Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Tehnica recoltării în plantaţiile de piersic

Publicat: 08 august 2012 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

După ce s-a finalizat evaluarea producţiei de fructe şi organizarea campaniei de cules în plantaţiile de piersic, aspecte prezentate în numărul trecut al revistei noastre, începe recoltarea propriu-zisă

Click pe poza pentru galerie!

Operaţiunile de recoltare se execută astfel încât să se evite deprecierile calitative ale fructelor, precum şi vătămarea lor. Astfel, trebuie respectate câteva reguli de bază:

- starea vremii să fie corespunzătoare, evitând orele din zi cu rouă, arşiţă, ploaie etc;
- detaşarea fructelor pentru consumul în stare proaspătă să se facă numai cu peduncul, exercitând o presiune cât mai redusă asupra fructelor în momentul desprinderii de pe ramură;
- evitarea zdrobirii la aşezarea fructelor în recipientele de recoltat sau la transvazarea lor în recipientele de transport sau la păstrarea îndelungată.

În ambalaje se lasă un gol între fructe, pentru a evita strivirea în timpul manipulării şi depozitării. Aceste vătămări, evidente la piersicile cu pulpa albă sau la nectarin, produc în perioada imediat următoare recoltării deprecierea calitativă a fructelor şi pierderi în greutate. Ambalajele cu fructe nu se lasă în bătaia soarelui, a vântului sau a ploii.

În funcţie de uniformitatea maturării, recoltarea fructelor se face:
- în mod selectiv, în etape, pe măsură ce fructele se maturează (2-3 recoltări pe acelaşi
pom);
- integral: fructele se culeg la o singură trecere.

Metodele de lucru folosite sunt recoltarea manuală (toate fazele din cadrul procesului se fac manual) şi cea mecanizată (mai ales pentru piersicile destinate industrializării).

Pentru recoltarea piersicilor sunt foarte utilizaţi sacii cu fundul plat. Găleţile cu fundul capitonat, cu plastic sau carton asigură o protecţie mai mare împotriva strivirii. La manipularea piersicilor, culegătorii vor evita strivirea fructelor şi crăparea epidermei acestora. Fructele nu se aruncă la aşezarea în găleţi, în sacii de recoltare sau când se transferă în coşuri şi lădiţe.

În multe livezi, containerele mari au fost înlocuite cu lădiţele mici uzuale pentru recoltare. Transportul pentru depozitare se face cu tractoare. Spaţiile provizorii de depozitare sunt utile mai ales în cazul recoltării mecanice. În acest caz, fructele sunt scuturate din pomi şi adunate pe o platformă căptuşită, după care sunt mutate rapid de transportoarele cu bandă de la dispozitivul de recoltare în celula de depozitare.

Recoltarea mecanică este utilizată într-o oarecare măsură la scară comercială pentru soiurile de tip “clingstone”, destinate industrializării, mai ales în SUA. De asemenea, metoda e folosită numai experimental pentru freestone (detaşabil de sâmbure), precum şi pentru piaţa de fructe proaspete.
Lădiţele din carton sunt cele mai utilizate la transport şi comercializare. Avantajul lor e acela că evitând atingerea între fructe, strivirea este redusă.

În SUA, se utilizează lădiţele de tip Spartan, consolidate cu sârmă, cu laturile şi fundul căptuşite cu plăci impregnate cu parafină; ele sunt uşor de manipulat şi se comportă bine la refrigerare hidrică şi la transport.

Hârtia sau tăvile din plastic, puse în cutiile din carton sau în lăzile din lemn, sunt din ce în ce mai folosite pentru transportul piersicilor mari. Aceste tăvi (cofraje) reduc strivirea fructelor recoltate într-un stadiu mai matur. Astfel de fructe necesită prerăcirea înaintea ambalării în aceste tăvi.

