ajuns să creeze un nou soi care avea să poarte de atunci numele de măr columnar - McIntosh Wijcik. Între timp, pe piaţă au mai apărut câteva specii pomicole columnare: păr, prun, cireş sau piersic, la care există tipul dwarf (pitic), însă mărul este pomul cel mai consacrat de acest gen.“La noi în ţară, soiul columnar McIntosh Wijcik a fost introdus şi experimentat la Institutul de Cercetare - Dezvoltare pentru Pomicultura Piteşti - Mărăcineni, Argeş. Astfel, în urma hibridărilor au fost selecţionate forme columnare ce prezentau o serie de calităţi, cum ar fi rezistenţa genetică la rapăn, productivitatea sporită, fructe mijloci şi mari (130g - 160g), mai gustoase şi frumos colorate. În anul 2005, a fost omologat primul soi autohton cu rezistenţă genetică la rapăn, denumit Nicol. Chiar dacă produce mai puţine fructe comparativ cu un pom fructifer cu port normal sau cu un pom de tip dwarf (pitic), fructele mărului columnar au dimensiuni normale, iar fructificarea se poate menţine până la 20 de ani”, a declarat Marian Stoian, inginer horticultor la Staţiunea Didactiă Belciugatele - Ferma Moara Domnească.

Care sunt avantajele cultivării pomilor columnari?
Unul dintre cele mai mari avantaje ale pomilor columnari este acela că pot fi plantaţi aproape oriunde în afara livezilor. Datorită dimensiunilor lor reduse, nu ocupă şi nu au nevoie de un spaţiu generos, spre deosebire de ceilalţi pomi fructiferi. De asemenea, aceştia pot fi crescuţi pentru valoarea lor estetică în curţi, grădini, pe terase, pe lângă trotuare, chiar şi la birou, dacă li se respectă cerinţele de mediu. Din acest motiv şi-au căpătat numele de pomi fructiferi urbani.
Merii columnari tind să devină un “target deal” (afacere ţintă) datorită costurilor reduse la înfiinţarea şi întreţinerea plantaţiilor pe toată durata lor de viaţă. Promovarea pomilor fructiferi cu creştere columnară este justificată şi de faptul că oferă densităţi mari în plantaţii, de până la 4 pomi pe doar un metru pătrat.
„Referitor la factorul lumină, mărul columnar are avantajul că suportă un mediu cu densitaţi mari de plantare, de aceea este rezistent la umbrirea creată de pomii alăturaţi. Din moment ce mărul columnar nu produce ramuri în exces, au loc mai puţine creşteri vegetative şi astfel îi permite utilizarea substanţelor nutritive în formarea florilor şi fructelor. În plus, dezvoltarea fructelor aproape de ax le imprimă acestora o uniformitate ridicată”, explică Marian Stoian.
Dacă intenţionaţi să cultivaţi meri columnari, specialiştii vă sfătuiesc să obţineţi cel puţin două sortimente diferite, pentru a permite polenizarea încrucişată. Acest lucru este necesar pentru ca pomul să producă multe fructe.

Întreţinere uşoară
S-ar putea să credeţi că aceşti pomi delicaţi sunt exigenţi în ceea ce priveşte îngrijirea. Nu este cazul! Numai condiţiile extrem de calde sau de reci nu sunt potrivite soiului columnar. Pomii au nevoie de expunere la lumina solară completă şi trebuie să fie udaţi în mod regulat, asigurându-vă că solul nu devine prea uscat. În timpul creşterii, au nevoie de un îngrăşământ de bună calitate, fie unul echilibrat, aplicat pe tot parcursul sezonului de creştere, fie un îngrăşământ cu eliberare controlată, aplicat o dată pe an. În fiecare primăvară, înainte de pornirea în vegetaţie, pomilor fructiferi li se aplică tăieri de întreţinere şi de fructificare. Tunderea copacilor ar trebui făcută numai pentru a elimina părţile deteriorate. „Din experienţă s-a observat că soiurile de măr columnar necesită mai puţine tratamente cu produse de combatere a bolilor şi dăunătorilor. Pomii au nevoie de apă în mod regulat, de aceea este necesară înfiinţarea unui sistem de irigare prin picurare. Tăierile de întreţinere şi de fructificare sunt reduse şi se concentrează mai degrabă pe îndepărtarea din pom a ramurilor bolnave, rănite sau moarte”, a completat Marian Stoian.
În concluzie, există premise serioase care ne fac să afirmăm că pomii columnari vor câştiga popularitate şi că, în general, afacerile cu aceste specii fructifere vor fi din ce în ce mai apreciate în viitorul apropiat.

Marian Stoian_b
Marian Stoian: “Rezistent la îngheţ, dar şi la secetă, mărul columnar dă un randament bun la hectar şi poate fi adoptat cu succes în cultura ecologică. De asemenea, un spaţiu adecvat îi va facilita o dezvoltare armonioasă”.


DENSITATEA OPTIMĂ PENTRU RANDAMENTUL MAXIM LA HECTAR
Potrivit recomandărilor Institutului de Pomicultură din Geisenheim - Germania, folosind schema de plantare redată în continuare pentru livezile de meri columnari, puteţi obţine un randament maxim la hectar.
Randament maxim - acoperire de 100% a suprafeţei unui măr columnar - 220 fructe (46 kg/3 m);
Randament optim - acoperire de 40% a suprafeţei unui măr columnar - 71 fructe (15 kg/3 m).
Plantarea pe un singur rând, cu matricea de plantare de 0,40 m x 3 m, determină o densitate de aproximativ 7.500 pomi/ha, cu o înălţime de aproximativ 3 m. Aceştia produc în medie 5 kg de fructe per pom şi vor da un randament de 112,5 t/ha.
Plantarea pe două rânduri, cu matricea de plantare 0,50 m x 0,50 m x 3 m, determină o densitate de aproximativ 10.285 pomi/ha, cu o înălţime de circa 3 m. Pomii produc în medie 5 kg de fructe şi vor da un randament de 155 t/ha.

pomi columnari_b

pomi columnari_b


Un articol publicat în revista Ferma nr. 11/216 (ediţia 15-30 iunie 2018)

 

Vizualizat: 6224 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?