Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Tehnologii noi într-o formă accesibilă pentru legumicultori

Publicat: 01 septembrie 2016 - 13:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Asociația pentru Agricultură Avansată a fost înființată acum doi ani cu scopul precis de a introduce și testa cele mai noi tehnologii în domeniul cultivării legumelor atât în sistem protejat, cât și în câmp.

Click pe poza pentru galerie!

„În afară de experimentare, testare și de implementare a noilor produse și a tehnologiilor inovative, încercăm cu asociația noastră să ajutăm și fermierii pe partea de consultanță de specialitate, oferindu-le sprijin în rezolvarea diverselor probleme cu care se confruntă în sere, solarii sau în spațiile deschise din câmp”, ne-a declarat dr. ing. Costel Pohrib (foto), liderul acestei structuri asociative constituite în cel mai mare bazin legumicol din țară - Matca, județul Galați. 

Deși pare a avea o influență regională, Asociația pentru Agricultură Avansată are o anvergură la nivel național, acționând atât prin rețeaua de fermieri și distribuitori pe care îi are cunoscuta firmă Marcoser din comuna gălățeană Matca - cu care asociația are dezvoltat un parteneriat extrem de rodnic -, cât și prin alte structuri asociative. 

 

O platformă de comunicare între legumicultori

„Intenționăm ca, în cel mai scurt timp, Asociația pentru Agricultură Avansată să devină o platformă de comunicare optimă între toți legumicultorii din țară, un important loc de confluență, - chiar și în plan virtual - pentru fermieri și specialiștii noștri, un spațiu unde să se discute despre tendințele și inovațiile apărute în legumicultură. Scopul nostru este să ne constituim într-un reper și un suport pentru toți cei care vor să promoveze dezvoltarea legumiculturii românești”, a precizat Costel Pohrib.

De asemenea, potrivit spuselor interlocutorului nostru, Asociația pentru Agricultură Avansată, prin specialiștii ei, elaborează programe de fertilizare, de combatere fitosanitară integrată la nivelul fermei, la nivelul solarului. 

„În cei aproape zece ani de testare, de experimentare și consultanță în legumicultură în loturile demonstrative de la Marcoser, în mare parte culturi în mediu protejat, de tomate, castraveți, vinete, fasole, ardei iute, ardei gras, ardei gras roșu și pepene galben - la ultimele două culturi am făcut pionierat - am căpătat suficientă experiență, punând la punct tehnologii într-o formă accesibilă tuturor fermierilor. În acest moment suntem în stare să oferim tehnologii de cultură și avem curajul să arătăm întregii țări și să răspundem oricăror întrebări sau oricăror provocări care ar putea veni din partea legumicultorilor”, a susținut Costel Pohrib.

 

Un punct de plecare în carieră pentru absolvenți 

Asociația pentru Agricultură Avansată are în intenție formarea unei rețele de promotori ai acestui nou sistem de cultură legumicolă modernă, cu o nouă generație de studenți, de absolvenți de Horticultură și de Agronomie, care să înțeleagă noile tehnologii și pe care să le promoveze cu stăruință, tinerii să fie atât promotori, dar și cei care experimentează și să ofere soluții tehnologice la problemele apărute în culturile legumicole. 

„Nu peste mult timp, la Ferma Marcoser de la Matca - ce însumează 2,5 ha de solarii și un hectar de cultură de câmp - vom organiza o vizită de lucru a studenților din ani terminali de la Facultatea de Horticultură de la USAMV București, în formatul căreia să le prezentăm roadele testelor și experiențelor noastre. Iar cei care doresc, după absolvire noi le putem oferi un un punct de plecare în carieră printr-un program de training și de promovare a acestor tehnologii”, a susținut Costel Pohrib.

 

 


CONSULTANȚĂ ȘI DIAGNOSTIC AL BOLILOR, ONLINE

„Lucrăm la un proiect de consultanță și de diagnosticare a bolilor online, care să le permită legumicultorilor să introducă datele de cultură, ei vor face niște poze cu boala respectivă din culturile de tomate, castraveți, ardei, le vor trimite unor consultanți specializați pe culturile respective și vor primi un răspuns expertizat în cel mai scurt timp”, a precizat liderul Asociației pentru Agricultură Avansată Matca. 

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.15(176) 1 - 15 septembrie 2016

Vizualizat: 1285 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?