Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Târgul Legumelor de Iaşi

Publicat: 14 octombrie 2019 - 09:54
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

La Târgu Frumos, judeţul Iaşi, acolo unde se găseşte o importantă comunitate de ruşi lipoveni care se ocupă preponderent cu producerea legumelor, în special în solarii, în ziua de 29 august a.c., s-a desfăşurat prima ediţie a unui târg profesional pentru legumicultura şi legumicultorii din regiune.

Manifestarea a fost organizată de DAJ Iaşi, împreună cu Primăria Oraşului Târgu Frumos, în colaborare cu Asociaţia Producătorilor de Legume Ecoleg Târgu Frumos şi Cooperativa Agricolă de Gradul I Ecoleg Târgu Frumos. Scopul evenimentului a fost acela de a promova soiurile româneşti de legume şi produsele locale, legumicultorii prezenţi primind câte un document care să ateste participarea la acţiuni de promovare, act util inclusiv la întocmirea dosarelor pentru accesarea de fonduri europene. ”Am încercat să oferim un cadru potrivit pentru schimburi de experienţă între legumicultori şi pentru transferul de informaţii noi, rezultate ale cercetării legumicole moldave. De asemenea, am vizat interacţiunea directă dintre producători şi consumatori. Consumatorii doresc autenticitate şi calitate. Chiar dacă evenimentul se află la prima ediţie, oferta este bogată, fiind expuse spre vânzare produse legumicole, atât în stare proaspătă, cât şi conservată, de la aproximativ 70 de legumicultori din judeţul Iaşi”, menţiona coordonatorul manifestării, Camelia Apetroaie, consilier în cadrul DAJ Iaşi.

LegumeClick pe poza pentru galerie!

“Acum avem un eveniment de specialitate al nostru”
Evenimentul de la Tg Frumos le-a oferit legumicultorilor prilejul de a valorifica direct producţiile şi de a stabili contacte cu posibilii viitori beneficiari, aceştia având ocazia de a comanda cantităţile şi speciile legumicole preferate. De asemenea, pe tema valorificării legumelor, producătorii s-au consultat în ceea ce priveşte eficienţa diversificării canalelor de comercializare, inclusiv prin internet. ”După evenimentele din ‘89, fiind tot mai greu cu obţinerea statutului de salariat, m-am îndreptat spre legumicultură, dispunând şi de o anumită suprafaţă de teren. Astăzi, împreună cu familia, deţinem circa 2800 mp cu solarii şi o jumătate de hectar cu varză de câmp”, mărturisea Gheorghe Celmare, legumicultor din Bălţaţi, judeţul Iaşi.
Cât priveşte valorificarea, din păcate, preţul legumelor prospete, la poarta fermei, nu a crescut foarte mult faţă de cel din ultimii 5-6 ani, deşi costă mai mult producerea legumelor, scumpindu-se cam toate cele necesare obţinerii lor. De aceea, ajutorul de minimis pentru roşii le-a fost de mare ajutor. “Mulţi dintre noi, de exemplu, am investit în îmbunătăţirea solariilor, adică am renunţat la cele din lemn şi ne-am făcut solarii din metal. De asemenea, am împrospătat foliile, ne-am mai dotat cu anumite utilaje şi instrumente de lucru. Tare bine ar fi dacă s-ar da un astfel de ajutor şi pentru alte culturi, precum castraveţi, varză, ardei. Adică, să fie pentru toate legumele, nu doar pentru tomate. Acum, ne bucurăm că avem posibilitatea să ne întâlnim cu colegii şi cu specialiştii din cercetare, să ne mai spunem ofurile, să căutăm soluţii, să discutăm şi cu autorităţile. În sfârşit, avem un eveniment de specialitate al nostru şi simţim că ar trebui să mai fie organizate astfel de întâlniri periodic”, speră fermierul din Bălţaţi.

