Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Tăieri de întreţinere şi de fructificare

Publicat: 30 martie 2012 - 15:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Cum în câmp încă nu sunt multe lucrări de făcut, poate că acest răgaz e un bun prilej de a vedea ce aveţi în grădina de lângă casă. Acesta este momentul ideal pentru tăierile de întreţinere şi de fructificare la pomi

Click pe poza pentru galerie!

Pentru a efectua corect tăierile de întreţinere şi de fructificare, e foarte importantă cunoaşterea a două aspecte:

- mugurii floriferi şi amplasarea acestora pe ramură;
- evoluţia potenţială a unei ramuri după tăiere.

Miracolul este că, aşa cum se vede în fig. 1, în interiorul unui mugure este închisă toată ramura care ar putea să se dezvolte din el.

Şi pentru că la acest subiect sunt multe de spus, o să mă limitez la o mică parte din specificul tăierilor de întreţinere la seminţoase (măr şi păr), pentru a evita o serie de greşeli frecvente în grădini.

 

Specificul tăierilor, la seminţoase

La seminţoase, mugurii floriferi (fig. 2, 3, 4 şi 5) sunt mai mari decât cei vegetativi, având aspect umflat, de butoiaş. Mugurii floriferi sunt situaţi în (mai rar spre) vârful ramurilor de rod, fie că acestea sunt scurte sau lungi. Ramurile de rod sunt creşteri cu vârsta de 1 an care poartă muguri floriferi. Creşterile de 1 an care nu poartă muguri floriferi sunt ramuri vegetative.

Ţinând seama de aceste particularităţi, la măr şi păr tăierile de întreţinere şi de fructificare se fac preponderent prin operaţiuni de: scurtare şi rărire a ramurilor multianuale; rărirea ramurilor de rod; eliminarea sau scurtarea ramurilor vegetative.
Eliminarea sau scurtarea ramurilor se fac prin tăieri fără ciot, cât mai aproape de ramura suport sau de o ramificaţie (vezi fig. 6 şi 7).

Tăierea fără ciot se face ţinând foarfeca cu lama tăietoare spre partea de ramură care se păstrează iar cu contratăietorul spre partea care va cădea. Dacă rămân cioturi, acestea fie vor duce la apariţia unor creşteri vegetative puternice (la ciotul din fig. 6), fie se vor usca, fenomen ce va pătrunde şi în ramură (fig. 8).

Ramurile anuale vegetative se răresc sau se scurtează. În ultimul caz, este de preferat să se reducă cu cel mult o treime, pentru a nu provoca apariţia altor creşteri vegetative.

La final, pomul trebuie să arate echilibrat, cu ramurile de schelet acoperite uniform cu ramuri de semischelet şi de rod, fără porţiuni golaşe.

În fig. 9 este prezentat un măr înainte şi după tăierea de fructificare. Pomul a fost lăsat să crească de „capul” lui şi nu are o formă de coroană definită.

Vizualizat: 1227 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?