Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Tăierile de toamnă şi bolile livezii

Publicat: 03 decembrie 2021 - 14:45
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Tunderea livezii toamna este esenţială nu numai în pregătirea pomilor pentru un nou ciclu de producţie, ci şi pentru protecţia lor de anumite boli, cum este rapănul, una dintre cele mai grave infecţii la măr.

Trebuie subliniat că astfel de boli se pot răspândi în crengile crescute dezordonat şi care nu au fost tăiate. „Cele mai dese greşeli se fac la tăieri. Prin rănile sau cicatricile rămase în urma lor - adevărate porţi de acces -, pot pătrunde fungi care cauzează monilioza, boală produsă de o ciupercă microscopică, întâlnită frecvent la speciile sâmburoase: cireş, vişin, prun, cais şi piersic”, avertizează pomicultorul Marius Roman.

După înlăturarea ramurilor bolnave şi uscate, se taie cele care se intercalează şi care se îndreaptă spre interiorul coroanei, pentru a preveni îndesirea excesivă şi consecințele ei negative.

De aceea, toate tăieturile trebuie netezite bine cu un cosor ascuţit, iar leziunile care mai apar în urma intervenţiilor se ung cu mastic sau cu vopsea pe bază de ulei vegetal.

 

PAŞI DE URMAT...

taieri de toamna in livada_b

Atenţie! Problemele cauzate de atacurile fungice sau de crengile putrezite pot să apară şi dacă pomii nu sunt tunşi corect! De aceea, în perioada de repaus vegetativ se recomandă controlul paraziţilor. Una dintre metodele folosite constă în îndepărtarea cu o perie de sârmă a bucăţilor de scoarţă desprinse de pe trunchiul copacului, loc unde se ascund dăunătorii.

Preventiv, se poate aplica injectarea în trunchi a unei substanţe cu ulei vegetal.

De asemenea, pentru a preveni răspândirea bolilor, crengile care prezintă urme de infestare trebuie îndepărtate din plantaţie.

O metodă sigură şi la îndemâna pomicultorilor este folosirea unui tocător pentru mărunţirea resturilor lemnoase.

Important este ca şi frunzele din jurul pomilor să fie adunate şi transportate într-un loc special amenajat, ca să nu atragă dăunători.

 

...5 GREŞELI DE EVITAT!

 

1. Folosirea unor foarfeci, fierăstraie sau unelte neadecvate, ce pot provoca răni care să afecteze ramurile pomului. Acestea trebuie dezinfectate înainte de utilizare (cu alcool etilic 99%, soluţie de hipoclorit de sodiu 10%, produsul Domestos sau cu virucidul Virkon), pentru a nu răspândi o serie de boli;

2. Tunderile neriguroase (excesive sau insuficiente), care dezechilibrează şi afectează starea pomului;

3. Tăierea scoarţei copacului, deoarece se regenerează extrem de greu;

4. Tăietura trebuie realizată oblic, pe ramurile verticale, exact din nodul de pornire, pentru a se asigura scurgerea apei şi prevenirea infecţiilor;

5. Lipsa eliminării fructelor bolnave sau mumificate, agăţate pe ramuri; acestea pot fi afectate de monilioză, infecţie ce ar pune în pericol existenţa pomului sau chiar a plantaţiei.

 

EFECTE ALE TĂIERII INCORECTE


1. Îndesirea coroanei;

2. Pierderea recoltei;

3. Creşteri prea puternice sau prea slabe ale ramurilor.

 

un articol de

MARIAN MUŞAT

Vizualizat: 894 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?