Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

SUTE de HECTARE de SOLARII au fost afectate de VREMEA REA!

Publicat: 30 aprilie 2017 - 14:37
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În sectorul de legume fructe, sunt probleme complexe. Din cauza vremii deosebit de capricioasă, în spaţiile de cultură protejată au fost căderi de suprafeţe. Numai în zona Matca-Corod sunt înregistrate peste 300 ha afectate, oamenii ăştia trebuie să o ia de la început! La Dolj de exemplu avem 41 ha compromise total. Sunt solarii unde oamenii începuseră să recolteze, ne-a declarat Aurel Tănase, directorul general OIPA Prodcom Legume-Fructe. 

Pledoarie pentru spaţii de cultură protejată moderne
Liderul organizaţiei interprofesionale consideră un semnal destul de clar că trebuie să treacă la construcţia unor solarii trainice, cu structuri metalice, rezistente la capriciile naturii. “Noi am făcut un poligon, aici, la Baloteşti, pentru a le prezenta oamenilor un model de seră şi unul de solar care conferă siguranţă şi eficienţă în exploatare. Sunt două construcţii pe 2-300 mp, segmentate, cu sistem de susţinere metalic, viguros, învelite cu folie care în caz de nevoie se strânge cu ajutorul unui sistem mecanic. Pentru construirea lor, legumicultorii ar putea accesa şi bani europeni”, ne-a declarat Aurel Tănase.

Tomatele pentru procesare, abandonate?!
O situaţie destul de bună se pare că este în cazul legumelor de câmp. S-au semănat în condiţii relativ optime, mazărea, ceapa, rădăcinoasele. “Am discutat la ultima întâlnire de la Ministerul Agriculturii despre legumele pentru industrializare. Fermierii şi-au arătat îngrijorarea că dacă se dau doar 1.400 €/ha nu pot face faţă cheltuielilor şi abandonează culturile. Dl ministru a zis că o să se mai gândească la o rezolvare a problemei”, a susţinut oficialul OIPA.
Acesta a ţinut să precizeze: “La tomatele pentru industrie am prevăzut 2.000 ha, le-a aprobat UE cu 1400 €/ha, care înseamnă 2,8 milioane. Banii îi avem, acum e în funcţie de eligibilitate. La 20 martie, APIA a anunţat că erau eligibile 502 ha, probabil că o să mai cadă din ele vreo 50-60 ha, diferenţa se va împărţi la cultivatori rămaşi în sprijin. În mod sigur, la începtul lunii mai va fi o HG care va stabili valoarea subvenţiei ce va fi acordată”.

Suprafaţa de solarii, în creştere
“Eu apreciez că în România suprafaţa de solarii a crescut, în ultimii ani cu aproape 1.000 ha, este o emulaţie generală. Acum toată lumea este într-o agitaţie nebună că s-a deschis sesiunea de depunere a proiectelor şi până pe 15 mai trebuie să se depună documentaţiile”, a mai susţinut Aurel Tănase.

Vizualizat: 2227 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?