Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Tehnologia piersicului în regim biologic

Publicat: 29 august 2012 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Tehnologiile moderne aplicate în ţările mari cultivatoare de piersic implică distrugerea insectelor, ciupercilor, bacteriilor şi a altor dăunători ai culturii, impunând în acelaşi timp aplicarea unui foarte mare număr de tratamente costisitoare, care, pe de altă parte, conduc şi la apariţia unor dăunători rezistenţi, pentru combaterea cărora s-au produs substanţe chimice cu efecte tot mai distructive

Click pe poza pentru galerie!

Rezultatul a fost poluarea fructelor şi a solului, cu acumularea unor cantităţi tot mai mari de toxine, periculoase pentru consumatori.

Chimizarea agriculturii, inclusiv a pomiculturii, respectiv îngrăşămintele, erbicidele, pesticidele şi alte substanţe şi produse ale industriei chimice, a sporit considerabil recoltele şi le-a îmbunătăţit calitatea. Însă, folosirea în exces a produselor chimice n-a întârziat să-şi arate şi părţile dăunătoare.

Astfel, îngrăşămintele chimice folosite fără a cunoaşte momentul şi cantitatea optimă de aplicare au determinat distrugerea microorganismelor care contribuie la transformarea materiilor organice în humus, schimbarea raportului dintre componentele chimice ale solului, acidifierea lui şi alte fenomene, însumate sub denumirea de poluare a solului şi a apei.

 

Prevenirea poluării prin metode culturale

Sub denumirea de agricultură ecologică, bazată pe prevenirea riscurilor prin folosirea unor soiuri de piersic adaptate, rotaţia culturilor (nu se recomandă plantarea piersicului după piersic), menţinerea structurii solurilor prin lucrări adecvate (subsolaj, discuiri), conservarea faunei utile în sol (râme, insecte şi animale de sol), folosirea metodelor alternative de combatere (lupta biologică, lupta integrată, lupta chimică), specialiştii încearcă să obţină fructe cât mai sănătoase.

Pentru producătorii particulari care doresc să obţină piersici ecologice, recomandăm următoarele metode şi posibilităţi de prevenire a poluării mediului, inclusiv a fructelor, uşor de aplicat.

Solul. Oriunde e posibil, îngrăşămintele chimice vor fi înlocuite cu îngrăşăminte organice, respectiv gunoi de grajd bine fermentat, mraniţă, compost.

Îngrăşămintele chimice se vor aplica numai pe baza buletinelor de analize, eliberate de laboratoare specializate, care ţin seama de componentele chimice existente în sol, de cantitatea de elemente consumate pentru recolta anului precedent, de rezerva existentă în ramuri.

Îngrăşămintele respective se aplică o singură dată pe an, toamna - după sau la începutul căderii frunzelor, odată cu arătura de bază (singura care se face anual).

Repetatele lucrări ale solului (discuirile, praşilele) - care se fac pentru distrugerea buruienilor şi pentru menţinerea umezelii în sol, se vor înlocui cu mulcirea solului (material vegetal) în strat gros de 10-15 cm. Mulcitul impedică dezvoltarea buruienilor, menţine structura, porozitatea, afânarea şi umezeala solului şi se efectuează prin încorporare în sol toamna.

Plantele. Combaterea integrată a patogenilor şi dăunătorilor la piersic este relativ complicată din cauza numărului mare de tratamente, precum şi a sensibilităţii soiurilor existente în cultură la băşicarea frunzelor, a făinare, monilioză, afide, acarieni etc.

Toate acestea îi obligă pe fermieri să execute un număr ridicat de tratamente cu pesticide
(10-13 pe sezon), care, atrag după ele o serie de neajunsuri, precum: reziduuri toxice în sol şi pe fructe, apariţia de noi organisme mai rezistente faţă de pesticide, distrugerea faunei folositoare din ecosistem.

 

Simplificarea măsurilor de protecţie fitosanitară

Pentru a evita o parte din aceste neajunsuri şi pentru a simplifica măsurile de protecţie fitosanitară la piersic, se recomandă:

- folosirea soiurilor rezistente sau tolerante la virusuri, la băşicarea fructelor, la făinare şi sortimente care necesită doar 3-4 tratamente contra insectelor.
- monitorizarea principalilor dăunători cu ajutorul capcanelor cu feromoni (atractanţi sexuali). Prin monitorizarea insectelor dăunătoare cu ajutorul capcanelor feromonale (Atramol şi Atralin), numărul de tratamente se reduce până la 1-2 pentru unii dăunători, cum ar fi Grapholita molesta şi Anarsia Lineatella.
- diminuarea concentraţiilor până la obţinerea eficacităţii, utilizarea aparatelor de stropit cu volum ultra redus, alături de folosirea pesticidelor ecologice, precum şi aplicarea metodelor ce pot reduce mult din costul aplicării tratamentelor fitosanitare (25-30%).
- crearea unei compoziţii floristice pentru atragerea şi refacerea faunei parazite şi prădătoare; pe intervalul dintre rândurile de pomi se cultivă specii anuale de plante nectarifere: Lolium multiflorum, Sorgum bicolor, Vicia faba, Vicia panonica, Fagopyrum esculentum (troscot), Anason, Chimion, Sinapis alba (muştar).

În biosistemul creat în livada de piersic, ca urmare a cultivării intervalului dintre rânduri cu plante nectarifere, se formează un număr mare de specii prădătoare şi parazite. Aceşti zoofagi cauzează moartea naturală a populaţiilor de afide (păduchi de frunze), fără a mai fi necesare tratamentele chimice cu produse specifice (insecticide).

În astfel de ferme, păduchele verde al piersicului (Myzodes persicae) a avut valori sub pragul economic de dăunare (P.E.D.). De asemenea, populaţiile de tetranichizi (acarieni şi păianjeni) au scăzut sub P.E.D.

Vizualizat: 1246 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?