Producator - fam Celmare_b
Afirmarea şi promovarea celui mai mare bazin legumicol din regiune
Legumicultorii ieşeni prezenţi la prima ediţie a ”Târgului legumelor de Iaşi” au expus pentru vânzare legume de sezon, precum roşii, ardei, vinete, castraveţi, pepeni, dovlecei, morcov, conopidă, precum şi plante aromatice şi condimentare, toate obţinute în propriile gospodării şi ferme. ”Acest prim eveniment destinat legumiculturii şi legumicultorilor din zona Tg Frumos a reprezentat o iniţiativă a Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Iaşi, în contextul în care judeţul deţine o pondere semnficativă în acest sector, în regiunea de nord-est a Moldovei. Se impunea crearea unui cadru propice atât pentru a fi expuse produsele deosebit de bune şi de atractive, obţinute de către fermieri, cât şi pentru a fi aduse în atenţie noutăţile ştiinţifice şi de piaţă. De asemenea, noi sprijinim înfiinţarea cooperativelor, deoarece chiar şi accesarea fondurilor europene este mai facilă pentru astfel de entităţi profesionale”, sublinia Monica Ionela Pandelea, director executiv adjunct al DAJ Iaşi.
Suprafaţa destinată legumiculturii comerciale, în zona Tg Frumos, ocupă 300 ha, potrivit informaţiilor transmise de către primarul Ionel Vatamanu. ”Legumicultorii din comunitatea noastră, care cred că reprezintă cel mai mare bazin legumicol din judeţul Iaşi, au primit ceea ce meritau de multă vreme, respectiv posibilitatea de a se afirma într-un cadru organizat, ştiinţifico-economic. Vom continua să susţinem tot ceea ce poate aduce şanse suplimentare de câştig şi de dezvoltare a comunităţii noastre. Îi felicit şi pe membrii asociaţiei profesionale legumicole din zona noastră, deoarece este primul an în care observ practic faptul că sunt activi şi că, împreună, reuşesc să progreseze. Prin anul 2009, eram viceprimar, atunci când le-am pus la dispoziţie o suprafaţă de teren pentru a realiza un spaţiu de colectare/depozitare/conservare a legumelor, ceea ce nu au mai realizat. Acum, sper că acest eveniment este doar un pas pe calea unui drum frumos spre performanţă şi profit”, menţiona Ionel Vatamanu.

Oferta cercetării: soiuri româneşti pentru gusturi româneşti
Noutăţile din domeniul legumiculturii au fost prezentate de către cercetători de la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Bacău, care au avut şi o expoziţie cu legume din loturile experimentale. ”Primul pas aici, la târgul de legume de la Tg Frumos, mi-a adus şi o puternică strângere de inimă, deoarece întrebându-l pe primul producător pe care l-am întâlnit despre soiul de tomate pe care îl are în expoziţie mi-a răspuns că este prezent cu un hibrid importat. Nu mi-a căzut deloc bine. Sper ca opţiunile în alegerea geneticii să redevină favorabile soiurilor autohtone, după acest eveniment la care am adus spre degustare şi creaţiile noastre la tomate, ardei, pepeni, dovleac, castraveţi ş.a.m.d.”, menţiona Silvica Ambăruş, specialist la SCDL Bacău.
Staţiunea legumicolă din Bacău oferă, de exemplu, tomate din soiul Bacuni - un semitimpuriu, cu fructe ferme, destinate consumului în stare proaspătă şi industrializării, cu greutatea medie de 90-110 g şi potenţial de producţie de 100-110 t/ha. La fasolea de grădină se remarcă soiurile Cristina, Marinică, Milenium şi fasolea urcătoare din soiurile Auria Bacăului şi Verdana. În gama ardeioase menţionăm ardeiul gogoşar din soiurile Creola şi Lider, ardeiul gras Ceres, Dariana Bac, Dariochea, ardeiul lung Ionel şi Siret şi ardeiul iute Delicios. Iar la castraveţi, avem Mapamond, soi cu precocitate 01 şi potenţial de producţie de 25-30 t/ha. Ofera cuprinde şi morcov Ceahlău, cu perioada de vegetaţie de 85-90 zile, rădăcină conică, lungimea 18-20 cm şi diametrul la colet de 4-5 cm, soi suculent şi dulce -, precum şi ridichi, sfeclă roşie, ţelină, pepene galben Briliant - foarte timpuriu, recomandat pentru spaţii protejate -, varză de toamnă Silviana - soi creat la SCDL Bacău şi recomandat pentru cultura de toamnă -, plante aromatice şi condimentare (cimbrişor, soiurile Florin şi Marcela, cimbru Daria, leuştean Rarău, oregano Denis, salvia Iulica etc). “Aşadar, o gamă variată, atent elaborată, exact după cerinţele producătorilor şi ale consumatorilor”, menţiona Silvica Ambăruş, specialist în cadrul SCDL Bacău.
A fost organizat şi un concurs pentru participanţi şi au fost acordate diplome pentru “Cel mai frumos stand", “Cea mai gustoasă roşie", “Cel mai diversificat stand", “Cea mai creativă familie de producători”. Au fost acordate diplome speciale pentru Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare pentru Legumicultură Bacău, Radio România Iaşi, Asociaţia Grupul de Acţiune Locală Iaşi Sud-Vest.

