Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Tăieri aplicate plantelor floricole

Publicat: 02 aprilie 2010 - 14:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În floricultură se intervine mai puţin cu această operaţie, mai ales la plantele care formează o tufă erbacee, o rozetă sau o singură tulpină, la aceste plante nu se taie decât frunzele sau florile veştejite. În schimb, speciile care fac tufişuri abundente trebuie să fie tăiate.

Click pe poza pentru galerie!

O tăiere este în aparenţă o acţiune de reducere, a tăia înseamnă a micşora parţial o ramură sau a elimina o ramură. În primul caz sunt îndepărtate părţile moarte, bolnave, deteriorate. Tăierea constă, de asemenea, în limitarea lungimii anumitor ramuri devenite stânjenitoare sau a căror creştere este disproporţionată faţă de restul plantei.

Intervenţia este frecventă îndeosebi la plantele agăţătoare sau volubile. O tăiere importantă constă în eliminarea lăstarilor prea numeroşi sau prost plasaţi, pentru a-i permite plantei să capete o siluetă estetică, agreabilă şi să continue să se dezvolte armonios. Tăierea are, de asemenea, un efect stimulativ, planta reacţionând de cele mai multe ori prin vigoare.

 

Tăieri pentru plantele de interior

Plantele de interior sunt mai mult influenţate de anotimpuri decât cele de grădină. Perioada de la mijlocul lui martie până la sfârşitul lui septembrie corespunde vegetaţiei sau perioadei de creştere. Din octombrie până la sfârşitul lui martie, planta este în repaus sau în dormitare. În general, numai tăierile uşoare ale mlădiţelor moi se efectuează în timpul perioadei de creştere. Pentru a interveni mai sever asupra structurii sau siluetei vegetale, se va aştepta terminarea perioadei de repaus. După apariţia mugurilor, planta îşi va reveni mai uşor după tăiere.

Pentru speciile cu flori, tăierea se efectuează întotdeauna la sfărşitul înfloririi, perioadă ce corespunde, de cele mai multe ori, cu intrarea în repausul vegetativ.

 

Tăierea de formare

Tăierea de formare se aplică plantelor care trebuie să aibă o anumită siluetă, în special bonsailor. Aceasta este o tăiere de structură ce constă în a privilegia anumite ramuri, eliminând concomitent lăstarii prost plasaţi sau prea numeroşi. Tăierile de formare constă în tăieri repetate ale vârfurilor care par să producă ramificaţii, urmărindu-se obţinerea unei siluete mai compacte sau stimularea înfloririi.

 

Tăierea de întreţinere

Tăierea de întreţinere este o intervenţie cotidiană şi constă în primul rând în eliminarea părţilor inestetice sau deteriorate pentru ca planta să aibă mereu un aspect sănătos. Eliminaţi florile veştejite pentru a înlesni dezvoltarea bobocilor. Limitaţi creşterea anumitor ramuri pentru a-i păstra plantei o siluetă elegantă şi bine echilibrată. Tăiaţi foarte scurt, la sfârşitul anotimpului, ramurile care au purtat flori.

Eliminarea bifurcărilor se face în cazul tăierilor ce urmăresc reducerea unei siluete. Doi lăstari nu trebuie niciodată să se dezvolte pornind din acelaşi punct. Prin axtinderea acestui principiu, o ramură nu trebuie să aibă o dublă ramificaţie. Defursajul constă deci în a simplifica ramificaţia, eliminând-o dintre mlădiţele duble pe cea mai puţin viguroasă sau mai prost orientată, care va fi tăiată cât mai aproape posibil de punctul ei de formare. Un cleşte de bonsai este o unealtă eficace şi precisă, pentru a nu lăsa ciot.

 

Tăierea pentru întinerire

Întinerirea este un principiu de bază al tuturor intervenţiilor de tăiere. Tăierea de reîntinerire presupune eliminarea ramurilor mature despuiate sau inestetice, în folosul unor mlădiţe tinere, viguroase.

La plantele din casă, tăierea pentru întinerire se practică în special la plantele lemnoase şi stufoase, dar şi la unele plante suculente. Intervenţia constă într-o tăiere deasupra noii mlădiţe pe care aţi selecţionat-o. Plantele care pot beneficia de o tăiere de întinerire sunt: abutilon, acalifa, afelandra, avocatierul, bougainvillea, citricele, beloperone, brumfelsia, croton, dizigoteca, fatşedera, ficusul, rodiul, hibiscusul, ixora, leandrul, pahistahisul, polisciasul, şeflera, sparmania etc.

 

Tăierea în verde

Tăierea în verde este o tăiere care constă în eliminarea tuturor lăstarilor tineri şi moi, păstrând numai ramificarea de structură. Ţelul este de a nu-i permite plantei să dezvolte o structură lignificată prea importantă pentr a-şi păstra tufa compactă. După ce tulpina trece din stadiul de erbacee în cel lemnos, ea se desfrunzeşte natural. Reducerea se practică la plantele care înfloresc pe lăstari din anul respectiv: abutilon, datura, fucsia, impatiens, lantana, muşcată, saschiu de Madagascar, poinseţia etc.

Intervenţia este aplicată la sfârşitul înfloririi, tăindu-se toate tufele care au înflorit la 5 cm de punctul lor de formare. După această tăiere, plantele sunt puse în repaus vegetativ, într-un loc mai răcoros şi uscat.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 1(45)/2007

Vizualizat: 1515 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?