 

Hidro-refrigerarea piersicilor

Temperatura are influenţă mare asupra coacerii, astfel că piersicile trebuie expediate rapid pe piaţă, în condiţii maxime de refrigerare. Aproape toate piersicile transportate pe pieţe îndepărtate sunt refrigerate înaintea expedierii. Răcirea se poate face cu ajutorul instalaţiilor de refrigerare hidrică, iar mai recent, în camere cu aer refrigerat.

Hidro-refrigerarea piersicilor se poate face pe cale mecanică sau cu gheaţă. Ambalajele cu piersici sunt mişcate în dispozitivul de hidro-răcire, într-un curent de apă rece.

Temperatura apei trebuie menţinută cât mai aproape de 0 °C, printr-o refrigerare corespunzătoare. Rata de refrigerare este influenţată de cantitatea fructelor şi de temperatura iniţială a acestora. Temperatura fructelor poate fi redusă cu 20-30% în 10-15 minute.

Containerele din lemn, cele ambalate cu sârmă, precum şi lăzile de carton sunt adecvate
pentru hidro-refrigerare. Cutiile din carton trebuie să fie dintr-un material rezistent la umiditate. Refrigerarea cu aer este utilizată pentru cutiile din carton, unde există suficient spaţiu pentru mişcarea aerului şi pentru refrigerare.

Piersicile se transportă în camioane frigorifice, în trailere sau vagoane de cale ferată, la 0 °C-7 °C. Temperaturile mai scăzute întârzie coacerea şi favorizează mucegăirea în timpul tranzitului.
Este important ca vehiculele să fie pre-refrigerate la temperatura de tranzit dorită înainte de încărcare.
Încărcarea trebuie efectuată astfel încât să permită circulaţia amplă a aerului în toate zonele încărcăturii.

Atunci când pre-refrigerarea nu este posibilă la ambalare în hala de sortare, piersicile sunt pre-refrigerate în vehicul. Întrucât pre-refrigerarea are nevoie de circa 24 de ore, ea se poate extinde pe parcursul transportului. Când fructele sunt pre-refrigerate în vehicul, este obligatoriu ca circulaţia aerului să fie adecvată pentru a reduce temperatura fructelor cât mai repede cu putinţă.

 

TEMPERATURA DE PĂSTRARE PÂNĂ LA COMERCIALIZARE

Datorită temperaturilor exterioare ridicate în perioada comercializării piersicilor, fructele culese se maturează rapid.

Piersicile culese în stadiul de maturitate pentru expediere se coc după 2-4 zile de expunerea la temperaturi de 21-27 °C. La 16 °C piersicile se coc, având aromă şi savoare bune.
Dacă sunt ţinute la 10 °C până la coacere, savoarea nu este plăcută. La 4,4 °C, viteza de coacere va fi la jumătate faţă de cea înregistrată la temperatura de 10 °C, iar piersicile se descompun în interior înainte de a ajunge la maturitatea deplină.

Temperaturile de 0 şi 2 °C inhibă practic coacerea.
Uneori, piersicile sunt depozitate pentru perioade scurte, în vederea expedierii pe piaţă, precum şi pentru procesare industrială. Înaintea depozitării, fructele trebuie prerăcite la o temperatură apropiată de cea a depozitării. Cele mai multe soiuri pot fi conservate cu succes timp de 10-14 zile la 5 °C sau 2-3 săptămâni la 0 °C. Întrucât piersicile îngheaţă la aproximativ 1 °C, controlul atent al temperaturii este necesar, mai ales în cazul păstrării la 0 °C.

Când piersicile sunt depozitate mai mult timp la 0-5 °C, apar diferite tipuri de descompuneri interne. Adesea, astfel de daune nu sunt evidenţiate până când piersicile depozitate nu s-au copt. Depozitarea într-o atmosferă de 1% oxigen plus 5% bioxid de carbon prelungeşte în mod acceptabil durata de consum a multor soiuri până la 6 şi uneori la 9 săptămâni.

Vizualizat: 1921 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!