Camelia Apetroaie_b
Camelia Apetroaie: “În cadrul tuturor întâlnirilor profesionale din comunele judeţului Iaşi ale reprezentanţilor DAJ cu fermierii sunt subliniate aspectele legate de cerinţele pieţei, de rigorile de calitate impuse de către consumatori. Acum, pe aceste teme, sub coordonarea noastră şi cu sprijinul colaboratorilor şi al partenerilor, am creat posibilitatea comunicării directe dintre fermieri şi beneficiari”.

Silvica Ambarus_b

Silvica Ambăruş: “Cu o muncă extraordinară, în timpuri destul de dificile pentru cercetarea ştiinţifică, am reuşit să menţinem nivelul înalt al preocupărilor profesionale şi am obţinut soiuri româneşti pentru gusturi româneşti”.

Monica Pandelea_b

Monica Ionela Pandelea: “Sperăm să devină o tradiţie organizarea unui asemenea târg, la începutul toamnei, aici. La Târgu Frumos există un potenţial legumicol deosebit, dar şi un model de organizare a fermierilor, care poate fi urmat şi de către ceilalţi producători. Evenimentul de tipul târg de legume va fi multiplicat şi în alte zone ale judeţului”.

Gheorghe Celmare_b

Gheorghe Celmare: “Legumicultura reprezintă sursa noastră de venit pentru traiul zilnic şi pentru a ne susţine copiii la şcoli. Este muncă multă, dar pot veni şi satisfacţii, dacă eşti cumpătat în cheltuieli şi dacă produci legume de calitate”.

Ionel Vatamanu - primar_b

Ionel Vatamanu: “Aceste reuşite poate că vor fi exemplu şi pentru cei plecaţi la muncă în străinătate, stimulându-i să revină în ţară. Avem nevoie de tineri, avem nevoie de viitor şi, pe toţi cei care doresc să investească în zonă, îi susţinem prin toate pârghiile legale”.

 Eugen Feodorov_b

CEL MAI BUN EXEMPLU PENTRU TINERI
La ”Târgul legumelor de Iaşi”, alături de producătorii din Târgu Frumos, au participat şi legumicultorii din comunele Balş, Bălţaţi, Butea, Cepleniţa, Deleni, Stolniceni Prăjescu. Participanţii au fost în general legumicultori care au accesat ajutorul de minimis pentru tomate în spaţii protejate. ”Am dorit această manifestare şi cu gândul de a le arăta tinerilor legumicultori că se pot realiza lucruri deosebite prin muncă, organizare şi comunicare. Acum, actorii principali am fost noi, cei cu mai multă experienţă de viaţă, dar intenţionăm ca în viitor tinerii legumicultori din asociaţie să fie «motoarele», inclusiv pentru un astfel de eveniment, pe care cu toţii dorim să îl transformăm în tradiţie” menţiona fermierul Eugen Feodorov, director al Asociaţiei Ecoleg.
Chiar dacă, în organizaţie activi sunt doar 38 de membri, majoritatea legumicultorilor din zonă, respectiv câteva sute de familii, se raportează la această formă organizatorică. “De aceea, câştigul adus de acest eveniment, inclusiv în ceea ce înseamnă renumele nostru, se transferă către mult mai mulţi producători decât cei prezenţi. Sperăm ca acest început să fie de bun augur şi să facem paşi înainte şi din punct de vedere al afirmării profesiei şi a produselor noastre legumicole”, preciza Eugen Feodorov.


Articol publicat în revista Ferma nr. 16/243 (ediţia 15-30 septembrie 2019)

Vizualizat: 1030 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Emanuel Miclăuş, la vârsta de 14 ani, se bucură de cei doi berbeci şi cele 63 de oi de Brează de care are mare grijă.

”De la şapte ani mă ocup de animale, de agricultură, de tot. Toamna le ţinem aici la Haţeg, la fratele meu.Pe timp de iarnă, primăvara şi vara le avem acasă sau la munte. Nu e chiar aşa de greu. Dimineaţa mă trezesc, mă duc la şcoală, vin după-amiaza şi le fac curăţenie, le dau apă, merg cu ele pe câmp, apoi învăţ. Vreau să mă fac medic veterinar, să urmez Facultatea de Medicină”, ne-a mărturisit Emanuel Miclăuş.


Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer Deutz-Fahr 6125 C - ediţie specială în culori Hürlimann Climate FieldView - simplificarea procesului decizional din ferme
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?